Навіть Орбан підтримав: Євросоюз все ж таки виділив Україні довгоочікувані 50 мільярдів євро

ЄС таки виділив Україні фінансову допомогу, на яку так чекали

Європейський Союз одноголосно погодив пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро, про що оголосив президент Європейської ради Шарль Мішель.

Про це пише «zn»

Пакет підтримки є частиною бюджету ЄС та спрямований на забезпечення сталого та довгострокового фінансування України. Це рішення наголошує на відданості ЄС підтримці України в критичний період.

“Ми домовилися. Усі 27 лідерів домовилися про додатковий €50-мільярдний пакет підтримки для України в рамках бюджету ЄС. Це забезпечує стійке, довгострокове, передбачуване фінансування для України. Євросоюз бере на себе лідерство та відповідальність у підтримці України; ми знаємо, що поставлено на карту”, ​​– написав Мішель у Twitter.

Тим часом, європейські лідери, як повідомлялося, розробляли стратегію протидії економіці Угорщини, якщо прем’єр-міністр Угорщини Віктор

Віра Юрова, віце-президент Європейської комісії з цінностей та прозорості, утрималася від коментарів щодо повідомлень, але наголосила, що кошти для Угорщини, як і раніше, заблоковані через побоювання з приводу верховенства закону.

“Але все ще багато грошей заблоковано, і якщо ситуація в Угорщині погіршиться, ми можемо знову заблокувати ще більше грошей. Тож це динамічний процес”, – заявила Віра Юрова.

Міністр закордонних справ Люксембургу Ксав’є Беттель наголосив на творчих підходах, які використовуються для досягнення одностайності щодо України, особливо з урахуванням позиції Орбана. Він закликав угорців враховувати історичне значення свого вибору щодо підтримки України.

“Минулого разу вони придумали технічну перерву для Орбана, щоб він вийшов із зали для голосування. Я не знаю, наскільки креативними вони будуть цього разу, але факт у тому, що ми повинні пояснити угорському народу, чи хочуть вони бути тими, хто скаже українцям: “Вибачте, ми залишаємо вас і спробуйте допомогти собі самі”, – сказав Беттель.

Державний міністр Німеччини у європейських справах Ганна Лурман розкритикувала Угорщину за те, що вона є єдиною державою-членом ЄС, яка відхиляється від консенсусу щодо допомоги Україні та порушує спільні цінності ЄС. Лурман закликав дати Угорщині чіткий сигнал щодо захисту цінностей ЄС.

“Нам взагалі потрібний цей спеціальний саміт лише через угорську блокаду і те, що вони так не підтримують Україну. Я думаю, що це також пов’язано з фундаментальною проблемою в Угорщині, яка відвернулася від спільних цінностей, включаючи верховенство права”, – сказала Ганна Люрман.

Щодо повідомлень про документ, який детально описує плани проти економіки Угорщини, Брюссель підтвердив його існування, але уточнив, що це “довідкова інформація”.

Повідомляється, що у записці описується поточний стан угорської економіки, але не містяться конкретних планів, пов’язаних із багаторічним бюджетом ЄС чи Українським фондом. Переговори були спрямовані на досягнення компромісу, прийнятного для всіх 27 країн-членів ЄС.

Джерело: Hyser

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ