Карта дефіциту: чим загрожує світу найсерйозніша за 500 років посуха

За даними ООН, інтенсивність посух у світі збільшилася на 29% протягом життя одного покоління. Однак нинішня кліматична криза безпрецедентна за масштабами і вже перевершила показники 2018 року, які досі вважалися рекордними. Як констатують експерти Об’єднаного дослідницького центру Європейської комісії, нинішня посуха може бути найсильнішою за останні 500 років. Серія супутників ESA Copernicus Sentinel-3 зафіксувала «екстремальні» температури поверхні землі: понад 45 °C – у Великій Британії, 50 °C – у Франції та 60 °C – в Іспанії протягом останніх тижнів.

За даними SPEI Global Drought Monitor, жоден континент не уникнув руйнівних наслідків сильної посухи, за винятком Антарктиди.

По всій Європі знизився рівень води. Через обміління Рейну було обмежено судноплавство, зокрема суден великої водотоннажності. У Франції через потепління Рони та Гарони вода вже не придатна для охолодження ядерних реакторів. У Великій Британії було вперше оголошено НП через найспекотніший день в історії, коли температура вперше перевищила 40 °C. Низка міст запроваджує обмеження споживання води.

Основні наслідки посухи – медичний стрес для людей, ризик лісових пожеж, колапс шляхів річкового судноплавства, але головне – потенційний дефіцит урожаю.

Портал MIND проаналізував, що відбувається в основних країнах – постачальниках зерна на світовий ринок і як рекордні температури підігрівають глобальну продовольчу кризу.

Європа загалом

За даними Європейської обсерваторії посухи, 64% земель у Європейському Союзі страждають від посухи, при цьому на 47% території класифікуються передкризові умови, а на 17% – небезпечні.

Майже половина країн ЄС перебувають у режимі стресу через брак води. Найбільш постраждалі – Іспанія, Франція, Центральна та Північна Італія, центральна Німеччина, Угорщина, Румунія, Словенія та Хорватія – перші чотири з них є найбільшими виробниками продуктів харчування в Європі.

Погодні проблеми посилено тим, що періоди водного та теплового стресу частково збігалися з чутливими фазами дозрівання зерна, що призвело до зниження врожайності.

Посуха в Європі. Фото з відкритих джерел

Велика Британія

Британське метеорологічне бюро повідомило, що липень цього року був найпосушливішим для країни з 1935 року із середньою кількістю опадів 23,1 міліметра, що відповідає третині середнього значення за місяць. У деяких регіонах липень був найспекотнішим за всю історію.

Протягом першого тижня серпня через підвищені температури в Лондоні було зафіксовано 340 трав’яних і сміттєвих пожеж, що у вісім разів більше, ніж торік.

Темза, що нагрілася, через знижений вміст кисню стала непридатною для життя риб у частині мілководдя. У низці міст було запроваджено тимчасову заборону використання зрошувальних систем.

Наприкінці літа у Великій Британії формується врожай багатьох овочів, але через пересихання ґрунту сільгоспвиробники відкладають посадку.

У тваринництві назріває криза кормів, оскільки трава на пасовищах пересохла – фермери використовують свої зимові запаси, що формує відстрочену проблему їхнього дефіциту за кілька місяців.

Франція

Посуха у Франції офіційно оголошена «найсильнішою» в країні за всю історію спостережень. У низці регіонів, переважно на Півдні, запаси води вичерпалися – і муніципалітети були змушені підвозити її автоцистернами. У частині країни вирують лісові пожежі. Для сільського господарства все так само не райдужно. Фермери вже попередили, що через скорочення кормової бази не виключений дефіцит молока, а врожайність зернових знизилася через шокові температури в липні.

Постраждала й виноробна галузь. Як заявив в інтерв’ю Yahoo News винороб Ксав’є Коллар Дютійель із Château Mazeris Bellevue, на південному заході Франції через відсутність дощу пересохлий ґрунт виноградника «майже так само твердий, як цемент». Він прогнозує, що врожай, якого зазвичай вистачає для 35 000 пляшок, цього року знизиться на 30%.

Німеччина

Рівень води в Рейні впав настільки, що було внесено корективи в річкове судноплавство щодо водотоннажності та інтенсивності трафіку. Деякі кораблі мали нести лише 25% їхньої звичайної вантажопідйомності, щоб уникнути посадки на мілину.

Врожайність зернових та олійних істотно знизилася через посушливі умови на етапі визрівання колосу.

Італія

В Італії проблеми почалися ще взимку, коли обсяг снігу зменшився на 70%. Кількість весняних опадів також була нижчою за норму, а літня температура практично вичерпала мізерні запаси вологи з ґрунту.

Головні постраждалі – виробники рису, чиї поля зрошувала річка По, що тепер перетворилася на струмок з однією десятою від звичайної швидкості та рівнем води на 2 метри нижче норми. Очікується, що врожай рису карнаролі, який використовується для ризото, становитиме 30% від торішнього.

Прогноз щодо врожаїв кукурудзи, сої та пшениці – 50% від рівня минулого року. Розміри збитків – мільярди євро.

На долину припадає від 30% до 40% сільськогосподарського виробництва Італії.

Фото з відкритих джерел

Іспанія

В Іспанії липень став найспекотнішим місяцем із 1961 року з трьома хвилями тепла.

Міністр сільського господарства Іспанії Луїс Планас попередив, що «врожай оливок цьогоріч може бути помітно нижчим, ніж у попередні роки». Іспанська асоціація молодих фермерів та власників ранчо (ASAJA) прогнозує, що врожайність оливок впаде на третину.

Також країна страждає від «фундаментального дефіциту води», через це мали запровадити обмеження на зрошення. У результаті багато вологолюбних культур були виведені з обороту та замінені менш вибагливими. Виробництво зерна скоротилося на 25%.

Португалія

Національний парк Серра-да-Ештрела спустошений лісовою пожежею – до його гасіння було залучено близько 1500 пожежників, 476 автомобілів і 12 літаків. Вогонь спалив 10 000 га лісу.

Пожежі в Португалії. Фото з відкритих джерел

Румунія

У Румунії рекордні температури й посуха виснажили річки – риба та інша фауна не виживають у гарячій воді.

Латвія та Литва

Надлишок опадів у Латвії та Литві негативно позначився на озимих культурах на останніх стадіях наливу й дозрівання зерна та викликав затримку початку збирання врожаю.

Україна

Ярові культури в центрально-північній і східній частинах України (особливо кукурудза на зерно та соняшник у цих регіонах) виграли від поліпшення вологості ґрунту й відсутності термічного стресу під час цвітіння та раннього наливу зерна.

Однак посуха, що продовжується в південних областях (наприклад, Одеській), погіршили потенціал врожайності.

США

Станом на березень 2022 року сильна або екстремальна посуха фіксувалася на 38% території США. Понад 50% території країни підпадали під класифікацію помірних ризиків.

На початку літа в деяких регіонах Середнього Заходу встановилася екстремальна спека та повсюдна посуха, що завдало серйозних збитків полям. За даними Національного центру екологічної інформації, липень став третім найспекотнішим за всю історію спостережень у США.

37% фермерів заявили, що вони переорюють і знищують посіяні культури, які не дозріють через посушливі умови. Торік до таких заходів вдалися лише 24% сільгоспвиробників.

Як випливає із серпневого зведення USDA, «посуха, що різко посилюється, охопила центральні та південні рівнини й середній південь, виснажуючи верхній шар грунту та піддаючи значному стресу пасовища й різні ярі культури». Майже 60% західних, південних і центральних рівнин цього року зазнають сильної посуху. Багатьом фермерам довелося скоротити поголів’я худоби, а частина зафіксувала навіть загибель садових дерев. Уже очевидно, що серйозно скоротиться врожай фруктів, горіхів та овочів.

Китай

Китай уперше за дев’ять років випустив загальнонаціональне попередження про посуху, оскільки країна зіткнулася з рекордними за 60 років температурами.

Посуха зачепила половину Китаю, найбільш постраждалий регіон – долина річки Янцзи, де посуха вплинула на майже 820 000 га орних земель і 160 000 голів худоби.

Згідно з урядовим повідомленням, осінній урожай перебуває під «серйозною загрозою». За даними Національного кліматичного центру, деякі райони Південного Китаю, включно з Тибетським нагір’ям, що зазвичай відрізняється низькими температурами, відчувають від «суворих» до «надзвичайних» посушливих умов з температурою майже 40 °C в тіні до полудня.

Інтенсивність, масштаби та тривалість хвилі тепла можуть зробити її однією з найсильніших за всю історію людства.

Державна рада Китаю виділила субсидії в розмірі $1,45 млрд для підтримки фермерів, які вирощують рис в умовах посухи.

Китай виробляє понад 95% рису, пшениці та кукурудзи для власного споживання. Скорочення внутрішньої пропозиції означитиме нарощування імпорту та – враховуючи масштаби імпортера – зростання світових цін.

Світовий урожай

Економічні збитки від аномальної спеки й посухи можуть затьмарити енергетичну кризу в Європі.

Як випливає з бюлетеня JRC MARS Bulletin – Моніторинг урожаю в Європі, найбільше постраждали зернові культури кукурудзи (-8,6% на рівні ЄС), соняшнику (-5,5%) і сої (-9,6%). Поточні прогнози врожайності цих культур на 12% (соняшник) та 16% (кукурудза на зерно) нижчі від середнього за 5 років.

Найближчими місяцями, до листопада 2022 року, у західній частині євро-середземноморського регіону, ймовірно, будуть тепліші та сухіші, ніж зазвичай, умови.

Глобальна посуха створює напруженість на світовому ринку продовольства. Споживачі відчують його не раніше ніж за пів року, проте зростання цін вже закладено в поточні показники катастрофічної врожайності. Це означає чергове підвищення значущості ролі України як одного з провідних експортерів пшениці та кормів – потенціал для її реалізації формується вже цієї осені.

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ