Жительку Тисівців покусав скажений кіт

Вчора, 17 листопада 2020 року, у селі Тисовець на подвір’ї одного із домогосподарств на жінку напав скажений кіт.

Жінка побачила на подвір’ї бродячого кота і вийшла, щоб його прогнати. Підштовхнула ногою, а тварина її вкусила.

Tyre Center Сторожинець

На кота накинули коробку, щоб він не покусав більше нікого. На ранок кіт був вже мертвим. Люди сполохалися і викликали ветеринарну службу, яка тіло кота відправила на експертизу.

У тварини був підтверджений сказ. Тепер жінка проходитиме курс антирабічних щеплень.

Сказ – особливо небезпечна інфекційна хвороба людей і тварин, яка завжди закінчується смертю. Збудником сказу є вірус, який вражає центральну нервову систему. Вірус виділяється з хворого організму тварини тільки зі слиною. Зараження сказом відбувається через пошкоджені шкірні покрови, або слизові оболонки під час укусу, або при ослиненні. Резервуаром і переносником вірусу в природі є лисиці, але основну загрозу для людей становлять домашні та бездомні тварини, зокрема собаки та коти, які заражаються сказом на природі через укуси диких тварин. Вірус в слині хворої тварини з’являється за 10 днів до появи клінічних ознак захворювання. Ось чому за тваринами, які нанесли укуси людям необхідно проводити ветеринарний нагляд протягом 10 днів з моменту укусу.

Як зрозуміти, що у тварини саме сказ?

Просто поглянувши на тварину діагностувати сказ важко, проте вас має насторожити її дивна поведінка. Деякі тварини поводяться збуджено та агресивно, у них сильне слиновиділення, а інші  навпаки, виглядають ніби сором’язливими, і це найбільш розповсюджений тип поведінки хворої тварини.

Дикі тварини, які мають сказ, рухаються повільно, людина може легко наблизитись до них, але це не типово для них, і робити так в жодному разі не варто!

Щоб захистити себе від захворювання, необхідно дотримуватись таких правил:

  • щорічно проводити профілактичне щеплення проти сказу власних собак та котів;
  • у випадку отримання укусу або ослинення домашніми та дикими або невідомими тваринами обов’язково звертатися за медичною допомогою за місцем проживання або до травматологічного пункту;
  • уникати контактів з бездомними та дикими тваринами;
  • вживати заходів з недопущення диких хижаків до тваринницьких ферм та інших місць розташування свійських тварин;
  • мисливцям та працівникам лісового господарства під час зняття шкіри з вбитих диких тварин необхідно користуватися гумовими рукавичками, після чого, не знімаючи їх, вимивати руки у дезінфекційному розчині;
  • інформувати працівників державної служби ветеринарної служби про незвичайну, нетипову поведінку тварин.

Вакцинація – найкраща профілактика сказу, єдиний і вірний спосіб уберегти тварину від цього страшного захворювання. Першу вакцинацію від сказу вихованцеві роблять не раніше трьох місяців, а потім повторюють щороку. Сучасні вакцини не викликають ніяких побічних ефектів і добре переносяться навіть маленькими цуценятами та кошенятами. Будьте пильними, стежте за власними тваринами та уникайте небезпечних контактів з дикими або бродячими тваринами.

Пам’ятайте, що сказ – абсолютно смертельна інфекція, вилікувати сказ не можливо! 

Якщо вдома є тварина, Вам обов’язково потрібно вжити заходів профілактики сказу! Захищаючи тварину від цього захворювання, людина захищає себе і свою сім’ю.

Категорія: Здоров'я
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ