ДПІ: ЕЦП видається по довіреності, зміни в авансовому звіті

ДПІ

Головне управління ДФС у Чернівецькій області  звертає увагу, що для протидії шахрайству та захисту законних інтересів заявників з 30 жовтня 2015 року для отримання послуг електронного цифрового підпису (ЕЦП) представництво юридичних осіб (за винятком органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної форми власності), фізичних осіб – підприємців, фізичних осіб та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, в АЦСК ІДД ДФС здійснюється особисто або виключно на підставі довіреності, посвідченої нотаріально.

Зазначена довіреність повинна бути оформлена на номерному бланку суворої звітності.

Звертаємо увагу, що у нотаріально посвідченій довіреності необхідно надати представнику відповідні повноваження для отримання послуг ЕЦП (подання до АЦСК ІДД ДФС реєстраційних документів заявника, вчинення необхідних реєстраційних дій, генерація особистих ключів заявника, блокування, поновлення та скасування посилених сертифікатів тощо).

Якщо реєстраційні документи заявника (реєстраційна картка тощо) підписані безпосередньо представником, в довіреності повинно бути додатково обумовлено наділення представника повноваженнями укладати від імені заявника договір про надання послуг ЕЦП.

Просимо поставитися з розумінням до змін в обслуговуванні клієнтів.

Нагадаємо, що  посилені сертифікати відкритих ключів можна безкоштовно отримати у пункті реєстрації користувачів АЦСК Інформаційно-довідкового департаменту за адресою  м. Чернівці вул.Героїв Майдану,200 А  І поверх, каб. 110.  (0372) 51-43-79.

З інформацією та вимогами щодо отримання ключів можна ознайомитись на офіційному порталі територіальних органів Чернівецької областім в розділі «Акредитований центр сертифікації ключів» за посиланням:  https://acskidd.gov.ua/

Відтепер форма авансового звіту заповнюється по новому

Відтепер форма авансового звіту заповнюється по новому

Головне управління ДФС у Чернівецькій області інформує про те, що Мінфін наказом від 28.09.2015 р. №841 затвердив нову форму Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт та Порядок складання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт.

Дія Порядку поширюється на осіб, що видали платнику податку – фізичній особі кошти на відрядження або під звіт для виконання окремих цивільно-правових дій від імені та за рахунок особи, що їх видала, та платників податків – фізичних осіб, які отримали такі кошти.

У відомстві нагадують, звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, подається до закінчення п’ятого банківського дня, що настає за днем, у якому платник податку завершує таке відрядження або завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок податкового агента платника податку, що надав кошти під звіт.

Крім того, уточнено, що при розрахунку суми ПДФО в разі не повернення сум надміру витрачених коштів використовуються ставки 15% та 20%. Окрім того, зазначено, що неповернута сума розраховується з урахуванням пункту 164.5 ПКУ.

Наказ № 841 «Про затвердження форми Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та Порядку його складання» набирав чинності з 6 листопада 2015 року.

Акцизний податок при реалізації вантажного транспорту

ДФС Буковини: щодо оподаткування акцизним податком операцій з реалізації вантажного автомобільного транспорту

Пунктом 215.1 статті 215 Податкового кодексу України  визначено, що до підакцизних товарів належать, зокрема, автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів.

Відповідно до підпунктів 212.1.1 та 212.1.11 пункту 212.1 статті 212 Кодексу платником акцизного податку є:

  • особа, яка виробляє підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини;
  • особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів.

Згідно з підпунктами 213.1.1 та 213.1.9 пункту 213.1 статті 213 Кодексу об’єктами оподаткування акцизним податком є операції з:

  • реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції);
  • реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

При цьому під реалізацією суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів слід розуміти продаж пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, нафтопродуктів, скрапленого газу, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, палива моторного альтернативного, безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання громадського харчування.

Отже, при реалізації суб’єктом господарювання вантажного транспортного засобу, придбаного раніше на території України, об’єкта оподаткування акцизним податком не виникає.

Дане  роз’яснення викладено в листі ДФСУ від 05.11.2015 р. N 23613/6/99-95-42-01-16-01

Документальна невиїзна перевірка

Документальна  невиїзна  перевірка

ДПІ у  Сторожинецькому  районі ГУ ДФС  у Чернівецькій області нагадує платникам, що документальною невиїзною вважається перевірка, яка проводиться в приміщенні контролюючого органу. Статтею 78 Податкового кодексу визначені обставини, за наявності яких можуть проводитися документальні позапланові перевірки.

Така перевірка проводиться на підставі рішення керівника контролюючого органу, оформленого наказом. Платнику направляється рекомендованим листом з повідомленням про вручення йому або уповноваженому представнику під розписку копії наказу про проведення документальної позапланової невиїзної перевірки та письмового повідомлення про дату початку і місце проведення такої перевірки. Виконання цих умов надає право посадовим особам контролюючого органу розпочати проведення документальної невиїзної перевірки.

У разі письмового звернення платника податків замість документальної невиїзної перевірки може проводитися документальна виїзна перевірка. Порядок надання платниками податків документів до перевірки визначений статтею 85 Податкового кодексу.

Документальна перевірка проводиться з питань своєчасності, достовірності, повноти нарахування і сплати податків і зборів, а також дотримання валютного та іншого законодавства.

Зокрема, дотримання роботодавцем законодавства щодо оформлення трудових відносин з працівниками на підставі податкових декларацій, фінансової, статистичної та іншої звітності, регістрів податкового і бухгалтерського обліків та первинних документів, а також отриманих в установленому законодавством порядку контролюючим органом документів та податкової інформації, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків.

При доставці товарів кур'єрською службою - чек

При  доставці  товарів  кур’єрською службою – чек

ДПІ у  Сторожинецькому  районі ГУ ДФС  у Чернівецькій області доводить до відома платників, що при продажу товарів продавець повинен забезпечити покупцю доставку кур’єрською службою разом із придбаним товаром і раніше роздрукований чек. Незалежно від того, чи є кур’єрська служба його структурною одиницею, чи сторонньою організацією.

Також розрахунковий документ може бути виданий покупцю кур’єром при передачі придбаного товару та сплаті ним готівкових коштів за його придбання. При цьому чек повинен бути роздрукований з використанням РРО, зареєстрованого на такого кур’єра.

Ці норми законодавства поширюються і при доставці товарів поштовою службою із застосуванням готівкової форми оплати.

Якщо квартира здається в оренду

Якщо квартира  здається  в  оренду

ДПІ у  Сторожинецькому  районі ГУ ДФС  у Чернівецькій області інформує громадян, якщо житло здається в оренду, то такі правовідносини мають бути юридично оформлені – укладається договір про найм чи оренду нерухомого майна. Здавати в оренду власне нерухоме майно громадяни можуть як у межах підприємницької діяльності, так і без реєстрації фізичною особою-підприємцем.

Здача в оренду кімнат у квартирі, всієї квартири, гаражу, дачного будинку чи іншого нерухомого майна є додатковим джерелом заробітку. Але досить часто громадяни забувають, що таке джерело заробітку має бути оподатковане. Стаття 170 Податкового кодексу України визначає особливості нарахування та оподаткування доходів від надання нерухомості в оренду, житловий найм.

Орендодавцю, який здає квартиру фізичним особам і не є підприємцем, протягом 40 днів після закінчення кожного кварталу необхідно нарахувати та сплатити податок за ставкою 15% (20%).

Сума отриманого доходу, сплаченого протягом року податку та нарахованого податкового зобов’язання за результатами такого року, відображається орендодавцем у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

До податкової інспекції за податковою адресою платника податку така декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним.

В укладанні угоди при оренді житла мають бути зацікавлені обидві сторони. Той, хто здає житло, має пам’ятати про відповідальність за несплату податків.
Для іншої сторони важливий нюанс, що право на оформлення субсидій надається особам, які орендують житло і оплачують вартість житлово-комунальних послуг на підставі письмового договору найму (оренди) житла.

Новий Порядок подання повідомлень про банківські рахунки платників

Новий Порядок подання повідомлень про банківські рахунки платників

ДПІ у  Сторожинецькому  районі ГУ ДФС  у Чернівецькій області повідомляє про затвердження наказом Міністерства фінансів України від 18.08.2015 №721 нового Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів, який зареєстрований у Міністерстві юстиції України 04.09.2015 № 1058/27503 (далі – Порядок).

Порядок, який набирає чинності з 25 листопада 2015 року, було розроблено з метою спрощення умов ведення бізнесу та забезпечення реалізації норм статті 69 Податкового кодексу України.

Які саме важливі новації запровадить новий Порядок?

Зокрема, передбачена можливість відкриття рахунку банком на підставі інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, отриманої банком відповідно до закону, із зазначенням даних про взяття на облік в контролюючих органах як платника податків.

З двох до одного робочого дня зменшено строк, необхідний для відкриття підприємством рахунку у банку та запроваджено принцип мовчазної згоди у разі недотримання контролюючим органом визначених строків для направлення банку повідомлення про взяття або відмову у взятті рахунка на облік.

Також скасовано обов’язкове роздрукування фінансовими установами та органами ДФС паперових копій електронних повідомлень про відкриття рахунків платникам податків.

Змінено порядок відправки та формат файлів (пакетів файлів) для обміну інформацією в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку між органами ДФС України та банками і іншими фінансовими установами.

З дня набрання чинності Порядком Державною фіскальною службою України будуть внесені зміни до функціонуючого програмного забезпечення в частині обміну інформацією в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку між органами ДФС України та банками і іншими фінансовими установами.

У зв’язку з цим протягом двох місяців до набрання чинності новим Порядком банкам необхідно внести зміни до функціонуючого програмного забезпечення, призначеного для обміну документами з ДФС, створення і оброблення документів у форматі, встановленому Порядком, і введення його в експлуатацію з дня набрання чинності новим Порядком.

До 25 листопада 2015 року діє Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів, затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 26.12.2013 № 853 та зареєстрований у Міністерстві юстиції України 21.01.2014 за №121/24898.

Сервіси для платників податків в системі електронного адміністрування ПДВ

Для платників податків в системі електронного адміністрування ПДВ – електронні сервіси

ДПІ у  Сторожинецькому  районі ГУ ДФС  у Чернівецькій області доводить до відома платників, що платники податку мають змогу засобами клієнтського програмного забезпечення направляти електронні запити щодо отримання відомостей про стан рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ та суми податку, на яку мають право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Витяг з системи електронного адміністрування, який надається платнику, містить інформацію щодо:

  • стану рахунку (залишок на рахунку/заборгованість),
  • суми податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування,
  • складових формули розрахунку такої суми.

Крім того, зробивши відповідні запити, платники мають можливість отримати Витяг з системи щодо суми збільшення, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних в ЄРПН, за рахунок суми залишку від’ємного значення попередніх (звітних) податкових періодів, а також Витяг в розрізі операцій з системи електронного адміністрування ПДВ.

Нагадуємо, що електронні формати документів розміщені на офіційному веб-порталі ДФС України в розділі «Головна/Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/реєстр електронних форм податкових документів».

Крім того, нові електронні форми податкових документів розміщуються на офіційному веб-порталі ДФС України у розділі «Головна/Електронна звітність/Актуальні нововведення».

Користуючись електронними сервісами, ви заощаджуєте робочий час. Це дозволяє спростити ведення бізнесу та скоротити до мінімуму контакти з працівниками органів ДФС.

Процедуру започаткування бізнесу протягом 24 годин

Процедуру започаткування бізнесу протягом 24 годин

ДПІ у  Сторожинецькому  районі ГУ ДФС  у Чернівецькій області інформує платників, що Державна фіскальна служба спільно з Міністерством юстиції удосконалили процедуру обміну інформацією, що дало змогу забезпечити взяття на облік підприємств і підприємців протягом одного робочого дня.

А 16 жовтня набрали чинності накази, які регулюють процедури започаткування бізнесу протягом 24 годин. Наказом Міністерства фінансів України № 747 встановлено, що контролюючі органи у день отримання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців беруть на облік платників податків та передають відповідні дані до ЄДР. Спільним наказом Міністерства фінансів і Міністерства юстиції № 1918/5/869 запроваджений обмін інформацією між ЄДР та інформаційними системами ДФС в он-лайн режимі.

На кожне повідомлення в електронному вигляді формуються відповідь та дані про взяття на облік платника податків та платника єдиного внеску, які включаються до Єдиного державного реєстру.

Для взяття платника єдиного внеску на облік повністю автоматизований обмін інформацією між Державною фіскальною службою та Фондом соціального страхування.

Чи можна перевірити за фіскальним чеком легальність касового апарату?

Чи можна перевірити за фіскальним чеком легальність касового апарату

ДПІ у  Сторожинецькому  районі ГУ ДФС  у Чернівецькій області доводить до відома платників, що Державна фіскальна служба України запровадила новий електронний сервіс. Скориставшись ним, можна дізнатися чи зареєстрований конкретний реєстратор розрахункових операцій в органах ДФС.

За отриманим фіскальним чеком можна дізнатися про фіскальні номери РРО, найменування суб’єкта господарювання, дату реєстрації, номер останньої книги обліку розрахункових операцій тощо.

А на офіційному веб-порталі ДФС України в розділах «Інформація про РРО» та «Інформація про КОР» перевірити – чи зареєстрований реєстратор розрахункових операцій, тобто чи він легальний.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ