Подивіться, як Сонце змінилося на шляху до максимуму циклу (фото)

Знімки автоматичної космічної станції Solar Orbiter показують зміна магнітної активності на зірці за два роки.

WordPressDashboard

Європейське космічне агентство опублікувало знімки Сонця в екстремальному ультрафіолеті. Зображення отримані під час зближення станції Solar Orbiter із зіркою у лютому 2021 року та жовтні 2023 року. У міру наближення Сонця до максимуму циклу магнітної активності на знімках видно все більше яскравих вибухів, темних плям, петель плазми та вихорів надгарячого газу.

WordPressDashboard

Порівняння двох знімків Сонця — незабаром після мінімуму в лютому 2021 року (ліворуч) та при наближенні до максимуму у жовтні 2023 року (праворуч). Фото: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI Team

Знімки зроблені камерою Extreme Ultraviolet Imager (EUI), яка встановлена на борту космічної станції. Це один із наукових приладів місії, який фіксує випромінювання в екстремальному ультрафіолетовому діапазоні. Камера показує верхні шари атмосфери Сонця, температура яких сягає 100000000 °С.

Активність Сонця змінюється протягом циклу, що триває близько 11 років. Ці зміни пов’язані з роботою «сонячного динамо» — процесу, що генерує магнітне поле зірки. На початку цього циклу активність відносно низька та сонячних плям мало. Активність магнітного поля неухильно зростає, доки досягне піка, та потім знову зменшується.

WordPressDashboard

«Спокійне» Сонце у лютому 2021 року. Фото: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI Team

Останній сонячний мінімум відбувся у грудні 2019 року. Перші знімки Solar Orbiter, отримані, коли станція вперше наблизилася до зірки на достатню відстань, показали, що в лютому 2021 року Сонце все ще було відносно спокійним.

Найближчий сонячний максимум, за оцінками, має відбутися у 2025 році. Знімки, зроблені у жовтні 2023 року, показують разюче збільшення сонячної активності. Це опосередковано підтверджує припущення вчених, що максимум цього циклу може наступити на рік раніше за — вже в 2024 році.

WordPressDashboard

«Активне» Сонце у жовтні 2023 року. Фото: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI Team

Solar Orbiter допоможе передбачити час та силу сонячних циклів, зазначають у ЄКА. Це життєво важливо, оскільки сонячна активність може серйозно вплинути на життя на Землі: найбільші спалахи та корональні викиди маси можуть пошкодити наземні електромережі та вивести з ладу орбітальні супутники.

Джерело: Cikavosti

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ