Тариф у 20 тисяч гривень: депутати хочуть запровадити нові правила бронювання працівників від мобілізації

Депутати пропонують робити броню від мобілізації за гроші

Верховна Рада працює над законопроектом, який пропонує новий підхід до резервування призовників України. Ключовою особливістю запропонованої системи є запровадження щомісячної виплати, що забезпечує відстрочку від мобілізації окремих категорій працівників.

Про це пише «epravda»

На відміну від попередньої концепції, запропонованої Офісом Президента, новий підхід відмовляється від закріплення застережень до розміру заробітної плати чи ПДФО.

Згідно з новою пропозицією, компанії виплачуватимуть фіксовану щомісячну плату, що дозволить їм резервувати співробітників незалежно від їхньої посади. Головна умова – компанія має працювати законно, відраховуючи податки до бюджету.

Законопроект спрямований на те, щоб надати всім підприємствам, а не лише тим, які Кабінет Міністрів визначив як критично важливі можливості резервувати важливі кадри. Наприклад, станції технічного обслуговування, що займаються ремонтом військової техніки, також мають право на резерв співробітників.

“Встановлення будь-яких критеріїв (відносно заробітної плати – ред.) буде сприймається суспільством, як поділ на класи. На підприємстві можуть самостійно обирати, кого зі співробітників хочуть забронювати”, – пояснив зміну концепції голова економічного комітету та співавтор законопроекту Дмитро Наталуха.

Законопроект передбачає доплату до військового збору за кожного зарахованого працівника з огляду на фіксовану ставку у розмірі 20 тисяч гривень, додану до 1,5% військового збору. Цей додаток до військового збору покликаний забезпечити швидке податкове адміністрування та забезпечити кошти виключно для військових потреб.

Пропозиція вимагає, щоби співробітники були офіційно зареєстровані, а компанії не повинні мати податкових заборгованостей. Метою цього механізму є резервування до 50% призовників.

Автори ініціативи вважають, що такий підхід допоможе запобігти підвищенню податків, оскільки кошти добровільно спрямовуватимуться бізнесом на військові потреби.

Крім того, вони сподіваються, що цей механізм виведе певні компанії з тіні, спонукавши їх платити податки офіційно та перешкоджаючи використанню схеми ФОП (індивідуального підприємця) для оптимізації оподаткування.

У проекті документа наголошується, що близько 3,4 мільйона чоловіків в Україні наразі мають невизначений економічний статус. За оцінками, фіксована ставка бронювання за різних сценаріїв принесе дохід від 18 до 155 млрд гривень на рік.

Джерело: Hyser

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ