Проживання в Польщі без статусу біженця

Від початку війни багато хто вирушив у безпечніші країни, саме таким оплотом безпеки стала Польща, яка прихистила мільйони українців. Душевні поляки дали дах, одяг, харчування, можливість жити й існувати. Проте час іде і сидіти нескінченно «на шиї» іншої держави неможливо, потрібно ставати на ноги, йти далі, адже це навіть психологічно позитивно впливає на людину. Дізнаємося, чи необхідне медичне страхування за кордон, як знайти житло, влаштуватися працювати та стати цілком самодостатнім.

Що варто зробити насамперед

Коли ви замислюєтеся, аби стати повноцінним жителем Польщі, потрібно обміркувати всі дії детально. Загалом, якщо у вас немає прямого статусу біженця, а PESEL UKR, це дещо спрощує можливості. Якщо ви значитеся саме біженцем – втрачаєте безліч можливостей, тому краще все ж таки оформляти ідентифікатор PESEL UKR, але й від нього можна відмовитися. Щоб залишитися в країні на законних підставах, краще знайти роботу й отримати робочу візу, як це можна було зробити і до війни.

Робота

Як головне джерело фінансів працевлаштування необхідне. Для цього знадобиться страхування для роботи в Польщі в будь-якому разі. Самі ж методи аналогічні з українськими. Можна спробувати це зробити через знайомих, оголошення, спеціальні агентства, тематичні сайти чи службу зайнятості. Врахуйте, щоб «закріпитися» недостатньо знайти тимчасовий заробіток або неофіційну роботу. Плюсом буде досвід роботи, знання мови, освіта, наявність пройдених курсів. З роботодавцем треба укласти договір, отримати від нього «запрошення», попередньо заповнивши візову анкету, оплатити збори, пройти ідентифікацію.

Проживання

Відтоді, як Польща стала притулком для багатьох українців, знайти житло стало складно. Утім, згодом багато хто повернувся в Україну або змінив місце проживання на країни, в яких можна знайти роботу з меншою конкуренцією. Тому підібрати гідне житло стало цілком можливим. Так, однокімнатна квартира чи номер обійдеться від 2000 злотих, але все залежить від місцевості та міста. Підшукуючи проживання не забудьте про комунальні послуги, вони в середньому дорівнюють 480 злотих для власників однокімнатного житла.

Послуги

Складно дати точно одну оцінку на послуги, адже вони залежать від різновидів. Цікаво, що постригтися у нашого перукаря можна у 2,5 раза дешевше, ніж у польського – всього 100-150 гривень. Відвідати приватного терапевта від 110 zł, зробити рентген 70-188 zł. Тож не нехтуйте полісом, адже страхування для роботи в Польщі дасть можливість звернутися до лікаря без значних витрат. Якщо говорити про медицину, то і ветеринари тут платні, за стандартну щорічну вакцинацію від сказу собаки залежно від воєводства знадобиться сплатити 44-79 zł, за решту ще дорожче.

Харчування

Вважається, що в середньому на харчування з двох осіб у Польщі йде від 1000-1300 злотих на місяць. Загалом ціни в магазинах обох країн не особливо відрізняються. Наприклад, у магазинах куряче сире м’ясо коштуватиме 20 zł, рис 5-7 ryż, картопля залежно від сезону 3-10 zł.

Проїзд

Якщо плануєте користуватися авто, бензин буде приблизно на 10 грн за літр дорожчим, ніж в Україні, хоча іноді цінник між країнами вирівнюється. Якщо порівнювати вартість комунального транспорту, він приблизно втричі вищий за наш.

Підсумок

Як бачимо, жити в Польщі й не відчувати себе при цьому утриманцем не так складно. Достатньо лише знайти роботу із житлом, оформити страховку та робочу візу, впоратися зі щомісячними витратами.

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ