Що робити, якщо у вас викрали паспорт?

Сторожинецький РВ УДМС України в Чернівецькій області звертає увагу громадян, що на сьогодні паспорт є документом, що підтверджує громадянство та визначає приналежність особи до держави.

В Україні такими документами є внутрішній паспорт громадянина України – у формі ID-картки або книжечки зразка 1994 року, а також закордонний паспорт.

Але що ж робити, якщо ці важливі документи або ж один з них було викрадено?

Насамперед, особі потрібно невідкладно звернутися із заявою про викрадення документа до поліції, після чого отримати від поліцейських витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Надалі, для оформлення нового документа, особі необхідно звернутись до підрозділу Міграційної служби або ЦНАП.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Не варто також панікувати у випадку, коли паспорт було викрадено за межами України.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Процедура звернення до уповноважених органів внаслідок викрадення паспорта є однаковою в більшості країн.

Перш за все, як і в Україні, необхідно відразу звернутись до найближчого відділення поліції для складення заяви про крадіжку. За результатами прийому такої заяви вам має бути видана довідка про викрадення паспорта.

З цією довідкою необхідно звернутися до найближчої дипломатичної або консульської установи України для оформлення нового закордонного паспорту (актуально для громадянам України, які постійно проживають або тимчасово перебувають на території відповідної країни) або ж для отримання посвідчення особи на повернення в Україну.

Таким чином, перебуваючи в іншій державі, варто не втрачати пильність та слідкувати за своїми документами й особистими речами, щоб після поїздки залишилися лише приємні спогади і враження від цікаво і насичено проведеного часу

Іноді обставини складаються таким чином, що після подачі заяви про крадіжку паспорт все ж повертають особі, яка задля економії власних часу та коштів повторно звертається до відділу поліції з заявою про припинення розшуку документа і продовжує його використання.

Зауважимо, що кожній людині варто добре подумати, перш ніж продовжувати використовувати повернутий документ. Адже цілком можливо, що вказані у ньому персональні дані уже могли бути використані шахраями з метою наживи.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Тому, з міркувань безпеки та задля уникнення можливих зловживань, пов’язаних із використанням викраденого раніше паспорта, Міграційна служба радить громадянам оформити новий документ.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Такі дії допоможуть особі уникнути багатьох неприємних ситуацій, у яких можна опинитися з вини шахраїв. Для власної вигоди такі особи можуть за чужими документами, їх копіями або навіть використовуючи персональні дані, вказані на паспорті, отримувати кредити та позики, винаймати обладнання та інструменти, прокручувати оборудки у взаємовідносинах орендар-орендодавець житла та інше.

Також нагадуємо, що швидко та безкоштовно здійснити перевірку недійсних, викрадених або втрачених документів у базах даних Міграційної служби та МВС можливо з допомогою онлайн-сервісу «Перевірка недійсних документів», який працює на офіційному веб-сайті ДМС.

Сервіс оновлюється щодоби та на сьогодні містить інформацію про недійсні документи, які оформляють як громадяни України, так і іноземці, зокрема – паспорт громадянина України у вигляді ID-картки та паспортної книжечки, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, посвідки на тимчасове та постійне проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту тощо.

Також сервіс може бути корисним громадянам, які збираються у закордонну поїздку – з його допомогою можливо заздалегідь перевірити чи не містяться дані про ваш паспорт для виїзду за кордон у базі недійсних, викрадених або втрачених документів для уникнення неприємних несподіванок при перетині державного кордону.

Джерело: Сторожинецький РВ УДМС України в Чернівецькій області

Категорія: Інформація
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ