У Чернівцях зможуть виявляти мавпячу віспу

У центрі профілактики та контролю хвороб у Чернівцях можуть проводити тестування на мавпячу віспу. За допомогою тест-систем зможуть обстежити декілька сотень зразків.

Про це в коментарі Суспільному сказала головна санітарна лікарка області Наталія Гопко.

За її словами, симптомами віспи мавп є висипання на шкірі, головний біль, біль у м’язах та спині, лихоманка та закладеність носа. Людям, які помітили у себе симптоми, радять відразу звернутися до лікаря, аби підтвердити вірус та уникнути поширення.

Наразі до лабораторного центру не надходило зразків для тестування на мавпячу віспу.

Людина, інфікована мавпячою віспою, втрачає працездатність на місяць, каже Гопко. Такий термін потрібен для лікування та ізоляції.

Вірус віспи мавп можна виявити шляхом ПЛР-дослідження, як це роблять з тестуванням на грип та коронавірус. Один зразок в лабораторії опрацьовують 4-5 годин, розповіла Суспільному завідувачка лабораторії молекулярно-генетичних досліджень та вірусології Оксана Кіріяк.

Тест-системи для дослідження зразків до центру профілактики хвороб почали надходити ще влітку. Їх достатньо для області, каже Гопко.

Менш вразливі до вірусу та зможуть легше перенести інфікуванні люди старше 40 років. Вони раніше робили щеплення проти натуральної віспи, коли це щеплення було обов’язковим, каже Гопко.

Зараз ВООЗ не вбачає доцільності у масовій вакцинації проти віспи. Випадки інфікування мавпячою віспою виявили у 102 країнах світу, в 60 тисяч людей, 18 людей померли”, — говорить Наталія Гопко.

В Україні виявили два випадки інфікування мавпячою віспою, вони не пов’язані між собою. Регіони, де виявили захворювання, не називають.

Мавпячою віспою заразитися важче, аніж коронавірусом. Більший ризик заразитися мають медичні працівники, ветеринари та люди, які мають декілька статевих партнерів. Інфікування відбувається через біологічні рідини, від матері до дитини, при тісному контакті.

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ