Поради від лікарів, як убезпечити себе від респіраторно-вірусних інфекцій

Сторожинецька районна лікарня та Сторожинецька районна організація “Товариства Червоного хреста України” у зв’язку з сезонним загостренням респіраторно-вірусних інфекцій звертається до жителів нашого краю.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Віруси є облігатними паразитами, оскільки не здатні розмножуватися поза клітиною. Поза клітиною вірусні частки не проявляють ознак життя, не розмножуються клітинним поділом, оскільки не мають клітинної будови. Замість цього вони використовують ресурси клітини – для утворення множинних копій самих себе, і їх збирання відбувається всередині клітини.

Tyre Center Сторожинець

Віруси, безсумнівно, є найчисленнішими біологічними об’єктами на Землі, і за цим показником вони перевищують усі організми разом узяті. Вони вражають всі форми клітинних організмів, включаючи тварин, рослини, бактерії та гриби. Проте, різні типи вірусів можуть вражати тільки обмежене коло господарів. Наприклад, вірус віспи може вражати один вид – людей.

Віруси розповсюджуються у безліч способів: віруси рослин часто передаються до рослини комахами, що харчуються рослинними соками; віруси тварин можуть поширюватися комахами. Вірус грипу поширюється повітряно-крапельним шляхом при кашлі та чханні. Норовірус і ротавірус, зазвичай, передаються фекально-оральним шляхом при контакті із зараженою їжею або водою тощо.

Одним з поширених типів є гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) – група клінічно та морфологічно подібних гострих запальних захворювань органів дихання, збудниками яких є пневмотропні віруси. Є найпоширенішою в світі групою захворювань, що об’єднує грип, респіраторно-синцитіальну, риновірусну, корона вірусну та інші інфекції, що викликають катаральні запалення дихальних шляхів. ГРВІ включають в себе застуду, грип та бронхіоліт.

Коронавіруси – велике сімейство вірусів, які вражають органи дихання і здатні викликати найрізноманітніші хвороби від звичайної застуди до близькосхідного респіраторного синдрому (БСРС) і важкого гострого респіраторного синдрому (ВГРС).

Характеризуються тривалим інкубаційним періодом і складністю протікання захворювання, в тому числі з підвищеною температурою тіла (понад 38 градусів), а також різними ускладненнями, в тому числі септичним шоком.

Основні запобіжні заходи для захисту від нової коронавірусної інфекції

За відсутності респіраторних симптомів слід дотримуватися таких правил:

  • уникати місць скупчення людей і частого відвідування закритих переповнених приміщень;
  • тримати мінімум 1 метр дистанції від будь-якої людини з респіраторними симптомами 2019 нКоВ (наприклад, такими як кашель, чхання);
  • часто проводити гігієнічну обробку рук, використовувати спиртовмісні дезинфікуючі засоби, якщо руки не мають видимих забруднень, а при їх наявності – мити руки з милом;
  • при кашлі та чханні прикривати рот і ніс рукою, зігнутою в лікті або серветкою, потім відразу ж викидати серветку і виконувати гігієнічну обробку рук;
  • за можливості не чіпати руками рот і ніс;
  • медична маска не потрібна, оскільки немає доказів її ефективності для захисту від зараження.

Якщо у вас є респіраторні симптоми:

  • носити медичну маску і звертатися за медичною допомогою при появі кашлю і утрудненого дихання – якомога швидше;
  • дотримуватися правил щодо належного застосування масок.

Правила належного застосування масок

При носінні медичних масок важливо дотримуватися правил її належного застосування і утилізації, для того, щоб забезпечити їх ефективність та уникнути збільшення ризику передачі інфекції, пов’язаного з неправильним використанням і утилізацією.

Рекомендації щодо правильного використання медичних масок:

  • акуратно натягніть маску, так щоб вона закривала рот і ніс, і надійно закріпіть, звівши до мінімуму простір між обличчям і маскою;
  • уникайте того, щоб торкатись маски під час використання;
  • зніміть маску, використовуючи належну методику (візьміться за резинку позаду, не торкаючись середньої частини маски);
  • після знаття маски або якщо ви випадково торкнулися використаної маски, обробіть руки спиртовмісним розчином або вимийте їх з милом (за наявності видимих забруднень);
  • як тільки маска стає вогкою, замініть її на нову – чисту і суху;
  • не використовуйте одноразові маски повторно;
  • відразу після використання викидайте маски в контейнер для відходів.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

УВАГА! За жодних обставин не рекомендується застосовувати тканинні (наприклад, бавовняті або марлеві) маски.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Зверніть увагу, що маска і окуляри для здорової людини допоможуть уникнути торкання очей і рота.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Поширені запитання

Порада: регулярно мийте руки.

Навіщо це потрібно: Якщо на поверхні рук є вірус, то обробка спиртовмісним засобом або миття їх з милом вб’є його.

Порада: дотримуйтесь правил респіраторної гігієни.

При кашлі та чханні прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя; відразу викидайте серветку в контейнер для сміття з кришкою і обробляйте руки спиртовмісним антисептиком або мийте їх водою з милом.

Навіщо це потрібно: Прикривання рота і носа при кашлі та чханні дозволяє запобігти поширенню вірусів та інших хвороботворних мікроорганізмів. Якщо при кашлі або чханні прикривати ніс і рот рукою, мікроби можуть потрапити на ваші руки, а потім на предмети або людей, до яких ви торкаєтеся.

Порада: тримайте дистанцію в людних місцях.

Навіщо це потрібно? Кашляючи або чхаючи, людина, яка хворіє на респіраторну інфекцію, такою як 2019 nCoV, пошируює навколо себе дрібні краплі, що містять вірус. Якщо ви перебуваєте занадто близько до такої людини, то можете заразитися вірусом при вдиханні повітря.

Порада: за можливості, не торкайтесь очей, рота і носа.

Навіщо це потрібно? Руки торкаються багатьох поверхонь, на яких може бути вірус. Торкаючись руками, які містять інфекцію, до очей, носа або рота, можна перенести вірус зі шкіри рук в організм.

Порада: при підвищенні температури, появи кашлю і проблемах дихання якомога швидше звертайтеся за медичною допомогою.

Якщо ви подорожували останнім часом за межі країни, де зареєстровано 2019 nCoV, або тісто спілкувалися з кимось, у кого після поїздки спостерігаються симптоми респіраторного захворювання, повідомте про це медичного працівника.

Порада: якщо у вас легкі респіраторні симптоми і ви не подорожували за межі країни.

Якщо у вас спостерігаються слабо виражені симптоми захворювання органів дихання і ви не відвідували інші країни останнім часом, вам слід ретельно дотримуватися елементарної респіраторної гігієни та гігієни рук і, за можливості, залишатися вдома до одужання.

Охорона Тигр

Як загальний запобіжний захід, дотримуйтесь звичайних правил гігієни при відвідуванні продуктових ринків, де продаються живі тварини, м’ясо і птиця або інші продукти тваринного походження. Термічно обробляйте всі необхідні продукти харчування тваринного походження.

Категорія: Здоров'я
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ