Зеленський пообіцяв знову розглянути питання щодо присвоєння звання Герой України полеглому буковинцю-кіборгу Володимиру Бузенку

Під час вчорашнього візиту на Буковину Президенту України Володимиру Зеленському нагадали про його обіцянку розглянути питання про присвоєння звання Герой України загиблому кіборгу Володимиру Бузенку.

Tyre Center Сторожинець

Під час підходу до преси на території Рідківської ЗОШ І-ІІІ ступенів, журналістка інтернет-видання “Чернівці.Онлайн” поцікавилася у Президента, чому це питання досі не вирішене, хоча Володимир Зеленський пообіцяв його вивчити ще у січні 2020 року.

“Чесно кажучи, коли ми нагороджуємо будь-яку людину, на жаль, іноді посмертно, і багато разів живих людей – будь-то наших героїв, будь-то просто таланти – як це відбувається? До нас звертається те чи інше міністерство, вони кажуть – ось наші герої. Ветерани кажуть про ветеранів, Міністерство оборони разом з Хомчаком (Руслан Хомчак – Начальник Генерального штабу, Головнокомандувач ЗСУ – ред.) каже про наших військових, ми вивчаємо ці списки, розмовляємо з ними про це.

Якщо ми вчителя нагороджуємо, то нам дає міністерство освіти пропозиції, якщо працівників культури чи медиків – то відповідні профільні міністерства. Так це відбувається. Тому якщо ми когось забули, не ми, а відповідне профільне міністерство, то зараз голова ОДА візьме контакти, передасть їм, вони нам дадуть і ми обов’язково нагородимо”, – пояснив Володимир Зеленський.

Голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук теж пообіцяв вирішити це питання.

“Обов’язково зробимо, ми це зробимо. З’ясуємо, звернемося ще раз, піднімемо це питання у профільному міністерстві”, – запевнив Сергій Осачук.

Нагадаємо, 20 січня 2020 року Президент Зеленський пообіцяв розглянути питання щодо присвоєння полеглому Герою-кіборгу з Буковини Володимиру Бузенку звання Герой України. Це відбулося під час спілкування Президента України та тодішнього Міністра Оборони Андрія Загороднюка з матір’ю полеглого Героя-кіборга Володимира Бузенка Марією Георгіївною Бузенко та Головою Великокучурівської ОТГ Василем Тодеренчуком після вшанування пам’яті полеглих воїнів-кіборгів на території Міністерства оборони України.

Мати кіборга Володимира Бузенка вважає, що її полеглий син-кіборг заслуговує на найвищу нагороду від держави – звання Героя України.

Такої ж думки і бойові побратими Володі, і друзі, й односельчани.

«Наш Герой Володимир Бузенко виніс на своїх руках з поля бою свого командира та ще 4-х побратимів ціною власного життя… Володя заслужив звання Героя України! Скажіть, які документи потрібні – ми зберемо і надамо!», – додав Голова Великокучурівської ОТГ Василь Тодеренчук.

Президент разом з Міністром оборони уважно вислухали питання та наведені аргументи, записали контактні телефони матері Героя та Голови ОТГ і пообіцяли вивчити це питання найближчим часом та прийняти рішення. Однак свою обіцянку досі не виконали.

Бузенко Володимир Петрович («Італієць») був одним з тих, хто поклав життя за оборону Донецького аеропорту.

Володимир проживав у селі Великий Кучурів, був депутатом сільської ради. Служив у складі 80-ї окремої аеромобільної бригади – 3-й батальйон, 7 рота. Вова був кулеметником, мав позивний «Італієць». Пізніше був переведений до 122-го окремого аеромобільного батальйону 81-ї десантно-штурмової бригади.

6 січня 2015 року вони прибули до Донецького аеропорту. Останній раз Володимир виходив на зв’язок з нового терміналу Донецького аеропорту 19 січня 2015 року зранку. Обвал стався того ж дня в обідній час. Після того Вову довго шукали, однак його не було ніде – ні в списках живих, ні в списках поранених, ні в списках полонених, ні в списках загиблих… Родичі до останнього сподівалися, що його знайдуть живим…

20 січня 2015 року під час масованого обстрілу 26-річний буковинець Володимир Бузенко загинув. Батьки довгий час відмовлялася вірити в те, що їхній син загинув, оскільки від Вови залишилися лише фрагменти… Двічі проводили експертизу ДНК – у Запоріжжі та Дніпрі (на той час – у Дніпропетровську).

Коли ж родина все-таки вирішила поховати сина, виникли незрозумілі бюрократичні перешкоди. Родині у військкоматах та військовій частині не змогли пояснити, які документи потрібні для поховання, де їх шукати…

Відтак поховання затягувалося. 3 листопада 2015 страждань не витримало серце батька Володимира – він помер, так і не провівши в останню путь свою кровинку…

Поховали кіборга Володимира Бузенка 1 грудня 2015 року у Великому Кучурові. Пам’ять про нашого Героя Володимира Бузенка вічно житиме в наших серцях!

Галина Єреміца

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ