Як правильно вибрати спецодяг?

Без сумніву, що одяг має безпосередній вплив на наш організм, і тому вимоги до нього у кожного власні. Хтось задовільниться комфортом, а комусь важливі останні модні тенденції.

Однак, при виборі спецодягу особисті побажання відходять на другий план, оскільки основна ціль – захист від шкідливих та небезпечних факторів навколишнього середовища. Турбуючись про життя та здоров’я, необхідно робити відповідальний і добре продуманий вибір.

Зараз на ринку присутня велика кількість різних компаній, які виготовляють та реалізують одяг спеціального призначення.

Головна перевага сучасного спецодягу полягає у забезпеченні великої кількості захисних властивостей: одні костюми використовуються для захисту людини від хімічного та фізичного впливу, інші види одягу відрізняються спеціальним маркуванням, яке робить людину добре помітною з великої відстані чи в темряві, а деякі види захищають від шкідливого випромінювання чи екстремально низьких температур тощо.

В залежності від того, де саме буде використовуватися робочий спецодяг, він може бути у вигляді комбінезону, костюму з куртки і напівкомбінезону, теплого варіанту костюму, окремої куртки, фартухів чи халатів. Кожен комплект спецодягу доповнюється спеціальним взуттям та головним убором.

Спецодяг може бути різних видів, в залежності від сезонного використання, – зимній, демісезонний, літній, – кожен з яких має свої особливості.

Без правильно підібраного комплекту спецодягу не обійдуться любителі активного відпочину, мисливці, рибалки тощо.

На виробництві від якісного і правильно підібраного спецодягу залежить здоров’я та навіть життя ваших співробітників, а неякісні вироби змусять витрачати додаткові кошти на придбання нового чи ремонт старого спецодягу.

Що потрібно враховувати при виборі спецодягу?

Незалежно від потреб, існує ряд вимог, які застосовуються до робочого одягу:

  • чітко відповідати потребам по захисту працівника в конкретних виробничих умовах;
  • відповідати нормам діючого законодавства у сфері охорони праці;
  • бути комфортним, не стримувати рухів людини, не мати зайвих елементів;
  • відрізнятися високою якістю та довговічністю, не втрачати свої властивості при пранні та чищенні;

Матеріал для спецодягу

При виготовленні робочого одягу використовуються спеціальні тканини з певним набором якостей. Тканина підбирається, виходячи з виробничих умов, наприклад деякі матеріали мають бути стійкі до хімічних речовин, високих температур, механічного тертя тощо.

При виборі спецодягу звертають увагу на:

  • склад тканини;
  • конструктивні особливості спецодягу: крій коліна чи ліктя, наявність зручних і необхідних карманів;
  • міцність та акуратність швів;
  • якість і надійність фурнітури;
  • вказівки щодо температурного режиму використання;
  • приписи щодо специфічних умов експлуатації спецодягу;
  • захисні властивості.

До прикладу, для пожежників костюми шиються з вогнетривкої водонепроникної тканини, яка просочена антистатичним розчином.

Загальні вимоги до вибору тканини:

  • висока міцність;
  • стійкість до забруднення;
  • стійкість до деформації після прання чи чистки;
  • комфортність та “дихаючі” властивості.

Спецодяг може виступати в ролі попереджувального знаку – це досягається шляхом нанесення сигнальних елементів з підвищеною помітністю.

Оптимальним варіантом є тканина, до складу якої входить бавовна та віскоза.

Як вибрати розмір спецодягу?

Розмір спецодягу має підбиратися у чіткій відповідності до габаритів працівника. Надівши робочий одяг, людина повинна відчувати себе вільно, мати можливість присісти, розвести кінцівки, нагнутися. Крім того, потрібно враховувати певний запас, який дозволить при необхідності вдягнути під спецодяг сорочку чи светр.

Колір спецодягу

Спеціальний одяг має широку кольорову гамму, вибір якої, зазвичай, залежить від сфери застосування.

Наприклад, оздоблювальні елементи, виконані з матеріалу оранжевого кольору є сигнальними завдяки своїй хорошій помітності. Для інженерно-технічних працівників одяг виготовляється в зеленому кольорі, а костюми для військових професій чи форма та спорядження для поліції (https://tornado.kiev.ua/ua/odezhda-i-snaryazheniye-dlya-politsii) – в кольоровій гаммі “хакі”.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Одним з виробників і дистриб’юторів якісного спецодягу, взуття, засобів захисту є ТОВ “Торнадо”, спеціалісти якого можуть виготовити спецодяг по вашому технічному завданню чи поставити вам готову продукцію, яка повністю відповідатиме ТЗ.

Tornado пропонує відмінну якість, доступні ціни, широкий вибір розмірів та кольорів, швидку доставку.

Матеріал розміщено на правах реклами

Категорія: На правах реклами
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ