Відкрите звернення до керівників, депутатів та громадян Вижницького, Путильського, Глибоцького районів

Шановні буковинці, жителі Путильського, Вижницького та Глибоцького районів!

Ми, представники самоврядування Сторожинецького району, звертаємося до вас.

В Україні завершується процес децентралізації. У цьому році мали б зникнути районні ради і утворитися дворівневий підхід на території кожної області – об’єднані територіальні громади та обласна рада.

Між громадами та обласною радою буде існувати субрегіональний рівень. Що це буде конкретно – ми достеменно не знаємо. Зараз депутати Верхновної Ради, експертне середовище та громади ведуть активні дискусії щодо цього.

По тій інформації, яка є на сьогоднішній момент, і яка найбільше буде відповідати законодавчому полю – це будуть округи, але у форматі виключно концентрації структур та служб.

При завершенні децентралізації місцеві податки будуть розподілятися на громади та обласний бюджет і районний рівень, такий, як він зараз є, НЕ БУДЕ З ЧОГО ФІНАНСУВАТИ.

Вже десять років відбувається укрупнення центральних органів влади – це поліція, СБУ, прокуратура, податкова, суди тощо. Ви знаєте, що зараз їх центральні представництва є не у кожному районі.

Нові “укрупнені райони” чи “округи” як субрегіональний рівень – це намагання дещо впорядкувати роботу цих структур, які не мають прямого відношення до послуг населенню.

Інших районних рад, керівників районів – не передбачається. Префекти, скоріше за все, будуть працювати лише на рівні області. У префекта можуть бути регіональні заступники, але не більше. Все одно керівництво префектурою буде здійснюватися з центру області. Ніяких додаткових повноважень щодо розподілу коштів тощо на субрегіональному рівні не існуватиме. Це буде формалізований підхід і іншого не буде.

Один з варіантів, який пропонується у Чернівецькій області – це поділ на 4 райони за басейновим принципом – Карпатський (Вижницький і Путильський райони), Сіретський округ (Сторожинецький та Глибоцький район), Чернівецький (Герцаївський, частина Новоселицького району, Заставнівський, Кіцманський), Дністровський (Хотинський, Кельменецький та Сокирянський райони). За малим виключенням міжрайонні структурні підрозділи центральних органів влади вже сформовані по такому принципу.

Також є позиція столичних експертів стосовно формування у області трьох укрупнених районів – Сторожинецького (куди має увійти Путильський, Вижницький, Сторожинецький та Глибоцький райони), Чернівецького та Хотинського.

Реформа має відбутися, щоб остаточно залишити в минулому рудименти радянщини у адмінстративно-територіальному устрою нашої держави.

Сторожинець та вся Сторожинеччина консолідовано готові взяти на себе відповідальність та стати центром нового субрегіонального рівня як за позицією ОДА, так і за позицією київських експертів на користь розвитку кожної громади, Буковини та України.

Ми готові стати центром нових стратегій, нових рішень, впроваджень нових ініціатив, але тільки спільно, в жодному разі не обділюючи увагою жодну громаду з інших районів, які будуть розвиватися в умовах нового субрегіонального поділу.

Разом зробимо більше! Слава Україні!

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ