ДПІ: питання по “гарячій лінії”, новації в законодавстві

ДПІ

В ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему “Новації в адмініструванні ПДВ. Електронні сервіси”. На запитання платників відповідав перший заступник начальника ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області Василь Курчак.

kurchak

Василь Васильович звернув увагу платників, що на офіційному порталі ДФС України на головній сторінці розміщено банер „Електронне адміністрування ПДВ”. У вказаному банері розміщено актуальну інформацію, пов’язану  із функціонуванням системи електронного адміністрування ПДВ.

Окремі питання, що надійшли на «гарячу лінію», та відповіді на них надаємо до уваги платників:

Про помилки в податковій накладній

Як виправити помилку,  якщо платником податку було помилково оформлено зайву податкову накладну (двічі на одне постачання)?

У випадку помилкового складання податкової накладної на операцію з постачання товарів/послуг (складення двох податкових накладних на одну операцію з постачання товарів/послуг) та реєстрації їх в ЄРПН, платник податку, з метою виправлення допущеної помилки, має право скласти розрахунок коригування до помилкової (другої) податкової накладної.

Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН покупцем (отримувачем) товарів/послуг, з дотриманням визначених термінів реєстрації.

Про податковий кредит без отримання податкової накладної

На яку дату формується податковий кредит на підставі податкових накладних та документів, які дають право на формування податкового кредиту без отримання податкової накладної, що додаються працівником до звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та за яких умов (в тому числі, якщо підтверджуючі документи оформлені на працівника)?

Оскільки документи, що підтверджують витрати понесені підзвітною особою під час відрядження або виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок податкового агента платника податку, подаються разом зі Звітом про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, то датою формування податкового кредиту на підставі податкової накладної та інших документів, які дають право на формування податкового кредиту без отримання податкової накладної, є дата подання авансового звіту.

Про безкоштовне програмне забезпечення

За допомогою якого безкоштовного програмного забезпечення платники податків можуть складати податкові накладні/розрахунки коригування в електронному вигляді та реєструвати їх в ЄРПН, подавати запити до ЄРПН та отримувати витяг і податкову накладну з ЄРПН, податкову звітність з ПДВ?

Для формування та надсилання податкових накладних та іншої звітності платник податків може використовувати будь – яке програмне забезпечення або може користуватись програмним забезпеченням «Система формування та подання до органів ДФС засобами телекомунікаційного зв’язку податкової звітності, податкових накладних та реєстрів податкових накладних в електронному вигляді» та «Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності», які разом з інструкцією щодо встановлення, можна безоплатно отримати на офіційному веб – порталі ДФС (www.sfs.gov.ua) у розділі «Електронна звітність» (підрозділ «Програмне забезпечення» > «ОПЗ-програми з формування і подання платниками податків податкової звітності і реєстру отриманих та виданих податкових накладних до органів ДПС в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку» (https://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/platnikam-podatkiv-pro-ed/programne-zabezpechennya/).

З метою підвищення рівня обізнаності платників з останніми новаціями податкового законодавства сьогодні в ДПІ у Сторожинецькому районі першим заступником начальника ДПІ Василем Курчаком було проведено брифінг для місцевих засобів масової інформації.

Журналістам було повідомлено про зміни в податковому законодавстві, що почали діяти з 01 липня 2015 року.

Зокрема, Василь Васильович наголосив на новаціях податкового законодавства, що стосуються електронного адміністрування ПДВ та про інші новації податкового законодавства.

Закцентував увагу на комплексі послуг, які сьогодні можна отримати у Центрі обслуговування платників, а також про функціонування електронних сервісів, які розроблені з метою забезпечення сприятливих умов для ведення підприємницької діяльності.

Зокрема, зазначив, що за допомогою нового сервісу «Електронний кабінет платника податків» можна формувати податкову звітність у електронному вигляді та надсилати її до органів Фіскальної служби у режимі реального часу.

Також інформував присутніх про телефон антикорупційного сервісу ДФС „Пульс”, за яким можна поскаржитися на протиправні дії працівників органів Фіскальної служби.

З 1 вересня підвищується розмір оптово-відпускних і роздрібних цін алкогольні напої

З 1 вересня 2015 року знову підвищується розмір мінімальних оптово-відпускних  і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв.

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області нагадує платникам, що згідно з  Постановою  Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957» від 17.06.2015 р. № 426, з 1 вересня 2015 року знову підвищується розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв.

Зокрема, до 31 серпня 2015 року мінімальна оптова ціна на горілку і лікеро-горілчані вироби за 1 літр 100-відсоткового спирту зросла до 159,94 гривень, а з 1 вересня – до 175,96 гривень. Мінімальна роздрібна ціна на горілку і лікеро-горілчані вироби за 1 літр 100-відсоткового спирту зросла до 249,5 гривень, а з 1 вересня – до 274,5 гривень. Постанова набрала чинності 11 липня 2015 року.

Звертаємо увагу на посилену відповідальність за порушення законодавства в сфері виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Зокрема, Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» у випадку оптової   або   роздрібної  торгівлі  коньяком,  алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами та вином за цінами, нижчими  за  встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни  на  такі  напої,  передбачено фінансову санкцію у вигляді штрафу –  100  відсотків вартості отриманої партії товару,  розрахованої виходячи з мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін, але не менше 10000 гривень.

Авансові внески з податку на доходи фізосіб

У разі зміни системи оподаткування, як сплачувати підприємцю авансові внески з податку на доходи фізосіб 

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області доводить до відома платників, що відповідно до пп. 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ, авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються підприємцем самостійно, але не менше як 100 відсотків річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік (у співставних умовах), та сплачують до бюджету по 25 відсотків щокварталу (до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада).

Фізичні особи – підприємці, які перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому відбувся перехід на загальну систему оподаткування.

Платники податку розраховують та сплачують авансові платежі у строки, визначені пп. 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу, що настануть у звітному податковому році.

Враховуючи вищевикладене, фізичні особи – підприємці, які перейшли протягом поточного звітного року зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування нараховують та сплачують авансові платежі на підставі квартальної декларації, яка подається ними після закінчення кварталу, в якому відбувся перехід.

Наприклад, платник податків перейшов на загальну систему оподаткування з ІІІ кварталу, то декларація подається після закінчення цього кварталу і авансові платежі нараховуються платником самостійно з урахуванням суми податку, що нараховується на доходи, вказані в декларації.

Школи звільняються від сплати податку на нерухоме майно і плати за землю

Школи та дошкільні заклади з 1 вересня 2015 року звільняються  від сплати податку на нерухоме майно і плати за землю

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області повідомляє платників, що з 1 вересня поточного року набирає чинності Закон України від 17.07.2015 № 654-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами недержавної форми власності» (далі – Закон № 654) (опублікований у газеті «Голос України» від 11.08.2015 № 146).

Законом № 654 встановлено, що не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, будівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від форми власності та джерел фінансування, що використовуються для надання освітніх послуг (підпункт 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 Податкового кодексу України доповнено підпунктом «і»).

Одночасно законом № 654 з 1 вересня 2015 року від сплати земельного податку звільняються дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форми власності і джерел фінансування, заклади культури, науки, освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів (пункт 282.1 статті 282 Податкового кодексу України доповнено підпунктом 282.1.4).

Термін надсилання поштою податкових декларацій скорочено до п'яти днів

Термін надсилання поштою податкових декларацій скорочено до п’яти днів

У Головному фіскальному відомстві Буковини нагадують, раніше, таке відправлення слід здійснити було не пізніше ніж за десять днів до закінчення установленого строку подання податкової декларації.

Також звертаємо увагу, що податкова декларація відправляється на адресу відповідного контролюючого органу за місцем реєстрації платника податку.

При поданні податкової звітності в електронній формі, така звітність повинна бути подана не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

Така законодавча норма передбачена відповідно до Закону України від 17.07.2015 року № 655 -VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків», та набирає чинності з 1 вересня 2015 року.

Терміни подання податкової декларації з позначкою «довідково» не визначено

Термінів подання податкової декларації платника ЄП – ФОП з позначкою «довідково» не визначено

Відповідно до п. 296.8 ст.296 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VІ із змінами та доповненнями платники єдиного податку мають право для отримання довідки про доходи подавати до контролюючого органу податкову декларацію за інший, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період, що не звільняє такого платника податку від обов’язку подання податкової декларації у строк, встановлений для квартального (річного) податкового (звітного) періоду.

Така податкова декларація складається з урахуванням норм пп. 296.5 і 296.6 ст. 296 ПКУ та не є підставою для нарахування та/або сплати податкового зобов’язання.

Податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (далі – декларація) затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578, який набрав чинності 28.07.2015.

Для отримання фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку довідки про доходи за інший, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період, нею подається декларація з позначкою «довідково» та у полі «місяць» поля 02 декларації через тире проставляється арабськими цифрами порядковий номер першого місяця та останнього місяця (включно), за який подається така декларація. Також, у полі «рік» поля 02 декларації арабськими цифрами проставляється рік за який подається така декларація.

Для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку, які бажають отримати довідку про доходи за інший, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період, ПКУ не визначено термін подання декларації з типом «довідково».

Отже, рішення щодо термінів подання декларації з типом «довідково» приймається фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку самостійно.

Порушення термінів реєстрації ПН в ЄРПН, складених до 01.10, не штрафується

За порушення термінів реєстрації ПН в ЄРПН, складених до 01.10.2015 р., штрафи не застосовуються

Податківці нагадують, що при порушенні термінів реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, складених до 1 жовтня 2015 року, норми п. 120-1.1 Податкового кодексу України щодо штрафних (фінансових) санкцій не застосовуються.

При цьому період з 1 лютого 2015 року до 1 липня 2015 року є перехідним періодом, протягом якого реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН здійснюється без обмеження сумою ПДВ, обчисленою за формулою, визначеною пунктом 200-1.3 ПКУ.

Електронний сервіс «ЗІР»

З тонкощами податкового законодавства допоможе розібратися електронний сервіс «ЗІР»

Головне управління ДФС у Чернівецькій області радить платникам податків скористатися загальнодоступним інформаційно-довідковим ресурсом («ЗІР»). У відомстві наголошують, даний електронний сервіс дозволяє користувачам здійснювати пошук інформації по певному податку, напрямку діяльності, в тому числі з використанням ключових слів, шляхом перегляду за певні періоди інформації, при цьому не лише по запитаннях-відповідях, але і по відповідях на письмові звернення, які були надані із використанням Бази знань, назвах нормативних та інформаційних документів.

У розділі «Запитання – відповіді» (https://zir.minrd.gov.ua/main/bz/view/?src=ques) розміщено відповіді на питання щодо  оподатковування, митної справи, єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування та діяльності акредитованого центру сертифікації ключів.

Розділ «Письмові консультації» (https://zir.minrd.gov.ua/main/bz/view/?src=pz) містить витяги з письмових консультацій, наданих на типові звернення суб’єктів господарювання й громадян.

У розділі «Останні зміни в законодавстві» (https://zir.minrd.gov.ua/main/lastupdate/) можна ознайомитись з законодавчими актами.

Розділ «Актуальні запитання» (https://zir.minrd.gov.ua/main/actual/) надає можливість користувачам ресурсу переглядати 10 найактуальніших запитань, з якими платники податків найчастіше звертались до Контакт-центру за попередній день та відповіді на них.

Для надання пропозицій і зауважень щодо роботи ресурсу пропонується використати «Форму зворотного зв’язку» (Про ресурс – Форма зворотного зв’язку – текст повідомлення: https://zir.minrd.gov.ua/main/index/about).

 Ознайомитися з функціональними можливостями загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу  та  скористатися ним можна  на офіційному порталі територіальних органів ДФС у Чернівецькій області (https://cv.sfs.gov.ua) розділ «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс»: https://zir.minrd.gov.ua/.

До 01.10 діятимуть рахунки для обліку авансових внесків

ДФС Буковини: до 1 жовтня 2015 року діятимуть рахунки для обліку авансових внесків з податку на прибуток

Головне управління ДФС у Чернівецькій області нагадує, що Міністерство фінансів України наказом від 20.07.2015 року № 651  затвердило Зміни до бюджетної класифікації. Так, відповідно до зазначених змін,  Мінфін виключив з бюджетної класифікації коди авансових платежів з  податку на прибуток, об’єднавши їх з відповідними кодами самого податку на прибуток.

Перехід органами ДФС на адміністрування податку на прибуток без використання кодів бюджетної класифікації, передбачених для обліку авансових внесків з податку на прибуток, потребує часу на реалізацію цих змін в інформаційній системі служби.

Державною казначейською службою України рахунки для зарахування до державного та місцевих бюджетів надходжень авансових внесків з податку на прибуток не будуть закриватися до 01.10.2015 року.

Враховуючи викладене, перерахування сум авансових внесків з податку на прибуток з терміном сплати у серпні 2015 року повинно здійснюватися платниками на діючі бюджетні рахунки за кодами бюджетної класифікації, передбаченими для обліку авансових внесків.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ