Встановлено огородження на єврейському кладовищі у Банилові-Підгірному Чернівецької області

На місцевому єврейському кладовищі у Банилові-Підгірному завершено будівництво нової захисної огорожі. Впродовж кількох місяців клопітким процесом з детального вивчення, збору даних, оцінки стану збереження некрополя та його огородженням займалася організація ESJF (Європейська ініціатива зі збереження єврейських кладовищ). Польові дослідження кладовища розпочалися тут у вересні і проводилися групою спеціалістів з використанням сучасних технологій та інструментів.

Слід згадати, що команда фахівців ESJF вперше відвідала цей об’єкт ще у 2019 році, в рамках, фінансованого Європейською Комісією, проекту «Захист єврейських кладовищ Європи». Кладовище виглядало занедбано. Густі чагарники та дерева поступово руйнували вцілілі надгробки. Але цьогоріч усі роботи пов’язані з очищенням кладовища та будівництвом огородження були завершені. І, завдяки грошовій допомозі Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина, діалогу з місцевою громадою, це важливе місце локальної культури і пам’яті знову є безпечними та відкритими для відвідувачів.

Взагалі, комплекс захисних робіт ESJF включає не лише огородження чи ретельне прибирання кладовищ, а й подальший контроль за їхнім станом. Образно кажучи, місія організації полягає в тому, щоб повернути єврейське кладовище з забуття і не допустити його повторного занепаду. У співпраці з місцевою владою, ESJF допомагає громадам в Україні врятувати, відновити і зберегти цю невід’ємну і важливу частину їхньої історичної спадщини.

Підбиваючи підсумки роботи ESJF, слід сказати, що 135 єврейських некрополів в Україні було огороджено завдяки зусиллям цієї організації. З них 24 об’єкти вдалося захистити в складному 2020 році. В планах ESJF на наступний 2021 рік містяться амбітні цілі реалізувати проекти з огородження на 20 інших кладовищах в Україні.

Про організацію: Міжнародний некомерційний фонд «ESJF» (Європейська ініціатива зі збереження єврейських кладовищ), було засновано в 2015 році у Федеративній Республіці Німеччина з метою захисту єврейських кладовищ в Центральній та Східній Європі. Станом на 2020 рік, завдяки багаторічній фінансовій підтримці з боку німецького уряду, ESJF вдалося встановити точні виміри та межі, а також огородити понад 170 єврейських кладовищ у семи країнах Європи.

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ