Людський мозок стає більшим із поколіннями: це може впливати на ризики деменції

Багаторічне дослідження показує, що розмір мозку людини зростає з кожним наступним поколінням. Вчені вважають, що це впливає на ризик розвитку деменції та хвороби Альцгеймера.

WordPressDashboard

Нейробіологи з Каліфорнійського університету в Девісі показали, що людський мозок стає більшим. В учасників дослідження, які народилися в 1970-ті роки, середній об’єм і площа поверхні мозку на 6,6% і 15% більші, ніж у тих, хто народився в 1930-ті роки. Вчені вважають, що збільшення розміру мозку може призвести до збільшення його резерву, що потенційно знижує загальний ризик вікової деменції.

Дослідники вивчили знімки МРТ головного мозку учасників Фремінгемського дослідження серця. Це довгострокове спостереження за станом здоров’я жителів американського міста Фремінгем. Дослідження почалося 1948 року, триває вже 75 років і охоплює три покоління учасників.

Вчені порівняли дані МРТ людей, які народилися в 1930-х роках, з тими, хто народився в 1970-х роках. Аналіз показав поступову, але послідовну зміну в кількох структурах мозку. Наприклад, об’єм мозку (внутрішньочерепного об’єму) демонстрував стійке зростання десятиліття за десятиліттям. Для учасників, які народилися в 1930-ті роки, він становив 1234 мл, а для тих, хто народився в 1970-ті роки – 1321 мл, приблизно на 6,6% більше.

Також зміни зачепили площу кори головного мозку і зміну об’єму білої речовини, сірої речовини і гіпокампу – області, що відповідає за навчання і пам’ять. “Генетика відіграє важливу роль у визначенні розміру мозку, але наші результати показують, що зовнішні впливи, як-от здоров’я, соціальні, культурні та освітні чинники, також можуть відігравати свою роль”, – каже Чарльз ДеКарлі, співавтор дослідження.

Дослідження, проведене в 2016 році, виявило 20% зниження захворюваності на деменцію з 1970-х років. Однією з причин може бути поліпшення здоров’я і розміру мозку, вважають учені. “Більша структура мозку являє собою більший резерв мозку і може пом’якшити наслідки вікових захворювань головного мозку, таких як хвороба Альцгеймера і пов’язана з ним деменція”, – додає ДеКарлі.

Джерело: Cikavosti

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ