До уваги сторожинчан та їх родичів, громадян України, що мають бажання повернутися додому до 04 квітня 2020 року

Стрімке поширення коронавірусної інфекції у світі стало глобальним викликом для всього людства, зокрема і жителів нашого невеликого містечка. Оскільки від коронавірусної інфекції ще не існує вакцини, найефективнішими засобами протидії пандемії визнані обмеження пересування людей і режим карантину, правил якого особливо важко дотримуватися в теперішньому ритмі нашого життя.

Tyre Center Сторожинець

З 0:01 17 березня (опівночі між 16 та 17 березня) Україна припинила міжнародне регулярне пасажирське сполучення, тож навіть громадяни України та іноземці, які мають право на постійне або тимчасове проживання на території України, не зможуть прибути до України регулярним пасажирським сполученням – рейсовим літаком, потягом чи автобусом. За межами України залишилися і наші жителі Сторожинеччини, які за тих чи інших обставин не встигли повернутися в зазначений  строк додому.

Тож що ж робити українцям, яким потрібно повернутись в Україну у період тимчасового обмеження перетину державного кордону?

1. Зареєструйтесь у системі ДРУГ. Це спеціальна система Міністерства закордонних справ України, в яку ви вносите свої дані і повідомляєте МЗС та закордонним дипломатичним установам України про своє перебування у певній країні. Обов’язково повідомте МЗС про країну, де ви перебуваєте, і надайте якомога більше інформації про суть вашої проблеми в розділі “Коментар до подорожі”. Зокрема, це суттєво спрощує збір даних для формування списків громадян України, які мають термінову потребу повернутися додому в період обмежень. 

Також дуже уважно вказуйте адресу вашої електронної пошти, адже в разі помилки в цій адресі, ви не зможете авторизуватись у системі.

Чекайте на подальші інструкції щодо можливих шляхів повернення в Україну. Допомогу отримає кожен, хто її потребує.

2. Зверніться до посольства чи консульства у країні вашого перебування електронною поштою чи за телефоном гарячої лінії, які вказані на їхній офіційній сторінці. Зверніть увагу, що через велику кількість звернень телефонні лінії можуть бути перевантажені, тому звернення електронною поштою є найбільш надійним способом зв’язку.

Усі співробітники посольств і консульств України працюють цілодобово, щоби надавати допомогу всім тим, хто її потребує.

В електронному листі на e-mail дипломатичної установи вам необхідно написати:

  • ваші ім’я, прізвище і по батькові,
  • контактний телефон,
  • місце вашого перебування,
  • суть вашої проблеми, у вирішенні якої вам потрібна допомога.

3. Слідкуйте за оновленнями на сайті МЗС з оперативною інформацією щодо обмежень, які країна вашого перебування ввела на перетин кордонів та пересування.

4. Звертаємо увагу, що ситуація є форс-мажорною і типові правила перебування, до яких Ви звикли за кордоном, можуть змінитися на цей час. Зокрема, окремі країни встановлюють заборону транзитного проїзду своєю територією, перебування у транзитних зонах аеропортів тощо.

Тому перш ніж планувати поїздку звіряйте свої наміри з інформацією МЗС за цим посиланням. Просим зважити, що ці дані змінюються щонайменше щодня.

А також підписуйтесь на спеціальні сторінки МЗС України, присвячені оперативному інформуванню про допомогу громадянам України за кордоном:

Держава надає максимальне сприяння туроператорам та перевізникам, що вони забрали українських туристів з віддалених куточків світу.

Налагоджено планове повернення українців з Єгипту, ОАЕ, Домініканської Республіки, курортних островів Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

Україна сформувала точки-хаби, з яких громадяни України гарантовано зможуть дістатись до України безкоштовно або за пільговими цінами:

  • Стамбул
  • Дубаї, Абу Дабі
  • Прага
  • Берлін
  • Варшава, Перемишль
  • Відень
  • Братислава
  • Рига, Вільнюс

Список хабів буде надалі оновлюватися. Слідкуйте за офіційною інформацією на сайті МЗС та на сайті Міністерства інфраструктури України.

До міжнародних аеропортів цих міст українська сторона направлятиме літаки для повернення своїх громадян на Батьківщину. Рекомендуємо перевіряти інформацію про дати та місце таких рейсів на сайтах авіакомпаній. Звісно, актуалізовану інформацію МЗС публікуватиме на своїх сторінках у соціальних мережах.

Коли і звідки відправлятимуться рейси – громадян повідомлятимуть посольства.

Крім того, ця інформація буде на офіційних сайтах Міністерства закордонних справ та Міністерства інфраструктури.

Перелік міжнародних авіарейсів, які будуть прийняті у пунктах пропуску на державному кордоні України, постійно оновлюється Міністерством інфраструктури України за посиланням: http://bit.ly/reisyUA

Завдяки спільним зусиллям МЗС України, Міністерства інфраструктури України, посольств і консульств України за кордоном до повернення громадян України долучаються і компанії перевізники.

Постійно ведуться переговори про організацію спецрейсів в Україну за пільговою ціною.

Досягнуто домовленості між МЗС, Мінінфраструктури та авіакомпанією SkyUP щодо евакуації громадян України нерегулярними рейсами компанії SkyUP з таких міст: Париж, Аліканте, Берлін, Стокгольм, Відень, Варшава, Прага, Тбілісі, Лісабон, Мюнхен, Неаполь, Франкфурт, Таллінн, Цюрих, Стамбул, Барселона, Лондон.

Міжнародні авіалінії України також організовують спецрейси для повернення громадян України та іноземців, які мають право постійного або тимчасового проживання за такими напрямами: Амстердам, Дубаї, Брюссель, Лондон.

Як будуть формувати списки громадян на спеціальні рейси для повернення в Україну?

Списки громадян, які мають термінову потребу повернення в Україну спеціальними нерегулярними рейсами, формуватиме посольство або консульство у країні вашого перебування.

Вам необхідно буде надіслати свої контактні дані на e-mail дипломатичної установи, в якому обов’язково вказати ім’я, прізвище та по батькові, контактний телефон і місце вашого тимчасового перебування. А також зареєструватись у системі ДРУГ і зазначити якомога більше інформації про вашу проблему в розділі “Коментарі до подорожі”.

За вказаними контактами вас будуть інформувати щодо місця, дати та часу відправки спеціального рейсу в Україну, щойно рішення про такі рейси буде ухвалено.

Контакти усіх закордонних дипломатичних установ України можна знайти на спеціальній сторінці сайту МЗС України.

Чи може громадянин України повернутись в Україну на власному авто у період тимчасового обмеження перетину кордону?

Так, але необхідно уважно ознайомитись з обмеженнями в тих країнах, через які буде пролягати ваш маршрут, та режимом роботи пропускних пунктів на державному кордоні України.

Інтерактивна карта актуальних даних щодо роботи пунктів пропуску на державному кордоні України доступна за посиланням на сайті Нової Митниці.

Багато країн запроваджують спеціальні режими перетину кордонів і обмежують пересування всередині своїх регіонів. Ознайомитись з оперативною інформацією щодо обмежень у різних країнах можна на сайті МЗС.

Скільки коштує дзвінок на гарячу лінію МЗС України +38 (044) 238-16-57 з-за кордону?

За домовленістю між МЗС України та українськими мобільними операторами дзвінки з мобільних телефонів у роумінгу на гарячу лінію МЗС безкоштовні.

Чи повинні люди, які в’їжджатимуть на територію України, пройти додаткові обстеження або дотримуватись інших правил безпеки?

У пунктах пропуску на кордонах працюють спеціально створені санітарні відділи. По поверненню з країн, де відповідно до даних ВООЗ склалась несприятлива епідситуація у зв’язку з поширенням коронавірусу, на пунктах пропуску усі громадяни проходитимуть температурний скринінг і вживатимуться відповідні заходи – людину направлятимуть на самоізоляцію вдома протягом 14 днів, за необхідності – в медзаклад.

Що робити, якщо в період карантину у вас закінчується дозвіл на роботу або перевищено строк перебування в ЄС?

МЗС України передбачило, що на період застосування обмежувальних заходів урядів різних країн, у громадян за кордоном можуть виникнути проблеми з протермінованими документами. Тому Україна вже працює з урядами відповідних країн, щоб, зважаючи на обставини, для таких громадян не було штрафів чи інших наслідків. Про ухвалення відповідних рішень іноземними країнами буде повідомлено додатково.

У разі перевищення терміну дозволеного перебування в іноземній країні або ризику такого перевищення рекомендуємо негайно звертатись до консульства в країні перебування електронною поштою. Електронні адреси всіх закордонних дипломатичних установ можна знайти на сайті МЗС України.

Представники Європейського Союзу повідомили, що співробітники прикордонної служби відповідної держави-члена ЄС можуть робити винятки та не застосовувати санкції до громадян, які перевищили термін дозволу на перебування в країнах-членах ЄС. Але головна умова – факт, що таке перевищення відбулось з причини, яка не залежала від відповідної особи, та має бути належним чином задокументовано.

Якщо через коронавірус ви не можете залишити країну, а термін дії  візи завершується. Що  робити?

У вашій ситуації необхідно повідомити про це українське Посольство чи консульство за місцем перебування та надати копії ваших документів та інформацію про ваше місце перебування. На підставі отриманих даних,

Посольство звернеться до офіційних органів за місцем вашого перебування, з проханням надати вам допомогу у вирішенні адміністративних питань. Зокрема, продовжити строк перебування без накладення санкцій.

Детальні роз’яснення на інші питання щодо повернення додому за посиланням https://mfa.gov.ua/news/koronavirus-2019-faq

Ось останні новини деяких посольств про дати відправлення наших співвітчизників додому:

Посольство України в Польщі повідомляє:

До уваги громадян України у Польщі, які мають бажання повертатися в Україну потягом з Перемишля ‼
Ситуація розвивається дуже динамічно і ми інформуємо Вас в режимі реального часу.
АТ “Укрзалізниця” запускає ще один потяг  – 20 березня о 5:30 ранку.
Триває продаж продаж квитків онлайн на сайті booking.uz.gov.ua
Скористайтеся цією можливістю!
А ми разом з Укрзалізницею і польськими установами працюємо далі, щоб потяги з Перемишля могли бути також 21 березня.
Слідкуйте за нашими повідомленнями, а також інформацією на сторінці “Укрзалізниці” – booking.uz.gov.ua

Сторінка посольства у Фейсбук:

https://www.facebook.com/AmbasadaUkrainywPolsce/

Повідомляє Посольство України в Латвії:

До уваги громадян України, які перебувають у Латвії і планують повернутися в Україну до 04.04.2020р.

Шановні громадяни України, звертаємо вашу увагу, що на даний час Урядом України прийнято рішення щодо можливої евакуації громадян України з Латвії потягом.

Попередньо передбачається, що евакуацію може бути здійснено з Риги у період з 20 по 25 березня 2020 р.
Оплата за здійснення логістичних послуг відбуватиметься за рахунок пасажирів, які виявили бажання виїхати до України. Проте, за інформацією АТ «Укрзалізниця», вартість буде максимально наближеною до існуючих на період до впровадження карантину тарифів на цей потяг.

Оскільки кількість місць у потязі є обмеженою, ми просимо якомога оперативніше звірити ваші дані в наявному в Посольстві списку бажаючих на виїзд до України, зв’язавшись з відповідальними за списки від Посольства дипломатами:
Цеков Руслан Ігорович, +371-2200-69-15, [email protected]
Волкодав Володимир Вікторович, +371-264-264-95, [email protected]

Точну дату та місце відправки потягу з Риги в Україну Посольство повідомить у соцмережах по завершенню усіх формальностей, пов’язаних з отриманням дозволів на пересування потягу через території Латвії, Литви та Білорусі.

Сторінка посольства у Фейсбук:

https://www.facebook.com/UKRinLatvia/

Повідомляє Посольство України в Швейцарії

Посольством отримано доручення МЗС України щодо складання списків громадян України, які з об’єктивних причин не встигають до 17 березня повернутися додому.
У зв’язку з зазначеним, у разі потреби, просимо надіслати до посольства свої повні установчі дані, контактний телефон та копію закордонного паспорта на [email protected]

Якщо ви в Швейцарії, пишіть на пошту Посольства України в Швейцарії: [email protected], [email protected]. Пишіть також на нашу сторінку у Facebook (https://www.facebook.com/UkrBotschaftSchweiz). Навіть на вихідних. Навіть ввечері чи вночі. Вам дадуть відповідь. Для цього в умовах особливого режиму роботи видане спеціальне розпорядження МЗС. Дзвоніть за номером телефону Посольства: +41 31 352 23 16

Якщо ви в Україні, напишіть електронний лист на цю пошту: [email protected].

Це не електронна адреса, де листи зникають. Це електронна адреса, де на них справді відповідають.

Зрештою, хоч із чергою, але телефон гарячої лінії також продовжує працювати: +38 (044) 238-16-57.

Повідомляє Посольство України в Швеції:

Шановні співвітчизники!

Другий спецрейс СТОКГОЛЬМ-КИЇВ відбудеться вже 24 березня!

Придбати квиток можна на офіційному сайті авіакомпанії SkyUP Airlines за наступним посиланням:

https://skyup.aero/uk/results…

Сторінка посольства у Фейсбук:

https://www.facebook.com/Embassy-of-Ukraine-in-Sweden-%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8-%D0%B2-%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D1%86%D1%96%D1%97-865346253506457/

Повідомляє Посольство України в Словацькій республіці:

Існує можливість дістатись в Україну з міжнародного аеропорту Відень авіаперевезення здійснюються компаніями Skyup та МАУ (найближчий рейс 20.03.2020, орієнтовна вартість 150Є).

Виїзд з території Словаччини до Республіки Австрія відкритий. Зверніть увагу, що за необхідності повернутися в Словаччину (скасування рейсу тощо), в’їзд на територію Словаччини дозволено лише іноземцям, які мають дозвіл на постійне або тимчасове проживання на території СР.

Сторінка посольства у Фейсбук:

https://www.facebook.com/ukr.embassy.slovakia/

Сторінки інших посольств у соцмережі  Фейсбук ви можете самостійно знайти у рядку пошуку, набравши відповідні назви.

Також перелік посольств за посиланням на офіційній веб-сторінці МЗС України:

https://mfa.gov.ua/diplomatichni-ustanovi/inozemni-diplomatichni-ustanovi-v-ukrayini

За цим посиланням ви повинні у рядку пошуку ввести назву країни, в якій ви знаходитесь. За назвою країни вас перенаправлять на сторінку з інформацією та контактами відповідного посольства. За вказаними номерами вам все роз’яснять!

Будьте розважливими, спокійними та, головне, здоровими, але вдома!

Ця інформація оновлена станом на 19.03.2020 року

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Люди!
Будьте уважні до прохань місцевих органів влади та лікарів!
Не робіть помилок, які зробили легковажні громадяни інших країн!

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Самоізоляція означає утримання від контактування з іншими людьми для того, щоб зменшити ризики інфікування.

Охорона Тигр

Сплануйте час самоізоляції так, щоб у вас не виникало необхідності виходити з дому або приймати відвідувачів та гостей, в тому числі обговоріть умови дистанційної роботи з роботодавцем.

Рішення про припинення самоізоляції та запобіжних заходів приймається в кожному випадку окремо та приймається після консультації з медичними працівниками та відповідно до правил встановленими місцевими органами охорони здоров’я.

Горвасюк Наталя, завідувач сектору інформаційних технологій Сторожинецької райбібліотеки

Категорія: Статті Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ