Темна матерія впливає на еволюцію галактик, показує дослідження

Еволюція і властивості галактик пов’язані не тільки з масою зірок, що містяться в них, але також і з ефектом навколишніх ореолів темної матерії, показує дослідження, опубліковане у Nature Astronomy.

WordPressDashboard

Дослідники з Канарського інституту астрофізики підтвердили, що кількість темної матерії впливає на еволюцію галактик. Гравітаційна дія невидимої матерії впливає на вік, хімічний склад та інші властивості зірок.

Щоб вивчити вплив темної матерії, вчені вимірювали різницю між масою зірок у галактиці та повною масою, яку можна розрахувати на основі обертання галактики. Дослідження ґрунтується на 260 галактиках з огляду CALIFA (Calar Alto Legacy Integral Field Area).

Дослідження показало, що вік, вміст металів, морфологія, кутовий момент та швидкість утворення зірок залежать не лише від маси цих зірок. На ці параметри впливає загальна маса, що включає темну матерію. У галактиках з рівними масами зірок вони виглядають по-різному залежно від того, чи гало містить більше або менше темної матерії, додають вчені.

Темна матерія становить близько 85% усієї матерії у Всесвіті. Хоча звичайна матерія поглинає, відбиває та випромінює світло, темну матерію неможливо побачити безпосередньо, що ускладнює її виявлення. Про її існування можна судити лише з гравітаційного впливу на видиму (баріонну) матерію.

Джерело: Cikavosti

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ