Витрачаєтесь на навчання? Частину коштів можна повернути у вигляді податкової знижки. Роз’яснює Бюро правової допомоги

Якщо одним із пунктів Ваших видатків є витрати на навчання, то, згідно статті 166 Податкового кодексу України, Ви можете повернути собі частину грошей у вигляді податкової знижки.

Держава зобов’язується відшкодувати витрачені кошти на оплату навчання в дошкільних, позашкільних закладах, закладах загальної середньої освіти,  професійної (професійно-технічної) та вищої освіти.

   Алгоритм дій особи для отримання податкової знижки:

  1. Оплатіть навчання та збережіть квитанцію для податкової про оплату;
  2. Отримайте від роботодавця довідку про доходи;
  3. До 31 грудня поточного року заповніть податкову декларацію про майновий стан та доходи за минулий рік;
  4. Подайте документи на отримання знижки в ДФС за місцем реєстрації та отримайте податкову знижку. Оформити податкову знижку може сам студент (якщо він має офіційний заробіток, з якого сплачує податки) або його член сім’ї першого ступеня спорідненості (мати, батько, дружина/чоловік).

Особа, що хоче отримати виплату, повинна відповідати наступним критеріям:

  • мати громадянство України та ІПН (ідентифікаційний код);
  • не бути приватним підприємцем;
  • розмір річної заробітної плати повинен бути вище суми податкової знижки (враховується заробітна плата із вирахуваннями ЄСВ, обов’язкових страхових Накопичувального фонду та до недержавного пенсійного фонду);

Відшкодування розповсюджуються лише на послуги вітчизняних вищих навчальних закладів та не враховує оплату додаткових курсів чи навчання на військовій кафедрі.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Розмір податкової знижки складе 18 % від вартості навчання.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Під час розрахунку відшкодування враховуються фактичні витрати понесені в звітному році (до 2018 року повертались кошти лише за ті семестри, що входили до поточного року. Наприклад, 4 місяці навчання у 2018 році вносились до декларації на 2018 рік – тоді інші відображалися б у декларації на 2019 рік).

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Сума податкової знижки не повинна перевищувати розмір загального оподаткованого доходу платника податку.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Щоб повернути витрачені кошти, необхідно подати наступний перелік документів до Державної фіскальної служби за Вашим місцем реєстрації:

  1.    Паспорт;
  2.    ІПН (ідентифікаційний код);
  3.    Декларацію про майновий стан і доходи;
  4.    Довідку про заробітну плату (за формою № 3);
  5.    Копію договору з навчальним закладом;
  6.    Копії квитанцій (чеків, платіжних доручень) за навчання;
  7.    Документи, що підтверджують ступінь споріднення (якщо за навчання сплачують батьки, то потрібно надати свідоцтво про народження дитини, якщо на податкову знижку претендує чоловік або дружина – свідоцтво про шлюб);
  8.    Заява із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування відшкодування.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Оформити податкову знижку можливо до 31 грудня року, наступного за звітним

Мається на увазі, що у 2019 році подаємо документи за 2018 рік.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Згідно статті 179 Податкового кодексу України у разі ухвалення Вам компенсації за навчання, кошти будуть переведенні на Ваш банківський рахунок протягом 60 днів після надходження пакету документів.

Також нагадуємо про Загальнонаціональний право ​просвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО​!», який реалізується Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги, територіальними органами юстиції, за підтримки юридичних клінік, міжнародних донорів та партнерів.

Одним з ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту «Я МАЮ ПРАВО!», є надання громадянам безоплатної правової допомоги. Це дієвий та ефективний механізм, який дає можливість захистити свої права кожному.

Нагадуємо, що Сторожинецьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Сторожинець, вул. Чернівецька, 6а (будівля Сторожинецької районної ради), 4 поверх.

Серед основних послуг: надання правової інформації, консультацій та роз’яснень,  доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України, надання допомоги у забезпечені доступу до вторинної правової допомоги.  

Прийом громадян здійснюється у робочі дні з 8:00 до 17:00.

Поспілкуватися зі спеціалістами можна за телефоном 2-28-99 та за допомогою Skype-зв’язку – для цього просто внесіть до списку контактів електронне ім’я відділу: «Сторожинецьке бюро правової допомоги» або логін бюро «[email protected]».

Категорія: Економіка Освіта
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ