Як вибрати світлодіодну лампу?

На відміну від звичайних ламп розжарювання, що різняться лише потужністю і якістю виготовлення, світлодіодні лампи мають багато параметрів, що впливають на якість і безпеку освітлення.

Ми розповімо про основні параметри світлодіодних ламп і порекомендуємо, які лампи краще підійдуть для будинку, офісного чи господарського приміщення. Підібрати лампи за характеристиками допоможе інтернет-магазин Brille.

Потужність

Світлодіодні лампи не варто вибирати по потужності – ефективність у різних ламп різна і лампи з однаковою потужністю можуть сильно відрізнятися за яскравістю: лампи, які замінять звичайну лампочку-грушу 60 Вт можуть мати потужність від 6 до 10 Вт, лампи, які замінять “свічку” 40 Вт можуть мати потужність від 4 до 7 Вт.

Еквівалент потужності

Більшість виробників світлодіодних ламп вказує еквівалент потужності лампи розжарювання. Наприклад, на упаковці може бути зазначено, що лампа має потужність 6 Вт і світить, як лампа розжарювання 60 Вт.

Також рекомендуємо звертати увагу на світловий потік.

Світловий потік

Яскравість лампи, а точніше кількість світла, яке випромінює лампа, визначається параметром “світловий потік”, яка вимірюється в люменах (лм, lm).

Для звичайних ламп (груші, свічки) можна приблизно прикинути необхідний світловий потік, помноживши потужність звичайної лампи розжарювання на 10: 40 Вт – 400 лм, 60 Вт – 600 лм, 100 Вт – 1000 лм.

Таким чином, якщо ви хочете купити світлодіодну лампу на заміну 60-ватної лампи розжарювання, шукайте лампи зі світловим потоком не менше 600 лм.

Колірна температура

Лампи розжарювання світять теплим жовтуватим світлом з колірною температурою 2700-2800К. Якщо ви хочете, щоб світлодіодна лампа давала світло, максимально схожий на світло лампи розжарювання, вибирайте лампи з колірною температурою 2700-2800К.

Багато світлодіодних ламп мають колірну температуру 3000К – це більш біле, але не менш комфортне світло. Світло ламп з колірною температурою 4000К називають “нейтральний білий”.

Таке світло більше підходить для офісних приміщень. Вважається, що біле світло сприяє підвищенню працездатності, а жовтий допомагає розслабитися і відпочити, тому вдома у вечірній час світло повинне бути теплим з колірною температурою не вище 3000К.

Лампи з холодним білим світлом 5000К і вище призначені для використання в господарських приміщеннях.

Напруга

Випускаються світлодіодні лампи, що працюють від мережі 220-230 В і від джерел живлення 12 вольт. У світлодіодних лампах використовуються драйвери (електронні плати, встановлені в цоколі лампи) різних типів. У багатьох лампах використовуються драйвери зі стабілізацією. Яскравість таких ламп не змінюється при коливаннях напруги мережі. Деякі з ламп світять однаково яскраво при зниженні напруги мережі з 230 до 70 вольт. Лампи на 12 вольт випускаються з цоколями E27, E14, GU5.3, G4 і можуть працювати як від постійного, так і від змінного струму.

Індекс передачі кольору (CRI, Ra)

Світло світлодіодної лампи відрізняється від світла лампи розжарювання по спектру. Хоч світло і виглядає білим, деяких колірних компонентів в ньому більше, а деяких менше. Індекс передачі кольору показує, наскільки рівномірний рівень різних колірних компонентів в світлі. При низькому Ra гірше видно відтінки. Таке світло візуально неприємне, причому зрозуміти, що в ньому не так, дуже складно. У ламп розжарювання і сонця Ra вище 98, у хороших світлодіодних ламп він більше 80, у дуже хороших більше 90.

Лампи з Ra нижче 80 в житлових приміщеннях краще не використовувати.

Робота з вимикачем. Індикатор

Багато світлодіодних ламп некоректно працюють з вимикачами, що мають індикаторну лампочку або світлодіод. У випадку вимкнення/увімкненн, такі лампи спалахують або слабо горять. Лише деякі виробники вказують, чи працюють їхні лампи з такими вимикачами.

Підтримка роботи з диммером

Більшість світлодіодних ламп не можуть працювати з регуляторами яскравості (димерами), але випускаються спеціальні світлодіодні лампи, які підтримують таке регулювання яскравості.

Такі лампи працюють з більшістю звичайних димерів для ламп розжарювання, але мінімальний рівень яскравості при цьому може бути досить високим (близько 20%).

Для того, щоб лампи при регулюванні могли знижувати яскравість майже до нуля, необхідно використовувати спеціальні димери для світлодіодних ламп.

Пульсація світла

Пульсація світла призводить до втоми очей і загального погіршення самопочуття, тому дуже важливо використовувати тільки ті лампи, у яких немає видимої пульсації. За стандартами для різних типів приміщень нормується пульсація світла в діапазоні 5-20%, фактично для людини непомітна пульсація до 35%.

Лише деякі виробники пишуть на упаковці ламп “без пульсації”. У інших ламп рівень пульсації може бути низьким, але в параметрах лампи це ніяк не вказується. Наявність пульсації можна перевірити за допомогою “тесту олівцем” або подивившись на світло лампи через камеру смартфона (якщо пульсація є, на екрані буде видно смуги).

Кут освітлення

Звичайні лампи розжарювання світять в різні боки, галогенні споти дають вузький пучок світла. З світлодіодними лампами все складніше. Багато світлодіодних ламп, які замінять звичайні лампи розжарювання, мають ковпак у формі півсфери такого ж діаметру, як корпус.

Такі лампи практично не світять вгору і, якщо вони спрямовані вниз, стеля буде залишатися темним, що може бути некомфортно. На щастя, останнім часом з’явилося багато ламп, прозорий ковпак яких більше корпусу і за рахунок цього лампа трохи світить і тому.

Лампи на світлодіодних нитках (filament) мають такий же великий кут освітлення, як звичайні лампи розжарювання. Більшість світлодіодних ламп (ламп для підвісних стель з цоколями GU10 і GU5.3) світять розсіяним світлом з кутом близько 100 градусів і засліплюють через занадто широкий кут (галогенні споти дають вузький промінь світла з кутом освітлення близько 30 градусів).

Тільки деякі світлодіодні споти мають такий же вузький кут освітлення, як у галогенних ламп. Такі лампи легко розпізнати за лінзами перед світлодіодами.

Тип лампи

У звичайній світлодіодним лампі кілька світлодіодів накриті ковпаком (зазвичай матовим). Іноді ще зустрічаються застарілі лампи-кукурудзи, вся поверхня яких покрита безліччю дрібних світлодіодів, що нагадують зерна кукурудзи в качані.

Новий тип світлодіодних ламп – філаментні лампи (або лампи на світлодіодних нитках). Такі лампи зовні дуже схожі на лампи розжарювання – у них скляна колба і широкий кут освітлення.

Всередині лампи розміщені світлодіодні нитки – керамічні або металеві пластини, на яких розміщено безліч дрібних світлодіодів в ряд. Такі лампи більш ефективні, ніж звичайні (вони дають більше 100 Лм/Вт) і їх світло максимально схоже на світло ламп розжарювання. Більшість філаментних ламп прозорі, але є і матові.

Недолік таких ламп – нижчий термін служби в порівнянні зі звичайними світлодіодними лампами.

Строк служби

Виробники вказують термін служби ламп від 10 000 до 50 000 годин. Рекомендуємо звертати також звертати увагу на термін гарантії, протягом якого можна обміняти лампу, що вийшла з ладу.

Гарантія

Всі світлодіодні лампи мають гарантію від 1 року до 5 років. Магазини зобов’язані міняти лампи по гарантії протягом цього терміну, якщо вони вийшли з ладу.

Крім того, згідно із законом про захист прав споживачів, ви можете повернути лампи в магазин протягом 14 днів після покупки, якщо вони вам не сподобалися за умови наявності неушкодженої упаковки і, по можливості, чека.

Категорія: На правах реклами
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ