Всупереч війні: у західних регіонах України зростають ціни на житло. Як у Чернівцях?

Від початку повномасштабної війни ціни на житло в західних областях України зросли від 10 до 80% залежно від ринку та міста. Одна із причин – внутрішні переселенці. Тому найбільшим попитом користується готове житло – воно дорожчає, а вже за ним підтягується й первинний ринок нерухомості. Портал Mind з’ясовував, де зросли ціни та хто купує квартири на заході України.

Де саме зростають ціни?

Основні міста на заході України, які прийняли велику кількість внутрішніх переселенців та де зросли ціни на житло, – це Львів, Ужгород, Івано-Франківськ, Луцьк, Хмельницький, Чернівці.

За даними «ЛУН.Місто», у Львові та області середня ціна за квадратний метр на первинному ринку нерухомості у березні 2022 року була 26 200 грн, тоді як у серпні вже становила 34 600 грн. Така ж ситуація, зокрема, на первинному ринку в Ужгороді – 27 000 грн проти 39 800 і у Чернівцях – 23 900 грн проти 32 700.

Ціни зростають у Карпатському регіоні (Буковель, Яблуниця, Татарів, Поляниця), каже член Асоціації фахівців з нерухомості України у Івано-Франківській області й рієлтор Сергій Сливка. За його словами, у березні–квітні багато будівельних майданчиків у регіоні зупинилися. Але спостерігався наплив платоспроможних переселенців, тому деякі забудовники майже не припиняли робіт, а ціни притримували на довоєнному рівні.

«Але треба врахувати зростання курсу долара – у середньому він піднявся на 15–20% на первинному ринку станом на кінець літа. У гривневому еквіваленті відбулося зростання цін на 40%», – розповідає Сливка.

Рієлтор додає, що після «буму» був період «затишшя», коли бойові дії перенеслися східніше від Києва та Чернігова. За словами Сливки, тоді якась частина переселенців від’їхала, «все заспокоїлося і значно впала оренда у регіоні».

Рієлтор Віталій Оробець зазначає, що через війну ціни збільшилися і на первинному ринку нерухомості Івано-Франківська. За його словами, потреба в житлі сьогодні ще більша, ніж було до війни, відповідно і активність покупців потроху зростає.

«Ціна житла, що пропонується до продажу, вже перевищила довоєнний рівень. Зараз вартість однокімнатної квартири на первинному ринку сягає від $650/кв. м і вище, тоді як до початку повномасштабної війни ціни були у межах $500/кв. м» – каже він. Таким чином, ціна зросла на 30%.

За даними рієлтора, ціни на вторинному ринку зросли на 15–20% від довоєнних. При цьому покупці віддають перевагу готовому житлу, де можна почати жити «тут і зараз».

Віталій Оробець додає, що вартість однокімнатної квартири на вторинному ринку сягає від $800/кв. м і вище, тоді як у 2021 році вартість такої квартири становила від $650–700/кв. м.

Чому саме дорожчає житло на заході України?

На зростання цін вплинули три чинники.

Велика кількість переселенців, які оселилися у містах та навіть сільській місцевості – районах, які ніколи не відзначалися бумом попиту на нерухомість. Для того, щоб вирішити тимчасове питання з житлом, переселенці викуповували досить пристойні будинки в селі, «де йшов процес занепаду», каже Сергій Сливка.

У структурі попиту на українські новобудови 20–28% припадає на киян. Найбільший інтерес мешканці столиці виявляють до новобудов Вінницької (29%), Закарпатської (28%) та Черкаської (28%) областей, констатує «ЛУН».

При цьому на Львівщині 53% попиту становлять жителі Львова та області, 21% – кияни, 12% – жителі інших областей, 14% – інших країн.

«Портрет покупців» – у середньому це молоді люди від 25 до 40 років, сімейні, бізнесмени «середньої руки», системні інвестори, котрі втратили можливість інвестувати у своїх регіонах або диверсифікують ризики.

Інфляція та зростання курсу долара. Підвищилася вартість будівельних матеріалів і, відповідно, зросла ціна на первинному ринку нерухомості. Також подорожчали логістика й енергоносії. «Девелоперам доводиться підвищувати ціни, щоб добудувати розпочате», – каже Оробець.

«Відпали» регіони, які останніми роками відзначалися бумом на нерухомість, – Одеський та Київський.

«Переселенці, які перебували в нас протягом березня та квітня, вирішували одразу два питання: перше – питання безпеки, друге – інвестиції в житло. Тобто в цьому регіоні є дохідність від нерухомості шляхом операційної діяльності, наприклад, здавання в оренду – в середньому 10% річних», – зазначає Сергій Сливка.

Чого чекати далі?

На думку Сергія Сливки, надалі ціна однозначно підійматиметься через інфляцію та зростання вартості будівельних матеріалів. Він додає, що за останній місяць зайшли дуже багато інвесторів у пошуках нових проєктів. «Буковель і все, що навколо Буковеля, чекає зростання і цін, і пропозицій, і попиту», – резюмує Сливка.

Але справжнього буму в попиті на нерухомість експерти чекають у повоєнний період. «Оскільки Україна заявила про себе на міжнародній арені як сильна країна, здатна оборонятися, попит на житло може стати справжнім бумом після перемоги», – додає Оробець.

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ