«Головне, що ми подолаємо в майбутньому – проблему ідентичності»: Віталій Портников розповів у Чернівцях про Україну після перемоги

«Ідіотів все одно вистачатиме, але тепер це будуть українські ідіоти. Досі наша проблема полягала в тому, що ідіоти в нашому суспільстві були не українськими». Відомий журналіст впевнений, що повномасштабна війна знівелювала сильний проросійський вплив у нашій державі. А це з часом призведе до позитивної селекції в країні.

У культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука в Чернівцях відбулася публічна дискусія з назвою «Україна після перемоги» за участі відомого українського журналіста, публіциста та політичного аналітика Віталія Портникова. Його візит до Чернівців відбувся в рамках проєкту Інституту Центральноєвропейської Стратегії Re:Open Ukraine, а захід модерував Олександр Бойченко.

Віталій Портников у своїх блогах та колонках в українських медіа говорив про спробу рф створити штучний голодомор в країнах третього світу через знищення та вивезення українського збіжжя значно раніше, аніж це питання активно почали підіймати в суспільстві. Віталій говорив українцям про необхідність готуватися до тривалого протистояння з росією тоді, коли народ заспокоювали розповідями про «два – три тижні». Зрештою, журналіст попереджав навіть про повномасштабне вторгнення під виглядом спецоперації задовго до 24 лютого. Тож, послухати та побачити відомого українського журналіста – політичного аналітика, зібрався повний зал.

Попри те, що повномасштабна війна в Україні через вторгнення росії ще далека від її завершення і ми не можемо знати, якими будуть її підсумки, пан Портников вважає, що в українському суспільстві вже відбулися тектонічні зсуви в питанні власної ідентичности. Раніше, на його думку, чи не наймасовішим прошарком населення в нашій державі були люди зі світоглядом «какая разніца». Вони на одних виборах могли проголосувати за Віктора Ющенка, а на інших – за Віктора Януковича. І, як проросійські українці, шукали у виборчих бюлетенях господарника.

Тепер же ті, для кого немає різниці, не мають інакшого вибору, як возз’єднатися з проукраїнським табором. А люди з проросійськими настроями наразі просто деморалізовані. Адже вони аж ніяк не очікували, що росія бомбитиме Харків, Маріуполь та інші російськомовні міста України.

«Саме тому, головне, що ми подолаємо в майбутньому – це проблему ідентичності. І так, ідіотів все одно вистачатиме! Але тепер це будуть українські ідіоти. Натомість досі наша проблема полягала в тому, що ідіоти в нашому суспільстві були не українськими», – відзначає Віталій Портников.

Водночас політичний аналітик закликає не впадати в ейфорію навіть в разі нашої перемоги та нерішучості росії завдати ядерного удару десь на території України. За декілька років, «зализавши рани», врахувавши попередні помилки та зібравши нове військо, росія знову полізе на територію України.

При цьому навряд чи, на думку, пана Портникова, варто покладати серйозні сподівання на розпад рф – спроби ділити росію на окремі регіони є практично тим самим, що намагається робити сама росія, відокремлюючи Донецьку, Луганську, Херсонську, Запорізьку та інші області, які їм не вдалося загарбати, в окремі державні утворення.

«Так, я не виключаю, що росія може втратити Кавказ чи Татарстан. Та це не зменшить їхньої боєздатності і не змінить кардинально ідентифікацію більшості росіян», – зазначає Віталій Портников.

А тому єдиним способом убезпечити нашу країну від подальших воєн із росією – вступити до НАТО, як це раніше зробили країни Балтії, а після повномасштабного вторгнення вирішили зробити Швеція та Фінляндія.

Водночас на думку відомого журналіста, в разі перемоги нашої країни, в нас відбудеться позитивна селекція – тут залишаться жити лише ті, кому Україна потрібна і хто готовий буде її відбудовувати. І в такому разі в нас є шанс на становлення нашої нації за ізраїльським сценарієм. З іншого боку, якщо нам вдасться збудувати успішну країну, ми зможемо повернути додому чимало українців, що покинули рідну домівку.

Незабаром читайте ексклюзивне інтерв’ю Шпальти з Віталієм Портниковим.

Фото Ігоря Константинюка

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ