Нардеп від 202 округу Максим Заремський виступив щодо питань плати за транспортування газу та розкритикував роботу Сторожинецької міської ради в розрізі оптимізації шкіл

4 лютого 2020 року у Верховній Раді України відбувся брифінг народних депутатів, на якому вони могли донести до керівництва нашої країни найбільш болючі та нагальні питання для громадян України, що потребують першочергового вирішення. В даному брифінгу прийняв участь і народний депутат України від нашого 202 виборчого округу  Максим Заремський.

Основним акцентом його виступу була необхідність термінового вирішення питання, пов’язаного зі стягненням плати за транспортування природного газу для населення в частині її скасування, а також вирішення та врегулювання на законодавчому рівні питання про передачу газотранспортних систем з балансів «облгазів» на баланс місцевих рад.

У своєму виступі Максим Заремський висловив особисту стурбованість ситуацією, яка зараз склалася в нашій країні через прийняття Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг  рішення про необхідність стягнення з громадян нашої країни плати за транспортування природного газу та значного збільшення її вартості у 2021 році. Поділяючи думку виборців, Максим Заремський неодноразово звертався з даного питання до Прем’єр-міністра України та голови НКРЕКП з проханням врегулювання даної ситуації та скасування «скандальних» рішень НКРЕКП.

Предметом звернень народного депутата України в частині скасування плати за транспортування та доставку природного газу було те, що раніше при підключенні до газопостачання житлових будинків їхні власники самостійно та за власні кошти купляли труби, лічильники, інші необхідні матеріали для його підключення. І ніхто в той час не приймав на баланс газотранспортні системи і не вимагав від людей передати придбані ними матеріали, які в подальшому використовувались для газопостачання. Тому зараз в людей виникає цілком логічне питання: а за що вони повинні платити? Мабуть це правильний аргумент з їх сторони, а будь-які дії НКРЕКП як державного регулятора дійсно є неправомірними та мають викликати суспільне обурення.

Максим Заремський також ініціював перед керівництвом нашої країни питання про необхідність вжиття всіх можливих заходів щодо розробки механізму передачі газотранспортних систем у власність територіальних громад.

«Ні для кого не секрет, що раніше всі ці мережі належали органам місцевого самоврядування за їх місцезнаходженням та були спільною власністю населення. Пізніше за часів президентства Віктора Януковича були внесенні певні зміни до законодавства, що і «змусили» органи місцевого самоврядування передати ці мережі у безоплатне користування «облгазам». Ситуація, в якій на даний час опинились «облгази», які є акціонерними товариствами, досягла свого критичного максимуму. Газотранспортні системи є національним надбанням, а не власністю окремих осіб. І вони мають належати українському народу. Тому зараз необхідне сприяння з боку органів виконавчої влади  щодо повернення цих систем на баланс територіальних громад, де люди зможуть долучатись до процесу управління ними та їх використання», – зазначив у своєму виступі народний депутат України Максим Заремський.

Також вчора у Верховній Раді України було зареєстровано проект Постанови про скасування плати за транспортування газу та передачі газотранспортних систем у власність територіальних громад (реєстр. №5018 від 04.02.2021р.). Ініціатором даного законопроекту виступив Максим Заремський.

Брифінг народного депутата України Максима Заремського був також присвячений ситуації із закриття навчальних закладів на території Сторожинецької міської територіальної громади.

Питання закриття навчальних закладів, де навчається мала кількість учнів було частиною освітньої реформи, яка під керівництвом Міністерства освіти та науки України триває вже більше року. Закриття таких навчальних закладів повинно відбутись по всій території нашої країни. Замість цього, у невеликих населених пунктах повинні бути створені умови для функціонування шкільних автобусів, що мали б привозити дітей до навчального закладу в іншому населеному пункті.

Якщо розглядати дане питання саме в контексті Сторожинецької міської територіальної громади, то основною проблемою із закриттям тут навчальних закладів є отримання меншої суми освітньої субвенції  з державного бюджету в порівнянні з минулим роком. Це пов’язано з тим, що у зв’язку із завершенням реформи децентралізації всі навчальні заклади були передані з балансу районних державних адміністрацій на баланс органів місцевого самоврядування. Місцеві ради прийняли такі заклади на свій баланс, а відповідно повинні утримувати їх за власні кошти. А освітня субвенція є лише додатковими коштами на таке утримання і не повинна покривати ці витрати в повному обсязі.

До народного депутата України Максима Заремського надходили звернення з даного питання від Сторожинецької міської ради та Чернівецької обласної державної адміністрації щодо сприяння в межах повноважень у виділенні додаткових коштів з державного бюджету для потреб Сторожинецької міської ради. Враховуючи конкретну ситуацію в неможливості фінансування навчальних закладів лише у Сторожинецької міської ради, дані звернення були додатково надані на розгляд для отримання пропозицій та пошуку можливих шляхів їх вирішення голові Верховної Ради України Дмитру Разумкову – щодо розгляду можливості збільшення освітньої субвенції для Сторожинецької міської ради на 2021 рік та (на той час) т.в.о. міністра освіти і науки України Сергію Шкарлету – щодо проведення коригувань освітньої субвенції на 2021 рік, враховуючи проблеми даної громади.

Повертаючись до попереднього питання необхідно зазначити, що  сьогодні відбудеться ініційована Максимом Заремським зустріч із головою Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрієм Герусом щодо обговорення порушених вище питань та пошуку спільних механізмів для їх врегулювання.

В даній зустрічі також приймуть участь представники Чернівецької області, а саме: депутат Чернівецької обласної ради Андрій Маковей, голова Неполоковецької селищної ради Григорій Храпко та жителі окремих  територіальних громад області.

Підводячи підсумок хочеться наголосити, що часто люди не до кінця розуміють, хто саме винен у підвищенні тарифів та хто їх встановлює. Тому тут варто зазначити, що повноваження народних депутатів України встановлюються виключно Законом України «Про статус народних депутатів України». І до цих повноважень не належить встановлення тарифів на природній газ, електроенергію тощо. Відповідно до норм чинного законодавства це є повноваженнями органів виконавчої влади, зокрема, Кабінету Міністрів України, а також державного регулятора цих послуг – Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Саме вони формують та регулюють державну політику в даній сфері, а також несуть відповідальність за її практичну реалізацію.

Питання відсутності коштів в Сторожинецькій міській територіальній громаді на фінансування навчальних закладів у 2021 році є досить актуальним, а пошук шляхів та можливостей щодо його врегулювання досі триває.

Однак, не варто забувати, що на даний час їх власником є Сторожинецька міська рада і лише вона, а не народний депутат України, прем’єр-міністр України, міністр освіти і науки України чи будь-яка інша посадова особа, наділена правом приймати виключне рішення про припинення чи продовження діяльності навчальних закладів на її території.

Народний депутат України Максим Заремський завжди відстоював і продовжую відстоювати позицію своїх виборців. Він поділяє їх незадоволення підвищенням тарифів, вимагає їх зниження, а також відстоює питання скасування плати за транспортування природного газу та передачу газотранспортних систем на баланс місцевих рад. І мабуть, дана інформаціє  слугує наочним прикладом для цього.

Прес-служба народного депутата України Максима Заремського

Категорія: Інформація
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ