Автоматизована система оплати в тролейбусах у Чернівцях: як розрахуватися з жовтня

Тролейбусне управління на 90% готові до впровадження такої системи оплати.

Чернівецьке тролейбусне управління переходить на автоматизовану систему оплати проїзду в електротранспорті. Зокрема запроваджує транспортні картки, а також видасть персоніфіковані для пільговиків та учнів. Оплатити проїзд можна карткою через валідатор у тролейбусі, QR-код, а також до кінця року поки залишається можливість оплатити готівкою водію під час зупинки.

«Наразі ми готові на 90% до впровадження автоматизованої системи та завершення цієї процедури. Нам потрібно ще видати персоніфіковані картки громадянам, які мають право на пільговий проїзд. Також триває процес дообладнання всіх транспортних засобів валідаторами», – розповів під час брифінгу заступник міського голови Ігор Крохмаль.

Відсьогодні, 23 вересня, валідатори у тролейбусах не видають чеки. Достатньо прикласти до нього картку чи телефон і здійснити оплату.

«Відсьогодні наша служба контролю вийшла з терміналами, з якими працівник служби буде перевіряти оплату. Для цього до терміналу прикладається картка, телефон чи транспортна карта. Відтак працівник побачить, чи придбаний квиток», – розповів на брифінгу в.о. начальника Чернівецького тролейбусно управління Петро Лисак.

Петро Лисак на фото зліва

Наразі ЧТУ очікує ще на 90 валідаторів. Таким чином загальна кількість пристроїв для оплати в чернівецькому транспорті становитиме 160.

За словами Петра Лисака, у зв’язку зі скороченням кондукторів ЧТУ вже провело низку заходів, аби максимально забезпечити пасажирам можливість купувати квитки через електронну систему. 

«Наше завдання стоїть відійти від готівки. З 1 жовтня по 31 грудня буде перехідний період, оплату ще можна буде здійснювати через водіїв під час зупинки. Впродовж наступного тижня ми очікуємо на постачання ще 90 валідаторів», – каже Петро Лисак.

За словами керівника управління, ЧТУ пропрацювало можливість оплати купівлі е-квитка через «Приват24» та систему «EasyPay». Також разові квитки можна придбати за готівку в терміналах, City24.ua, IBox. Окрім цього, можна розрахуватися через валідатор у тролейбусі, скориставшись мобільним телефоном або банківською карткою.

Транспортні картки планують запровадити орієнтовно в середині жовтня. 

Вони будуть чотирьох видів: звичайна, учнівська, студентська та персоніфікована — для пільгових категорій громадян.

Колір картки поділяється на категорії: червоний – звичайна, жовтий – пільгова, зелений – студентська та синій – учнівська.

Звичайні та студентські картки будуть одразу реалізовувати через мережеві магазини у Чернівцях. 

«Уже уклали відповідні угоди на реалізацію транспортних карток. Також у перехідний період ці картки можна буде купити у водіїв та служби контролю, яка здійснюватиме перевірки на лінії», – каже Петро Лисак. 

Поповнювати студентську і звичайну транспортну картку можна буде в мережевих магазинах на касі або в терміналах — як за готівку, так  і через електронну оплату. 

Щодо учнівських карток, їх будуть видавати в школах. 

«Ми очікуємо списки, аби картки можна було персоніфікувати для дітей. Управління освіти буде їх розповсюджувати через школи. Учнівська картка потрібна тільки для того, аби дитина валідувалася, бо оплату за неї здійснює місцевий бюджет», – зазначає Петро Лисак.

Пільговим категоріям громадян картки планують роздавати в ЦНАПі, наразі ЧТУ ще розробляє механізм їх видачі.

У тролейбусному управлінні завершують комплектацію служби контролю. Нині вона складається з 16 осіб, ще шестеро перекваліфікуються з кондукторів.

За день працівники служби в середньому виписують 15 штрафів. 

«Ми стимулюємо службу контролю працювати таким чином, що необхідно стимулювати людей оплатити проїзд. Штрафують, коли людина відверто хитрує або намагається обдурити», – каже Петро Лисак.

Ігор Крохмаль зауважив, що від початку робота служби контролю мала лише превентивний характер.

«Наша мета – змінити розуміння людей, що у громадському транспорті потрібно оплачувати проїзд. Адже хочемо оновити наш транспорт, а за це треба платити. Наразі ЧТУ закупило 5 нових тролейбусів», – зазначив він.

Раніше ми писали про те, що зміниться після підвищення тарифу на проїзд у Чернівцях.

 

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ