Неймовірна історія «Марії Адели». Шпигунка ГРУ РФ роками жила в Італії та дружила з офіцерами НАТО — сенсаційне розслідування

The Insider, Bellingcat, Der Spiegel та La Repubblica випустили спільне розслідування про співробітницю російського ГРУ, яка роками видавала себе за «світську левицю» перуанського походження та дружила з офіцерами НАТО в Європі, пише НВ.

За даними розслідувачів The Insider, у 2005 році жінка намагалася на підставі підроблених свідоцтв про народження і хрещення отримати паспорт громадянки Перу на ім’я Марія Адела Куфельдт Рівера, але отримала відмову. Рік по тому «Марії Аделі» з таким же ім’ям і датою народження видали російський паспорт тієї ж серії, що й у принаймні шести інших співробітників ГРУ, серед яких отруйники болгарського зброяра Омеляна Гебрева та колишнього розвідника Сергія Скрипаля.

Жінка розповідала своїм знайомим, що мати-перуанка, яка виховувала її сама, кинула її в 1980 році в СРСР під час Олімпійських ігор, після чого її доглядала радянська родина.

У 2009−2011 роках «Марія Адела» почала їздити в Європу. Колишня редакторка британського видання Cosmopolitan Марсель Д’Арджі Сміт, яка вважала жінку своїм другом, розповіла, що та нібито вивчала гемологію в Римі, а в лютому 2011 року поїхала у Велику Британію для навчання дизайну одягу. За даними La Repubblica, «Марія Адела» спочатку їздила за короткостроковими французькими візами і зрештою змогла отримати студентську візу. Знайома жінки згадала, що та часто бувала в Лондоні й просила звести її з якимись англійськими політиками чи лордами, але «далі розмов справа не зайшла». Потім розвідниця зареєструвала у Франції ювелірну компанію Serein, яка стала її офіційним прикриттям.

В 2012 році «Марія Адела» вийшла заміж за чоловіка, якого представила знайомим як італійця. Журналісти з’ясували, що він також мав еквадорське та російське громадянство і народився в Москві в сім’ї росіянки та еквадорця. Чоловік помер в Москві у віці 30 років від «подвійної пневмонії та системного червоного вовчака» за рік після «весілля».

Близькі друзі «чоловіка» «Марії Адели» сказали, що ніколи про неї не чули і не знали, що він був одружений. Один із друзів у розмові з розслідувачами припустив, що той міг погодитися на шлюб за розрахунком, щоб допомогти комусь із європейським паспортом.

За даними журналістів, у 2013-му «Марія Адела» зареєструвала в Італії ювелірну компанію Serein SRL і переїхала в передмістя Неаполя, потім відкрила бутик ювелірних виробів, який перетворила на клуб, і домоглася посади секретарки в місцевому відділенні благодійної організації Lion’s Club. Розслідувачі виявили, що прикраси, які жінка на сайті Serein видавала за фірмові та створені особисто нею, насправді були куплені в китайських інтернет-магазинах на Ali Express.

The Insider пише, що відділення Lion’s Club було створене офіцерами НАТО, які базуються в Неаполі, що дозволило шпигунці завести корисні знайомства. Вона спілкувалася з багатьма співробітниками НАТО в соціальних мережах, причому деякі відносини «мали явно романтичний характер», відвідувала багато організованих НАТО або ЗС США заходів і приходила додому до деяких офіцерів. Полковник Шелія Брайант, колишня генеральна інспекторка військово-морських сил США у Європі та Африці, сказала журналістам, що історія Марії Адели викликала в неї підозру і вони з чоловіком зводили спілкування з нею до світських бесід.

Судячи з Facebook розвідниці та спогадів її знайомої Д’Аржі Сміт, з 2013 року вона щороку їздила в Бахрейн під приводом відвідування виставки Jewellery Arabia і навіть зустрічалася з тодішнім прем’єр-міністром, якому «подарувала запонки». Розслідувачі зазначають, що в Бахрейні розташована база ВМС США, де служать понад 7 тисяч солдатів та офіцерів американської армії.

Наступного дня після того, як журналісти The Insider і Bellingcat у 2018 році опублікували розслідування про отруйників Скрипаля, в якому згадували про паспорти прикриття ГРУ спеціальної серії, «Марія Адела» раптово повернулася в Москву, не сказавши нічого своїм європейським знайомим. За два місяці вона опублікувала в Facebook допис італійською, в якій розповіла про свою «боротьбу з раком» та «хіміотерапію».

Розслідувачі вважають, що «Марія Адела» живе в Москві під ім’ям Ольга Колобова, де з 2018 року встигла отримати дві квартири, і працює в пенсійному фонді РФ.

Bellingcat зазначає: немає жодних доказів того, що західні контррозвідувальні служби знали про роль Колобової, а її тривала робота за кордоном, а також велика мережа контактів, «залишає відкритим питання, чи сприйняло ГРУ її перебування в Європі як успіх чи невдачу».

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ