Очистили сквери та колишню лікарню: як у Чернівцях провели Всесвітній день прибирання. ФОТО

З території колишньої лікарні №2 винесли понад 80 пакетів зі сміттям.

Сьогодні, 17 вересня, Чернівці долучилися до Всесвітнього дня прибирання. Одночасно зі 191 країною світу волонтери прибирали місто на 4 локаціях: вулиці Південно-Кільцевій (на території колишньої лікарні №2), у парку Шиллера, на Руському мості та в Садгірському парку.

Волонтерська організація «Let’s Do It Ukraine» ініціювала прибирання по всій Україні. Учасникам роздавали сміттєві пакети, рукавички, а також антисептичні засоби. Попри незначний дощ, на території колишньої лікарні на Південно-Кільцевій зібралося понад 30 людей. І під музику з портативної колонки чернівчани та гості міста прибирали близько години.

Координаторка «Let’s Do It Ukraine» у Чернівецькій області Людмила розповіла Шпальті, що всі чотири локації волонтери затверджували з місцевою владою. Вони перевірені ДСНС. Поруч із кожною розташоване бомбосховище.

Метою заходу, з її слів, є прагнення розвинути екосвідомість чернівчан.

«Такі заходи допомагають нам виростити екосвідоме населення. Якщо людина долучається до прибирання, вона точно намагатиметься надалі не смітити в місті», — впевнена Людмила.

Керівник центрального офісу Let’s Do It Ukraine Семен Кошоватий каже, що подібні акції з прибирання почали організовувати з 17 серпня, уникаючи скупчення людей. Наразі у деяких містах, де це безпечно, українці вже поприбирали.

«На окупованих територіях люди прибирають у себе вдома, зайве приносять у гуманітарні штаби: ковдри, подушки тощо. В областях, де є руйнації від військових дій росії, наші волонтери разом із ДСНС прибирають завали».

На прибирання прийшли вимушена переселенка з Донецької области пані Ольга та її 12-річний син Діма.

«Я завжди долучалася до цього Всесвітнього дня прибирання у Краматорську. Це моє хобі і моя робота, адже я працювала у Донецькому обласному еколого-натуралістичному центрі», — каже Ольга.

Пані Людмила також переселенка. Вона живе в районі парку «Жовтневий». Каже, що постійно там прибирає, коли ходить на прогулянки або займатися спортом.

Олександр Науменко з Чернівецького волонтерського штабу захисту часто долучається до екологічних ініціатив та сам їх організовує. Каже, що раніше не знав про цю локацію. На його думку, на місці закинутої лікарні можна було б побудувати шелтер для переселенців, якщо докласти зусиль.

У результаті волонтери зібрали близько 80 пакетів зі сміттям на території колишньої лікарні. Все віднесли до контейнера, який потім вивезуть та посортують пластик із мішків.

Фото Ігоря Константинюка

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ