Ніхто не залишається байдужим… Про діяльність народного депутата Максима Заремського на виборчому окрузі щодо ліквідації наслідків стихії

Надзвичайна подія, яка склалась на території Вижницького, Путильського, Кіцманського та Сторожинецького районів Чернівецької області внаслідок тривалих проливних дощів та підвищення рівня вод, нанесла значної шкоди інфраструктурі та особистих домоволодінням місцевих жителів.

Tyre Center Сторожинець

З самого початку випадання проливних дощів в період 12-13 червня 2020 року, народним депутатом України Максимом Заремським відповідно до повноважень, визначених Законом України «Про статус народного депутата України» направлялись відповідні депутатські звернення до Кабінету Міністрів України та Державного агентства водних ресурсів України щодо виділення коштів на додаткове фінансування Урядових програм з проведення руслорегулюючих та берегоукріплюючих робіт в Чернівецькій області, оскільки ще тоді, згідно прогнозів Українського гідрометеорологічного центру негода на території нашої області мала тривати ще кілька тижнів.

Крім того, в цей же період відповідне депутатське звернення про виділення коштів з резервного фонду обласного бюджету на ліквідацію наслідків надзвичайної події направлялось також до Чернівецької обласної державної адміністрації.

Протягом 22-23 червня 2020 року Максимом Заремським було проведено обстеження, пов’язане із повеневою ситуацією в населених пунктах Кіцманського, Путильського, Вижницького та Сторожинецького районів Чернівецької області. Було організовано виїзд на проблемні ділянки в цих районах, які найбільше постраждали внаслідок стихії.

Також 22 червня 2020 року за ініціативою народного депутата України, з метою своєчасного та чіткого реагування на критичну повеневу ситуацію, було проведено позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому було прийнято ряд важливих рішень, пов’язаних із вжиттям термінових заходів щодо локалізації та подальшому поширенню наслідків стихії,  забезпечення місцевих жителів, які постраждали внаслідок підтоплення продуктами харчування та питною водою, надання допомоги соціально-незахищеним верствам населення тощо.

Крім того, враховуючи обмежені можливості виділення коштів з резервного фонду обласного бюджету, Максим Заремський звернувся до керівництва Чернівецької обласної державної адміністрації та Чернівецької обласної ради про ініціювання питання про  скликання позачергової сесії обласної ради та розгляд питання щодо внесення змін до  обласного бюджету в частині перегляду фінансування обласних програм з метою спрямування додаткових коштів в резервний фонд обласного бюджету. 

На території Путильського району було самостійно обстежено пошкодження автомобільної дороги та тимчасового мосту в селі Розтоки Путильського району.

В даному населеному пункті за ініціативи Максима Заремського була проведена робоча нарада з керівництво району та членами Путильської районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, де було прийнято алгоритм подальших дій щодо запобігання та ліквідації наслідків стиї на території району.

24 червня 2020 року Максим Заремський прийняв участь у засіданні Кіцманської районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, де було розглянуто питання щодо повеневої ситуації в районі, вжиття першочергових заходів щодо ліквідації наслідків стихії, а також щодо стану дамб і берегоукріплюючих споруд тощо.

За ініціативи народного депутата України в приміщенні Снятинської районної державної адміністрації Івано-Франкіської області відбулась робоча зустріч з керівництвом району щодо спільної проблемної повеневої ситуації та необхідності об’єднання зусиль між органами виконавчої влади Чернівецької та Івано-Франківської областей з даного питання. Також Максим Заремський особисто долучився до укріплення дамби в селі Реваківці Кіцманського району.

Цього ж дня, народний депутат України прийняв участь в засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка відбулась під керівництвом Прем’єр- міністра України Дениса Шмигаля. На цьому засіданні Максимом Заремським було піднято питання про надання відповідної  допомоги з метою реагування на повеневу ситуацію, що має місце на території Путильського, Вижницького, Кіцманського та Сторожинецького районів Чернівецької області, а також акцентовано на необхідності подальшого розгляду цього питання на позачерговому засідання Кабінету Міністрів України задля вжиття зі сторони Уряду ефективних дієвих кроків та виділення відповідного фінансування.

Також протягом 25-26 червня 2020 року Максим Заремський прийняв участь в виїзному засіданні Вижницької районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що відбулось у селі Банилів Вижницького району. Під час засідання цієї комісії було обговорено роботу з ліквідації наслідків негоди на Вижниччині. Зокрема, обговорювались питання подальших дій зведеного загону Управління ДСНС України у Чернівецькій області спільно із місцевим населенням та іншими службами щодо укріплення дамб у селі Банилів Вижницького району та продовження роботи з відкачування води у населених пунктах району, які були підтоплених паводком.

Під час робочої зустрічі з керівництвом Сторожинецького району народним депутатом України також було обговорено ряд питань, пов’язаних із запобігання наслідкам надзвичайних ситуацій природнього характеру в майбутньому та надання відповідної допомоги районам, які постраждали від негоди.

За результатами проведених народним депутатам України Максимом Заремським обстежень-оглядів хочеться зазначити, що збитки, які були завдані вказаним вище районам Чернівецької області є катастрофічними.

Так, за попередньою інформацією Басейнового управління водних ресурсів річок Прут та Сірет, попередня сума збитків, яка ще обраховуються, а відповідно й коштів, необхідних на проведення відновлювальних робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації в даних районах становить 135,2 млн. грн.

Сюди входить проведення першочергових аварійно-відновлювальних робіт, необхідних для запобігання подальшому руйнуванні місцевої інфраструктури та захисту населення, а також безпосереднє проведення робіт з ліквідації червневого паводка 2020 року. До вказаних вище робіт безпосередньо належить проведення капітальних ремонтів дамб та берегових кріплень на річках, а також виконання робіт з укріплень берегів.

В той же час, значних збитків зазнала також дорожня інфраструктура. В більшості населених пунктів, які постраждали внаслідок сильних проливних дощів та підняття рівня підземних вод пошкоджено асфальтне та гравійне покриття, а в окремих населених пунктах автотранспортне сполучення ускладнене або взагалі відсутнє. Також було пошкоджено мережі електро- та газопостачання. Орієнтовна сума, необхідна для проведення відновлювальних робіт (будівництво та укріплення дамб і мостів, доріг загального та місцевого значення, відновлення об’єктів соціальної сфери, компенсації за пошкодження сільськогосподарських угідь та домогосподарств місцевих жителів) на території області становить близько 1,117 млрд. грн., з них компенсація місцевих жителям складає 187,1 млн. грн.

І це лише за попередніми підрахунками, оскільки повна та остаточна сума завданих стихією збитків на даний час ще розраховується. Також зі сторони місцевих органів виконавчої влади триває підготовка відповідних документів до Державної служби України з надзвичайних ситуацій по визнанні рівня надзвичайної ситуації.

В той же час, обсяг коштів резервного фонду обласного бюджету Чернівецької області є недостатнім для подолання наслідків стихії без допомоги зі сторони Уряду.

25 червня 2020 року на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято рішення про виділення коштів на першочергові заходи з ліквідації наслідків повеней на західній території України, де Чернівецькій області виділено всього 98 млн. грн. З них, 30 млн. грн. – це кошти, виділені  на обласну державну адміністрацію і 58 млн. грн. – для укріплення  берегів і дамб, які були пошкоджені. А також 10 млн. грн. передбачено  для підрозділів ДСНС, поліції та Нацгвардії. 

Так, через повільний спад рівня води, частина домоволодінь та сільськогосподарських угідь досі залишаються підтопленими, а відповідно як розрахунок завданих стихією збитків досі триває, – вказана вище сума коштів була виділена першим траншем для надання допомоги населенню та проведення невідкладних (першочергових) аварійно-рятувальних робіт.

Зі сторони народного депутата України Максима Заремського також було направлено відповідній депутатський запит та депутатське звернення до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо вжиття невідкладних заходів по виділенні додаткових коштів на ліквідацію наслідків стихії в Чернівецькій області, оскільки враховуючи завдані стихією збитки виділена сума в обсязі 98 млн. грн. є недостатньою навіть для проведення невідкладних (першочергових) аварійно-рятувальних робіт в повному обсязі.

Також цього тижня за сприяння керівника Чернівецького обласного осередку політичної партії «Слуга народу» Віталія Другановського та народного депутата України Максима Заремського для населених пунктів, які практично повністю залишились без питної води, а саме: сіл Стрілецький Кут та Ревне Кіцманського району, села Банилів Вижницького району та сіл Розтоки, Мариничі, Киселиці, Довгопілля, Стебні Путильського району було отримано гуманітарну допомогу у вигляді питної води від ТОВ «Микулинецький бровар», за що висловлюється щира подяка директору даного товариства Трояну Володимиру Степановичу та його засновнику Трояну Степану Матвійовичу.

Робота народного депутата України по виділенні коштів на ліквідацію наслідків стихії, що мала місце на території Чернівецької області та виплати компенсації місцевим жителям, які постраждали внаслідок негоди, триває.

Прес-служба народного депутата України Максима ЗАРЕМСЬКОГО

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ