Школа – це світ особливий

Собко В.І.

В минулому місяці пройшов обласний етап конкурсу “Учитель року 2015“. Перше місце в номінації “Українська мова та література” здобула вчитель української мови та літератури Бобовецького НВК Собко Валентина Іванівна.

Ми попросили Валентину Іванівну розповісти про свою професію.

– Розкажіть про власний творчий шлях.
– У мене було щасливе дитинство та правильні орієнтири, спрямовані на вибір творчої професії вчителя. Після закінчення І курсу філологічного факультету ЧНУ ім. Юрія Федьковича прийшла працювати до рідної школи – Бобовецького НВК. З того часу вже 14 років щодня віддаю своє серце дітям, відкриваю власні таланти та знаходжу їх у тих, хто поруч. Жодна професія не дає таких шансів.

– Чим для Вас є школа?
– Школа – це світ особливий… Гомін дитячих голосів, а ще – колектив однодумців.Кожного дня все більше впевнююсь у тому, що професію  обрала дійсно за покликом душі. Це означає, що, окрім щасливих миттєвостей спілкування з дітьми, я повинна щоденно працювати над вдосконаленням своєї майстерності, ділитися досвідом зі своїми колегами, адже ми всі однакові у вічному прагненні навчити і виховати справжню людину.
Погоджуюсь зі словами В. Сухомлинського, що «школа – це, образно говорячи, тонкий і чутливий музичний інструмент, який творить мелодію людської гармонії, що впливає на душу кожного вихованця…»

– Хто надихнув Вас піти освітянським шляхом?
– Чи ми обираємо професію, чи, як  іноді здається, вона обирає нас, – невідомо.   П. Юркевич сказав: «Учитель – це митець, який повинен любити істину, добро і дітей». Я завжди добрим словом згадую своїх  педагогів: Козак Валентину Деонізіївну та Рибак Ірину Михайлівну, які допомогли мені стати на стежину нелегкої вчительської праці.
І мені пощастило. Життя якось так гарно простелило цю вчительську доріжку, на якій зустрічалися здебільшого мудрі люди, що могли підтримати, порадити, сказати схвальне слово.

З того часу закрутилось колесо творчості. Поки що воно не  зупиняється, мої починання підхоплюють учні, самі намагаються   творити. Тому й працюю в школі і з упевненістю можу сказати: моя мрія здійснилася.

– Що порадите, як наставник, молодим педагогам?

– Молодим учителям хочу порадити наступне:

  • знаходити позитив і вірити в краще майбутнє;
  • обирати реальну мету в житті;
  • використовувати індивідуальний підхід до учнів;
  • творчо підходити до застосування інноваційних технологій;
  • активно впроваджувати сучасні підходи до викладання мови та літератури.

Доля вчителя така: те, що ти віддаєш, повертається тільки через десятки років.

Так, наша професія орієнтована на майбутнє. А задоволення від освітянських буднів можна отримати лише тоді, коли сам будеш пишатися зробленим і не чекатимеш подяки.

Учитель року

– Чи можете Ви назвати отримання високих титулів – Учитель року 2015 – справжнім визнанням професії педагога?
З моральної точки зору – так… Мною пишається моя родина, колеги та учні. За теорією «Піраміда потреб» Абрахама Маслоу найголовнішою потребою для мене, як педагога, є самовираження: творчість, моральність, вирішення проблем.
У професії вчителя, на мою думку, немає прози, сама тільки поезія. Коріниться вона не стільки у конкурсах, званнях і почестях, скільки у щоденному спілкуванні з учнями, перевірці зошитів, підготовці до уроків.

Адже мета цієї щоденної праці – виховання творчої особистості.

Категорія: Освіта
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ