ДПІ: ЕЦП, перевезення, відповідальність за відсутність рєстрації

ДПІ

Державна податкова інспекція у Сторожинецькому районі повідомляє, що в середу, 26 серпня 2015 року в приміщенні ДПІ (за адресою м. Сторожинець, вул. Лопуляка, 8, 1-й поверх, каб. 1.4) буде знаходитись представник акредитованого центру сертифікації  ключів ІДД ДФС.

Є можливість поновити електронні ключі, які закінчуються, але при собі необхідно мати старий диск.

Використання електронного цифрового підпису (далі ЕЦП) спрощує подання звітів та обмін документацією, оскільки здійснюється через мережу Інтернет і займає обмаль Вашого часу.

Перелік необхідних документів для отримання ЕЦП знаходяться на сайті  acskidd.gov.ua. Послуга безкоштовна.

За довідками звертатись: 2-24-11.

Про електронне адміністрування ПДВ

Про електронне адміністрування ПДВ під час “круглого столу”

Минулого тижня заступник начальника ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області Людмила Хмелюк провела засідання «круглого столу», що був присвячений питанням електронного адміністрування ПДВ.

Людмила Іванівна акцентували увагу платників податків на найбільш поширених помилках при адмініструванні податку на додану вартість, проблемних питаннях застосування системи електронного адміністрування податку на додану вартість. Також в деталях  розглянули порядок заповнення декларації з ПДВ.

По закінченню заходу були надані відповіді на всі запитання, що були поставлені платниками податків.

За словами Людмили Хмелюк, своєчасне наповнення бюджетів усіх рівнів в теперішніх економічних умовах – завдання особливої ваги. І виконати це завдання можна за умови тісної співпраці та взаємодії з платниками податків. А проведення різного роду заходів з роз’яснення податкового законодавства є засобом безпосереднього спілкування з платниками податків, що дає можливість вивчити та розв‘язати проблемні питання, які виникають при застосуванні ними чинних податкових норм.

Сплата земельного податку підприємцями, які мають тимчасові споруди

Сплата земельного податку підприємцями, які мають тимчасові споруди

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області доводить до відома підприємців, що відповідно до статті 206 Земельного кодексу використання землі в Україні є платним.

Плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (пп. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу).

Згідно із ст. 269, 270 Податкового кодексу платниками земельного податку є, зокрема, власники земельних ділянок та землекористувачі, а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні.

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (п. 286.1 ст. 286 Податкового кодексу).

Дані державного земельного кадастру – сукупність відомостей і документів про місце розташування та правовий режим земельних ділянок, їх оцінку, класифікацію земель, кількісну та якісну характеристики, розподіл серед власників землі та землекористувачів, підготовлених відповідно до закону (пп. 14.1.42 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу).

Статтею 28 Закону України від 17.02.2011р. № 3038-VI „Про регулювання містобудівної діяльності” надано визначення тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, згідно з яким – це одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту.

Розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади з питань будівництва, містобудування та архітектури.

Відповідно до наказу Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011р. № 244 „Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності” (далі – Порядок) підставою для розміщення тимчасової споруди є Паспорт прив’язки тимчасової споруди.

Пунктом 2.6 Порядку передбачено, що для оформлення паспорта прив’язки замовник звертається до органу з питань містобудування та архітектури із заявою щодо оформлення паспорта прив’язки ТС, до якої наряду з іншими документами надає схему розміщення ТС, що затверджена додатком 1 Порядку. Додаток 1 Порядку містить форму схеми розміщення ТС із вказівкою площі земельної ділянки згідно з документами на землекористування. Тобто, перш ніж оформлювати паспорт прив’язки, суб’єкт господарювання має отримати документи на землекористування, і лише після їх отримання він може звертатися за оформленням паспорта прив’язки.

Документи, що подаються для отримання паспорта прив’язки, мають містити дані щодо розміру земельних ділянок, які вносяться на підставі отриманих суб’єктом господарювання документів на право користування земельною ділянкою.

Відповідно до п. 2.27 Порядку внесення таких даних без наявних документів на право землекористування тягне за собою анулювання паспорта прив’язки.

Отже, якщо фізична особа – підприємець має паспорт прив’язки тимчасової споруди, то він повинен мати і правовстановлюючі документи на земельну ділянку (свідоцтво про право власності або користування чи договір оренди земельної ділянки) по яких розраховується плата за землю.

Роз’яснення з даного питання наведено в листі ДФС України від 22.04.2015р. №1842/99-99-17-04-02-18 “Про надання інформації”.

Сторожинецькі податківці допомогли розібратись з звітністю

Сторожинецькі податківці допомогли бухгалтерам розібратись  з тонкощами податкової звітності

Задля інформування представників бізнесу про останні законодавчі нововведення та практики застосування норм Податкового кодексу фахівці ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області днями провели семінар – навчання для бухгалтерів.

Податківці допомогли представникам бізнесу розібратися з тонкощами заповнення та подання податкової звітності.

Учасники семінару мали нагоду обговорити актуальні питання електронного адміністрування ПДВ, податку на прибуток, податку на доходи фізичних осіб, нововведення щодо застосування РРО. Крім того, значна увага була акцентована на можливостях електронного звітування та безкоштовних програмних продуктах і сервісах, що стали доступними завдяки безкоштовним сертифікованим електронним ключам.

Жвавий інтерес у присутніх викликало питання застосування понижуючого коефіцієнта по ЄСВ. Зокрема, бухгалтери дізнались про обов’язкові умови, за яких може знижуватись розмір ЄСВ при нарахуванні виплат найманим працівникам, про порядок застосування понижуючого коефіцієнту. При цьому було наголошено, що такий коефіцієнт розраховується платником єдиного внеску самостійно щомісячно, порівнюючи показники минулого року та звітного місяця.

Під час дискусійної частини кожен лектор відповів на чималу кількість запитань.

Працюєте без державної реєстрації - будете нести відповідальність!

Працюєте без державної реєстрації – будете нести відповідальність!

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області нагадує платникам, що відповідно до ст. 42 Господарського кодексу України (далі – ГКУ) підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Порядок створення, державної реєстрації, діяльності, реорганізації та ліквідації суб’єктів підприємництва окремих організаційних форм визначається ГКУ та іншими законами.

Щодо громадян та юридичних осіб, для яких підприємницька діяльність не є основною, положення цього Кодексу поширюються на ту частину їх діяльності, яка за своїм характером є підприємницькою.

Звертаємо увагу, що провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання або без одержання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, чи здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування, а так само без одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди) – тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої (ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Дії вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення, або пов’язані з отриманням доходу у великих розмірах – тягнуть за собою накладення штрафу від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.

Надання суб’єктом господарювання дозвільному органу або адміністратору недостовірної інформації щодо відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства – тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчасно повідомляйте про об'єкти, пов'язані з оподаткуванням

Вчасно повідомляйте про об’єкти оподаткування та об’єкти,  пов’язані з оподаткуванням

Фахівці ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій нагадують платникам податків, що відповідно до пункту 8.4 розділу VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011р. № 1588, в редакції наказу Міністерства фінансів України від 14.11.2014р. № 1127 «Про внесення змін до Порядку обліку платників податків і зборів» (далі – Порядок), повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП (додаток 11 до Порядку) подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

У разі створення відокремленого підрозділу юридичної особи з місцезнаходженням за межами України повідомлення за формою № 20-ОПП подається юридичною особою протягом 10 робочих днів після створення, реєстрації такого підрозділу до контролюючого органу за основним місцем обліку юридичної особи.

Рекомендований довідник типів об’єктів оподаткування розміщено на офіційному веб-сайті ДФС України (https: //sfs.gov.ua/dovidniki–reestri–perelik/dovidniki-/127294.html).

Про сервіси ДФС

Про сервіси ДФС під час «гарячої лінії»

В ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Електронне адміністрування ПДВ. Подання звітності в електронному вигляді. Сервіси ДФС України». На запитання платників відповідала заступник начальника ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області Людмила Хмелюк.

Окремі питання, що надійшли на «гарячу лінію», та відповіді на них надаємо до уваги платників.

В які терміни платники ПДВ, які планують перейти на сплату єдиного податку, порядок нарахування якого не передбачає сплату ПДВ, повинні подати до контролюючого органу заяву за ф.№ 3-ПДВ?

Суб’єкт господарювання може перейти на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Якщо на підставі заяви суб’єкта господарювання, який зареєстрований платником ПДВ, контролюючим органом прийнято рішення про те, що особа з певного звітного періоду переходить на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності із застосуванням ставки єдиного податку, що не передбачає сплату ПДВ, то після внесення відповідного запису до реєстру платників єдиного податку проводиться виключення контролюючим органом такого суб’єкта з реєстру платників податку на додану вартість (далі – Реєстр) на підставі поданої ним заяви про анулювання реєстрації згідно з п.п. «в» п. 184.1 ст. 184 Податкового кодексу України останнім днем звітного періоду, що передує переходу платника податків на обрані ним умови сплати єдиного податку при застосуванні спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.

Контролюючий орган виключає суб’єкта господарювання з Реєстру без подачі таким суб’єктом заяви про анулювання реєстрації у разі, якщо у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування таким суб’єктом зроблено відповідну позначку.

Чи потрібно перераховувати кошти на ПДВ якщо сума податку від'ємна?

Чи потрібно перераховувати кошти на рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ, якщо у витягу з системи електронного адміністрування ПДВ станом на 01.08.2015р.  сума податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, має від’ємне значення?

Якщо сума, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, є меншою, ніж сума податку в податковій накладній, яку платник податку повинен зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних, такий платник перераховує необхідну суму коштів з поточного рахунка на електронний рахунок.

Порядок формування запитів в системі електронного адміністрування

Який порядок формування та подання запитів платниками податків в системі електронного адміністрування та отримання витягів на них?

Відповідно до п. 2 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 569, електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ – рахунок, відкритий платнику податку в Казначействі, на який платником перераховуються кошти з власного поточного рахунку в сумах, необхідних для збільшення розміру суми, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), а також у сумах, недостатніх для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань з цього податку.

Пунктом 13 Порядку № 569 передбачено, що платник податку має право отримувати у ДФС інформацію про стан свого електронного рахунка, а також суму податку, на яку він має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в ЄРПН.

Інформація про рух коштів на електронних рахунках платникам податку надається ДФС України за відповідним запитом платника на безоплатній основі без обмеження кількості запитів та у часі.

Електронні сервіси для платників податків в системі електронного адміністрування ПДВ представлені на офіційному порталі ДФС України у розділі «Електронна звітність» > «Електронні сервіси для платників податків в системі електронного адміністрування ПДВ» за адресою: https://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/elektronni-servisi-dlya-platnikiv-poda/.

Електронні форми податкових накладних, запитів до ЄРПН та відповідей із ЄРПН можна отримати на офіційному порталі ДФС України у розділі «Електронна звітність» > «Платникам податків про Єдиний реєстр податкових накладних» > «Інформаційно – аналітичне забезпечення» за адресою: https://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/platnikam-podatkiv-pro-ed/informatsiyno-analitichne-za/.

При поданні податкових документів в електронній формі платникам податків та контролюючим органам необхідно додержуватися вимог Інструкції з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затвердженої наказом ДПА України від 10.04.2008 № 233

Чи є офіційною інформація з електронного податкового сервісу?

Чи є офіційною інформація, отримана за допомогою електронного податкового сервісу «Інформаційне повідомлення про заборгованість з податків, зборів (обов’язкових платежів?)”?

Одним із електронних сервісів податкової служби є електронний он-лайн податковий сервіс «Інформаційне повідомлення про заборгованість з податків, зборів (обов’язкових платежів)» (далі – інформаційне повідомлення).

Платники податків, які здійснюють подання податкових декларацій в електронній формі за допомогою засобів електронного зв’язку та з використанням електронного цифрового підпису, можуть щомісяця дізнаватися про наявність податкового боргу зі статусом новоствореного та про динамічні зміни такого боргу в сторону збільшення/зменшення.

Функціонування такої послуги забезпечується шляхом розсилки інформаційною системою ДФС (центрального рівня) каналами сучасних інформаційних технологій інформаційного повідомлення за уніфікованою формою на електронну скриньку платника податків.

Інформаційне повідомлення має виключно інформативний характер.

У разі виникнення сумнівів щодо стану розрахунків з бюджетом платник податків може звернутися до контролюючого органу для проведення звірки даних, наведених в інформаційному повідомленні.

Право виписки податкової накладної один раз на місяць

Право виписки податкової накладної один раз на місяць

Відповідно до п. 201.4. ст. 201 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податкова накладна складається у день виникнення податкових зобов’язань продавця. Платники податку в разі здійснення постачання товарів/послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер:

  • покупцям – платникам податку – можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведені податкові накладні на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер, з урахуванням усього обсягу постачання товарів/послуг відповідному платнику протягом такого місяця;
  • покупцям – особам, не зареєстрованим платниками податку, – можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням всього обсягу постачання товарів/послуг таким покупцям, з якими постачання мають такий характер, протягом такого місяця.

Якщо станом на дату складення зазначених податкових накладних сума коштів, що надійшла на поточний рахунок продавця як оплата (передоплата) за товари/послуги, перевищує вартість поставлених товарів/послуг протягом місяця, таке перевищення вважається попередньою оплатою (авансом), на суму якої складається податкова накладна у загальному порядку не пізніше останнього дня такого місяця.

Під ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць.

Податкова накладна може бути складена за щоденними підсумками операцій (якщо податкова накладна не була складена на ці операції) у разі:

  • здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), розрахунки за які проводяться через касу / реєстратори розрахункових операцій або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника);
  • виписки транспортних квитків, готельних рахунків або рахунків, які виставляються платнику податку за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер постачальника (продавця), крім тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами;
  • надання платнику податку касових чеків, що містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального та податкового номерів постачальника).

Ліцензування господарської діяльності при перевезенні пасажирів

Ліцензування господарської діяльності при перевезенні пасажирів

Законом України № 222-VIII «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015р, який набрав чинності з 28.06.2015 року спрощено порядок отримання ліцензій та зменшено кількість видів діяльності, яка потребує ліцензування. Згідно статті 7 цього Закону до переліку видів господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, відноситься перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів річковим, морським, автомобільним, залізничним та повітряним транспортом, міжнародні перевезення пасажирів та вантажів автомобільним транспортом. Крім того, Законом підвищується відповідальність перевізників за здійснення перевезень без необхідних документів.

Зокрема, провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання або без одержання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, чи здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування, а так само без одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом  – тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів (тобто від 17000 до 34000 грн) громадян.

Відповідальність за провадження діяльності без реєстрації

Відповідальність за порушення порядку провадження господарської діяльності без державної реєстрації

Відповідно до ст. 42 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року № 436-IV (далі – ГКУ) підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Згідно із частинами другою та третьою ст. 45 ГКУ порядок створення, державної реєстрації, діяльності, реорганізації та ліквідації суб’єктів підприємництва окремих організаційних форм визначається ГКУ та іншими законами.

Щодо громадян та юридичних осіб, для яких підприємницька діяльність не є основною, положення цього Кодексу поширюються на ту частину їх діяльності, яка за своїм характером є підприємницькою.

Статтею 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-X із змінами і доповненнями (далі – КУпАП) встановлено, що провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання або без одержання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, чи здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування, а так само без одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди), –

тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

Дії, передбачені частиною першою ст. 164 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення, або пов’язані з отриманням доходу у великих розмірах, –

тягнуть за собою накладення штрафу від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.

Отримання доходу у великих розмірах має місце, коли його сума у тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Надання суб’єктом господарювання дозвільному органу або адміністратору недостовірної інформації щодо відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства – тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Форми податкових декларацій збору за місця для паркування та туристичного збору

Затверджено форми податкових декларацій збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору

Головне управління ДФС у Чернівецькій області повідомляє,що наказом Міністерства фінансів України від 09.07.2015 №636 «Про затвердження форм податкових декларацій збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору» затверджено такі форми:

  • Форма Податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів;
  • Форма Податкової декларації з туристичного збору.

Із зазначеним наказом можливо ознайомитись на офіційному веб-порталі ДФС України у підрозділі «Податкове законодавство» розділу «Законодавство» за посиланням: https://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/63882.html

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ