Обережно шахраї !

Стале зростання злочинів проти власності, зокрема шахрайств залишається однією із проблем сучасного українського суспільства. Через свою довірливість люди втрачають великі суми грошей та заощаджень. Особливо популярні дзвінки чи SMS-повідомлення про якусь трагедію, найчастіше по телефону вказують, що трапилася дорожньо-транспортна пригода винуватцем якої став Ваш родич, у зв’язку із чим необхідно перерахувати або передати певній людині кошти, щоб його врятувати. Часто такі дзвінки робляться від імені працівників правоохоронних органів, під час яких пропонується врятувати Вашого близького родича від «великих проблем» із подальшою передачею грошей посереднику в обумовленому місці.

Звичайно найчастіше жертвами таких шахрайств стають люди похилого віку, однак трапляється, що на гачок зловмисників потрапляють і інші категорії громадян.

Що робити, коли надійшов подібний дзвінок? По-перше не панікувати та зателефонувати до особи у якої, зі слів зловмисників проблеми або до осіб, котрі можуть знати його місце перебування. По-друге у випадках коли зловмисники продовжують телефонувати, домовитися із ними про зустріч, після чого повідомити про неї органи поліції. При цьому за жодних обставин не передавайте нікому грошові кошти. Тут необхідно відзначити, що шахраї можуть володіти якоюсь особистою Вашою інформацією, щоб надати своїм словам переконливості, проте не потрібно на це зважати.

Також незважаючи на постійні наголошування в як в місцевих, так і в загальнодержавних ЗМІ про те, що необхідно бути обережними під час здійснення банківських та інших розрахункових операцій, кількість осіб, що постраждали від дій шахраїв не зменшується.

І далі найпоширенішою схем обману залишаються телефонні дзвінки від нібито співробітників банку, під час яких зловмисники виманюють у громадян конфіденційну інформацію щодо рахунку, після чого знімають або переводять кошти з даного рахунку на інший рахунок, відкритій під фіктивним ім’ям.

Тут необхідно зауважити, що справжні працівники банку  не телефонують й не надсилають повідомлень з проханнями зазначити номер банківської картки, строк її дії, ПІН-код або CVV2-код картки. Також співробітники банку не телефонують клієнтам для уточнення якоїсь особистої інформації і тим паче не просять переслати гроші через банківський термінал на інші рахунки.

Окрім банкоматів, терміналів самообслуговування та POS-терміналів, запросити ПІН-код Вашої картки може тільки відповідна система Інтернет-банкінгу.

Для отримання переказу на картку за продаж товару (через OLX чи Aukro) необхідно зазначити лише номер картки. Вимоги покупця назвати інші дані (CVV2-код, строк дії картки, баланс чи тип картки) для переказу грошей на Вашу картку повинні викликати у Вас підозри.

Тому за жодних обставин не розголошуйте будь-кому по телефону зазначені вищевказані дані, які стосуються Вашого рахунку.

У разі, якщо особа продовжує наполегливо телефонувати вкажіть, що Ви самостійно підійдете до найближчого відділення банку для вирішення проблеми із Вашим рахунком. Справжнього працівника банку така відповідь задовольнить, а шахрай буде вперто протестувати проти цього.

Також практика сайтами OLX чи Bigl.ua, де розміщують інформацію про продаж тих чи інших товарів, без подальшого наміру надіслати товар замовнику. Шахрайські оголошення із поміж інших вирізняє: значно нижча ціна за товар у порівнянні із іншими аналогічними оголошенням вимога повної або часткової передплати ,а також повна відмова від пересилання товару накладеним платежем, коли оплата товару здійснюється в момент його отримання на пошті

Саме дотримання Вами правил користування банківським рахунком допоможе Вам уберегтися від шахраїв, так, як розслідування таких злочинів як правило довготривале, а навіть при розкритті такого злочину вкрай рідко вдається повернути потерпілому кошти. Оскільки, найчастіше особи, що телефонують громадянам знаходяться у інших віддалених областях та використовують фактично одноразові телефонні номери, крім цього громадяни розуміють, що вони стали жертвою шахраїв тільки через декілька днів, а то і тижнів після події злочину, що унеможливлює подальше виявлення злоумисників.

Сторожинецький відділ

Чернівецької окружної прокуратури

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ