ДПІ інформує: РРО, гаряча лінія, декларування

Нарада

Про РРО під час семінар – наради

Семінар – нараду проведено в залі Сторожинецької  районної ради для платників єдиного податку Сторожинецького району.

Відкриваючи  семінар – нараду, начальник ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області Олександр Григоряк, ознайомив платників з особливостями застосування  реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) після внесених змін до Податкового кодексу.

Григоряк О.Є.

Олександр Євгенович зазначив, що фізичні особи – підприємці платники єдиного податку  третьої групи, зобов’язані застосовувати  реєстратори розрахункових операцій – з 1 липня 2015 року;    платники другої групи –  з 1 січня 2016 року.

Також,  було зазначено, що для платників єдиного податку, які використовують у своїй діяльності РРО, передбачений мораторій на перевірки. Зокрема, якщо платники єдиного податку другої і третьої груп, які з 1 січня 2015 року до 30 червня 2015 року включно почали застосовувати у власній господарській діяльності зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО, з дати початку застосування РРО до 01.01.2017 року звільняються від проведення перевірок з питань дотримання порядку застосування РРО відповідно до норм Податкового Кодексу України.

При провадженні діяльності на ринках платникам єдиного податку – фізичними особами – підприємцями другої та третьої груп, при продажу дрібно-роздрібної торгівельної мережі через засоби пересувної мережі, а також платники єдиного податку першої групи не застосовують РРО, що передбачено пунктом 10 статті 296 Податкового кодексу України.

Завершуючи захід, присутнім було надано відповіді на всі запитання.

Про касові апарати під час «Гарячої лінії»

Про касові апарати під час «Гарячої лінії»

Сьогодні в ДПІ у Сторожинецькому районі було проведено  черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з начальником ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області Григоряком Олександром Євгеновичем на тему: «Особливості застосування РРО. Декларування – 2015».

Під час сеансу телефонного зв»язку «гаряча лінія» платники запитували про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів  України щодо податкової реформи, в частині застосування РРО при проведенні готівкових розрахунків та чи всі платники – єдинщики повинні застосовувати касові  апарати.

Також, запитання були щодо граничного терміну декларування доходів громадян.

На всі запитання платників були надані вичерпні відповіді.

«Декларування-2015» – триває.

«Декларування-2015» – триває.

У ДПІ у Сторожинецькому районі відбувся брифінг з начальником ДПІ у Сторожинецькому районі Олександром Григоряком на тему «Декларування-2015».

«Хочу одразу нагадати, що кампанія декларування доходів громадян триватиме до 1 травня поточного року. Граничною датою подання декларації за 2014 рік  є 30 квітня 2015 року. Тож не зволікайте, вчасно декларуйте свої доходи. Адже декларування доходів – це вагомий внесок у розбудову нашої держави та її стабільне майбутнє» – зазначив Олександр Євгенович.

Також, керівник запевнив, що податкова інспекція у Сторожинецькому районі створює найсприятливіші умови для декларування доходів громадян і прийняття їх декларацій.

Фахівці Центру обслуговування платників у Сторожинецькому районі завжди допоможуть при виникненні запитань, нададуть консультації та роз’яснення.

Подати декларацію можна особисто, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, а також засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису у порядку, визначеному законодавством.

Наприкінці зустрічі Олександр Євгенович зазначив, що найефективнішим та найзручнішим способом подання декларації на сьогодні є звітування в електронному  вигляді. Це значно економить час та позбавляє від стояння в чергах.

Платник податку

Платник податку має право отримувати у ДФС інформацію про стан свого електронного рахунка

ДПІ у Сторожинецькому  районі повідомляє, що електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ – рахунок, відкритий платнику податку в казначействі. На такий рахунок платником перераховуються кошти з власного поточного рахунку в сумах, необхідних для збільшення розміру суми, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні чи розрахунки коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН), а також у сумах, недостатніх для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань з цього податку.

Це визначено п. 2 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 569 «Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість» (далі – Порядок № 569).

Пунктом 13 Порядку № 569 передбачено, що платник податку має право отримувати у ДФС інформацію про стан свого електронного рахунка, а також суму податку, на яку він має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Реєстрі.

Інформація про рух коштів на електронних рахунках платникам податку надається ДФС України за відповідним запитом платника на безоплатній основі без обмеження кількості запитів та у часі.

Вчасно сплачуйте податкові зобов`язання

Вчасно сплачуйте податкові зобов`язання

ДПІ у Сторожинецькому  районі нагадує платникам, що відповідно до статті 57 Податкового кодексу платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання податкової декларації.

Також, звертаємо увагу платників, що з метою рівномірного наповнення платежів до бюджету для забезпечення реальної потреби в коштах для виконання соціальних видатків, зобов’язання по податках слід сплачувати своєчасно, не чекаючи його останнього дня.

Інформація про суб’єкти господарювання, які мають податковий борг, буде доступною

Інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, буде доступною

Державна  фіскальна служба України щомісяця не пізніше 10 числа місяця, що настає за звітним, повинна формувати та оприлюднювати  на своєму сайті інформацію щодо:

сплати податків суб’єктами природних монополій та суб’єктами господарювання, які є платниками рентної плати за користування надрами;

суб’єктів господарювання, які мають податковий борг.

Так, інформація щодо суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, складається, зокрема, з:

  • найменування  суб’єкта господарювання;
  • коду за ЄДРПОУ;
  • прізвища, імені, по батькові керівника суб’єкта господарювання;
  • загальної суми податкового боргу суб’єкта господарювання в розрізі платежів та сум: на початок періоду, погашених за період, збільшення за період, на кінець періоду.

Порядок оприлюднення зазначеної інформації затверджений  наказом Мінфіну від від 13.02.2015 року  № 67, який набрав чинності з 24 березня 2015 року.

Погашення податкового боргу

Погашення податкового боргу

Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VІІІ “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)” запроваджено положення щодо безспірного стягнення за рішенням керівника контролюючого органу (без звернення до суду) безготівкових та готівкових коштів платника податків-боржника.

Таке положення запроваджено на 6 місяців 2015 року, дія якого завершується  1 липня поточного року.

При цьому, обов’язковою умовою є те, що сума податкового боргу повинна становити 5 млн.грн. і більше, а такий податковий борг виник в результаті несплати узгодженої суми грошових зобов’язань, самостійно визначеної таким платником податків у податкових деклараціях.

Також умовою є відсутність у держави зустрічних платіжних вимог перед таким платником податків за помилково та/або надміру сплаченими грошовими зобов’язаннями.

Рішення керівника контролюючого органу на стягнення: безготівкових коштів з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків-боржника, виконуються банками, а готівкових – працівниками органу ДФС шляхом пред’явлення такого рішення платнику податків для забезпечення вилучення наявних у такого платника податків коштів у рахунок погашення податкового боргу.

Податкова знижка ФО, яка скористалася умовами молодіжного житлового кредиту

Про право на податкову знижку ФО, яка скористалася умовами молодіжного житлового кредиту

Згідно з пп. 166.3.1 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755 – VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, такі фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати, зокрема, як частина суми процентів, сплачених цим платником за користування іпотечним житловим кредитом, що визначається відповідно до ст. 175 ПКУ.

Так, платник податку – резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року (п. 175.1 ст. 175 ПКУ). Тобто, повернення податку на доходи фізичних осіб може здійснюватися лише в межах сум, які фактично надійшли до бюджету від конкретного платника податку у звітному році.

Таким чином, якщо умовами молодіжного житлового кредиту передбачено повну або часткову компенсацію за рахунок бюджетних коштів відсотків за таким кредитом, то претендувати на податкову знижку одержувач такого молодіжного кредиту може тільки в частині особисто сплачених ним процентів, але при дотриманні інших умов, виконання яких є обов’язковим для отримання права на податкову знижку. При повній компенсації процентів за кредитом за рахунок бюджетних коштів платник податку не має законодавчих підстав на податкову знижку за таким кредитним договором.

Особливості заповнення окремих рядків розділів І та ІІ декларації з ПДВ

Особливості заповнення окремих рядків розділів І та ІІ податкової декларації з податку на додану вартість

У зв’язку із запровадженням системи електронного адміністрування податку на додану вартість обсяги коригування податкових зобов’язань з податку на додану вартість згідно зі статтею 192 розділу V Податкового кодексу України (далі – Кодекс) (збільшення та/або зменшення податкових зобов’язань) відображаються в окремих рядках розділу І декларації залежно від дати виникнення податкових зобов’язань, що коригуються (до 1 лютого 2015 року та після 1 лютого 2015 року).

Коригування згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу обсягів постачання, дата виникнення податкових зобов’язань за якими припадає на період до 1 лютого 2015 року, відображається в рядку 8.1 розділу І декларації.

У рядку 8.2 розділу І декларації відображається коригування обсягів постачання згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу, дата виникнення податкових зобов’язань за якими припадає на період після 1 лютого 2015 року.

Наприклад:

  • розрахунок коригування, складений у лютому 2015 року, до податкової накладної, складеної у вересні 2014 року, має бути відображений у рядку 8.1.1 (або 8.1.2 чи 8.1.3) декларації за лютий 2015 року;
  • розрахунок коригування,  складений у квітні 2015 року до податкової накладної, складеної у березні 2015 року, має бути відображений у рядку 8.2.1 (або 8.2.2 чи 8.2.3) декларації за квітень 2015 року.

У кожному із зазначених вище випадків у рядках 8.1.3 та 8.2.3 декларації відображається коригування обсягів постачання, за якими не нараховувався податок на додану вартість (коригування обсягів операцій, які підлягали оподаткуванню за нульовою ставкою, звільнялися від оподаткування, та ті, які не були об’єктом оподаткування), і які раніше були відображені в рядках 2.2, 3 та 4 декларацій, поданих за звітні податкові періоди до 1 лютого 2015 року та після 1 лютого 2015 року відповідно.

Коригування обсягів придбання товарів/послуг на підставі розрахунків коригування, які були складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) після 1 лютого 2015 року,  відображаються в рядку 16 розділу ІІ декларації незалежно від дати складання податкової накладної (до 01.02.2015 чи після 01.02.2015), до якої складаються такі розрахунки коригування.

Розрахунки коригування, які складені у відповідності до норм Кодексу до 1 лютого 2015 року, але з будь-яких причин не відображені в деклараціях за ті звітні періоди, в яких такі розрахунки коригування складено, до декларації за лютий 2015 року не включаються. Такі розрахунки коригування включаються до податкової звітності тих звітних періодів, в яких такі розрахунки коригування складено, шляхом подання уточнюючих розрахунків до декларацій за такі звітні періоди.

Джерело: ДПІ в Сторожинецькому районі

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ