Коли запрацюють пункти пропуску «Красноїльськ» та «Дяківці» — голова ОВА Руслан Запаранюк

Наразі тривають роботи з монтажу бетонного покриття до пункту пропуску «Красноїльськ» та облаштування КПП «Дяківці».

Контрольно-пропускний пункт «Красноїльськ» у Чернівецькій області може запрацювати вже на початку жовтня. Також на стадії готовности пункт митного переходу «Дяківці».

Про це повідомив під час пресконференції голова Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк.

За його словами, нині спостерігається додаткове навантаження на пункт пропуску «Порубне» через надходження вантажів з урожаєм. Зараз там черги з понад тисячі автомобілів. На пункті пропуску у Чернівецькій області додатково очікують вантажівки, які будуть перевозити зернові та кукурудзу за кордон.

«Пропускна здатність Порубного складає близько 500 автомобілів за добу. Тобто, за дві зміни. За нашими прогнозами, додатково розраховуємо ще на 300-400 машин на добу. На наш бік піде ще більше транспорту, тому це питання загальнодержавне. Ми можемо збільшити навантаження до 600 машин, але це буде критичне навантаження для румунської сторони», – зазначив Руслан Запаранюк.

Аби розвантажити пункт пропуску «Порубне», в Чернівецькій області планують відкрити два вантажні пункти пропуску: «Дяківці» та «Красноїльськ». Наразі триває робота над їх облаштуванням та запуском. 

Щодо КПП «Красноїльськ», за словами голови ОВА, є завдання на відбудову під’їзного шляху, який складає 7,7 кілометра — від населеного пункту Красноїльська до митного переходу. 

«Станом на сьогодні, 14 вересня, змонтовано бетонну дорогу шириною 4 метри, завдовжки близько 3 кілометрів. Згідно з проєктом, завершити монтаж цієї дороги плануємо приблизно 22 вересня. Дощова погода змістила нам дати завершення робіт, але підрядник працює 24/7», — запевняє Запаранюк.

Облаштування власне пункту пропуску «Красноїльськ» завершено приблизно на 90%, залишилося облаштування системи обліку митної служби, систем сканування та адміністрування. Триває завершення обладнання робочих місць, встановлення меблів тощо.

Найголовніше, що потрібно зробити, — це система обліку, яка має відповідати вимогам ЄС. Нині тривають закупівлі, ініційовані митницею. Але це довготривалий процес.

«Підрядник пропонує замінити тимчасовими системами обліку, які не відповідають вимогам і стандартам ЄС. Якщо митниця на це погодиться, розраховуємо, що митний перетин кордону “Красноїльськ” зможе працювати в тестовому режимі і пропускати вантажні та легкові авто вже на початку жовтня», – зауважив голова ОВА.

Це буде можливим після завершення монтажу під’їзної дороги до КПП. Згідно з нормативами, ОВА взяла зобов’язання з підрядника виконати ці роботи за 21 день (планують застосування сучасних присадок, які дають можливість затвердіння бетонної суміші впродовж вказаного періоду).

Щодо пункту пропуску «Дяківці», за словами Руслана Запаранюка, наразі там готові під’їзні шляхи, завершують облаштування самого пункту пропуску. Однак також відсутні системи обліку.

«Залишаються роботи з внутрішнього опорядкування КПП, готовність — близько 78%. Це може зайняти орієнтовно до жовтня. Але знову ж, нас зупиняють системи обліку — це вирішення за митною службою», – зазначає Запаранюк.

За його словами, підрядник може встановити одночасно на двох пунктах пропуску замінні системи обліку, які будуть працювати в тестовому режимі.

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ