День Андрія в Банилово-Підгірнівській бібліотеці

4

З-поміж найбільших зимових свят чи не найвеселішим та найочікуванішим був день Андрія, 13 грудня. За українським звичаєм, сільська молодь збиралася в одній хаті на так званих “великих” вечорницях, влаштовуючи там усілякі забави, де панує неповторний дух жартів та веселих пісень, де ллється повноводною рікою мелодійна українська пісня, де парубки силою міряються,  а дівчата, наче квіточки, мліють від задоволення приготування вареничків та вишивання.

3

Безперечно, що останні роки національний колорит все більше набуває популярності на святах. Вся Європа захоплюється нашими неповторними стравами, традиціями, красою  природи  і  дівочої вроди.

5

З метою відтворення обряду проведення вечорниць в селі Банилів-Підгірний бібліотекарями були проведені українські вечорниці. Розпочалось свято бібліографічним оглядом “Зерна народної мудрості”, який провела бібліотекар Стратейчук Віра Омелянівна. У чарівний світ української вишивки запросила присутніх бібліотекар Коваль Тетяна Павлівна. Бібліотекарем Нагорською Оксаною Володимирівною було розкрито красу обряду.

2

Учні мали велике бажання відроджувати і оберігати народні звичаї, робити добре і мудре. Виконання багатьох пісень переповнювало душі дітей почуттям любові до рідного краю.

Андріївські вечорниці

Веселі конкурси, чарівне ворожіння, все дарувало радість – це було свято народної мудрості та української народної пісні. Особливо учасникам були до смаку гарячі варенички.

Бібліотекарі дякують всім учасникам Вечорниць за підтримування традицій, українського слова та рідної пісні. Віримо, що з такими людьми у нас світле майбутнє!

Категорія: Культура
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ