Вчені досліджують бризки крові в умовах мікрогравітації

У мікрогравітації все працює інакше. Полум’я стає круглим, кістки втрачають щільність, а мозолі на ногах зникають. Рідини також поводяться дивно, і команді судмедекспертів було цікаво, як зміняться плями крові в умовах низької гравітації – тож вони вирушили в політ, щоб це з’ясувати.

Команда провела мікрогравітаційний експеримент на борту модифікованого параболічного літака Boeing 727 від Zero Gravity Corporation. Цей літальний апарат піднімається і опускається, забезпечуючи вільне падіння на короткий проміжок часу. Саме в цей час відбувалася симуляція.

В якості замінника крові використовували суміш 40% гліцерину і 60% харчового барвника, яку тестували при нульовій і 0,05 г. Хоча вона не була б корисною для живих, вона має таку ж щільність і в’язкість, як людська кров, і при вивільненні утворює плями, схожі на справжню кров. У мікрогравітації команда виявила значну відмінність від того, що ми бачимо на Землі.

“За відсутності гравітаційного впливу поверхневий натяг і згуртованість крапель крові посилюються. Це означає, що кров у космосі має більшу схильність прилипати до поверхонь, доки більша сила не спричинить її відриву. У застосуванні до утворення плям крові це означає, що краплі крові повільніше розтікаються і, отже, мають форми і розміри, які не відображаються на Землі”, – сказав співавтор дослідження професор Грем Вільямс з Університету Халла.

Спочатку команда вважала, що усунення гравітації зменшить невизначеність у деяких розрахунках. Однак поверхневий натяг має настільки домінуючий вплив, що призводить до більшої дисперсії в оцінках. Іншими словами, відсутність гравітації не означає підвищення точності.

Це перше дослідження поведінки крові у вільному польоті, підхід, який отримав назву “астрокриміналістика”.

“Вивчення структури плям крові може надати цінну реконструктивну інформацію про злочин або нещасний випадок. Однак мало що відомо про те, як рідка кров поводиться в умовах зміненої гравітації. Ця область дослідження, хоча і нова, але має значення для криміналістичних розслідувань у космосі”, – додав провідний автор і експерт з плям крові Зак Ковальське, слідчий з Атланти, який працює на місці злочину.

Досі не було зафіксовано жодного злочину в космосі, і хоча хто знає, що може статися в майбутньому, результати цієї роботи, ймовірно, спочатку будуть використані для реконструкції нещасних випадків.

“Криміналістика – це більше, ніж просто спроба розкриття злочинів, – сказав Ковальське. “Вона також відіграє важливу роль у реконструкції аварій або аналізі несправностей. За допомогою цієї концепції розглянемо, як різні криміналістичні дисципліни можуть бути використані в критичних аваріях на борту космічної станції або шатла”.

Джерело: NNews

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ