ДПІ: легалізація зарплати, нові правила податку на нерухомість

ДПІ

Днями відбулось засідання “круглого столу”, яке провів перший заступник начальника ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області Василь Курчак, з представниками бізнесу. Цього разу основною темою заходу стали легалізація заробітної плати, РРО, новації податкового законодавства щодо нарахування та сплати ЄСВ, які набули чинності.

Фахівець податкової інспекції наголосив, що сьогодні є актуальною боротьба з виплатою заробітної плати в “конвертах”. Відповідно до норм діючого законодавства, пенсія та соціальні гарантії громадян залежать від отриманих ними доходів та суми сплаченого єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду України, стажу роботи, а також інших відомостей, необхідних для призначення пенсії та виплати соціальних допомог.

Гарантований рівень мінімальної заробітної плати чимало роботодавців просто ігнорують і змушують найманих осіб працювати на невелику зарплату, іноді зовсім не декларуючи оплату їх праці. Бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату в «конвертах». У цьому випадку йдеться про «тіньові» заробітки, з яких не утримуються податки та не здійснюються відрахування до Пенсійного фонду.

Податківець нагадав платникам, що з 1 січня 2016 року закінчується перехідний період для доопрацювання або заміни РРО на такі, які забезпечують подання по електронних каналах зв’язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків.

Із 01.01.16 р. передбачено відповідальність у розмірі 10 НМДГ (1700 грн.) – у разі якщо контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі на РРО, або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на контрольній стрічці, створеній в електронній формі.

Також, присутніх поінформували про основні законодавчі зміни, порядок подання звітності, нові критерії для зниження ставки єдиного внеску. Зокрема, Василь Васильович роз’яснив платникам єдиного внеску, які роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, що використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору, мають право на зниження ставки єдиного внеску.

Наприкінці зустрічі представники бізнесу мали змогу одержати відповіді на питання щодо практичного  застосування законодавства з єдиного внеску.

В 2016 році податок на нерухомість громадяни платитимуть за новими правилами

В 2016 році податок на нерухомість громадяни платитимуть за новими правилами

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області повідомляє, що в 2015 році новації оподаткування торкнулися майже всіх місцевих податків, не виключенням є і податок на нерухомість. Найголовніше те, що відтепер оподатковується як житлова, так і нежитлова нерухомість, в тому числі її частка.

Однак за новими правилами в 2015 році сплачуватимуть податок на нерухомість лише юридичні особи. Адже вони самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування податкову декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Фізичні ж особи зміни податкового законодавства щодо умов сплати податку на нерухомість відчують лише  з 01 січня 2016 року, коли будуть сплачувати за нерухомість, якою вони володіли в 2015 році як житловою так і нежитловою.

В 2015 році платитимуть цей податок лише громадяни, які мали об’єкти нерухомості протягом минулого 2014 року. Нагадаємо, що, сплачувати податок на нерухоме майно зобов’язані не всі фізичні особи, а лише ті, які володіють квартирою чи квартирами загальною площею понад 120 і будинком/будинками, загальна площа яких перевищує 250 квадратних метрів, або різними видами нерухомості (квартирою та будинком) загальна площа, яких сумарно перевищує 370 квадратних метрів.

Ставки податку на нерухоме майно встановлюються сільською, селищною або міською радою в таких розмірах за 1 кв. метр загальної площі об’єкта житлової нерухомості:

– для квартир, загальна площа яких не перевищує 240 кв.м., та житлових будинків, загальна площа яких не перевищує 500 кв.м., ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

– для квартир, загальна площа яких перевищує 240 кв.м., та житлових будинків, загальна площа яких перевищує 500 кв.м., ставка податку становить 2,7 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Податок сплачується: фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, а вручити такі повідомлення органи фіскальної служби мають до 1 липня  2016 року за 2015 рік ).

До уваги користувачів РРО!

До уваги  користувачів  РРО!

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області нагадує, що з 1 січня 2016 року закінчується перехідний період для доопрацювання  або заміни РРО  на такі, які забезпечують подання по електронних каналах зв’язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків.

Із 01.01.16 р. передбачено відповідальність у розмірі 10 НМДГ ( 1700 грн.) –  у разі якщо контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі на РРО, або виявлено спотворення даних  про проведені  розрахункові операції, інформація про які міститься на контрольній стрічці, створеній в електронній формі.

При перерахунку ЄВ у зв'язку із збільшенням мінімальної ЗП – штрафу не буде

При перерахунку єдиного внеску у зв’язку із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати – штрафних санкцій не буде

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області доводить до платників, що розмір мінімальної заробітної плати  з 01.09.2015 року  у зв’язку із внесенням змін до Закону України „Про Державний бюджет на 2015 рік”, становить 1 378 гривень, відповідно розмір максимальної величини , з якої справляється єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), заробітної плати , становить 23 426 гривень.

Роботодавці нараховують єдиний внесок  на суму нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну й додаткову заробітну плати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати , у т.ч.  у натуральній формі

Статтею 8 Закону „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (далі – Закон № 2464) передбачено, якщо база нарахування єдиного внеску  (крім винагороди за цивільно – правовими договорами)  не перевищує розміру мінімальної заробітної плати , встановленої законом на місяць , за який нараховується заробітна плата (дохід), сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру  мінімальної заробітної плати ,встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника.

У разі, якщо підприємством за період з 1 вересня 2015 року було здійснено нарахування єдиного внеску виходячи з мінімальної заробітної плати , що становила 1 218 грн., таке підприємство повинно здійснити донарахування  єдиного внеску виходячи  з мінімальної заробітної плати , що становить з 1 вересня 2015 року  1 378 гривень.

Також необхідно провести перерахунок максимальної величини бази нарахування при розрахунку єдиного внеску  на суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, оплати відпускних, період яких більше одного місяця, та нарахування проводились до 01.09.2015 р.

Отже, за період з 1 вересня 2015 року платники повинні здійснити перерахунок нарахованих сум єдиного внеску та відобразити такі суми у звітності за жовтень – грудень 2015 року.

У разі здійснення платниками перерахунку єдиного внеску, пов’язаного із зміною розміру мінімальної заробітної плати та розміру  максимальної величини, з якої справляється єдиний внесок,  штрафні санкції за донарахування платником своєчасно не нарахованого єдиного внеску фіскальним органом не застосовуються.

Особливості перевищення обсягу доходу

Особливості  перевищення обсягу доходу

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області повідомляє платникам єдиного податку щодо  особливостей  перевищення обсягу доходу.

Отже, у разі перевищення обсягу доходу у календарному кварталі у розмірі 300 тис.грн., платник єдиного податку І групи з наступного кварталу зобов’язаний за заявою перейти на застосування  ставки єдиного податку  ІІ  групи (до 20% мінімальної заробітної плати) або ІІІ  групи (2%, 4% від доходу), або відмовитись від застосування спрощеної системи оподаткування  та перейти  на загальну систему оподаткування.

Платник єдиного податку  ІІ групи у разі перевищення у податковому (звітному)  періоді обсягу доходу в розмірі 1,5 млн. грн., в наступному звітному кварталі  зобов’язаний   перейти за заявою на застосування  ставки єдиного податку  ІІІ  групи (2%,4% від доходу) або відмовитись від застосування спрощеної системи оподаткування  та перейти  на загальну систему оподаткування.

Що стосується платників єдиного податку  ІІІ групи,  у разі перевищення у податковому (звітному)  періоді обсягу доходу в розмірі 20 млн.грн., зобов’язані   перейти на загальну систему оподаткування  також не пізніше 20 числа  місяця, наступного  за календарним кварталом   у якому допущено таке перевищення.

Зауважимо, що всі  вище зазначені  платники податку до суми перевищення застосовують ставку єдиного податку в розмірі 15%.

Вчасно повідомляйте про об'єкти оподаткування

Вчасно повідомляйте про об’єкти оподаткування

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області нагадує, що платники податків незалежно від обраної ними системи оподаткування мають повідомляти контролюючі органи про всі об’єкти  оподаткування   пов’язані з  його діяльністю за  встановленою формою ( № 20 ОПП) протягом 10 робочих днів  після реєстрації, створення чи відкриття такого об’єкта, за своїм основним місцем обліку.

Об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків і зборів.

Звертаємо Вашу увагу, що неподання у строки повідомлення про об’єкти оподаткування тягне за собою накладення штрафу:

  • на самозайнятих осіб у розмірі –  170 грн.;
  • на юридичних осіб – 510 грн.

У разі не усунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу:

  • на самозайнятих осіб у розмірі – 340 грн.;
  • на юридичних осіб – 1020 грн.

Відповідальність за порушення встановленого порядку регламентована статтею 117 Податкового кодексу України.

Термін сплати єдиного податку за грудень

Термін сплати єдиного податку за грудень

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області нагадує фізичним особам – підприємцям, щодо термінів сплати  єдиного податку.

Фізична особа – підприємець першої і другої груп сплачує єдиний податок щомісяця  не пізніше 20 числа за наступний місяць.

Відповідно до ст.122 Податкового кодексу України, несплата (неперерахування) платником податків – фізичною особою сум єдиного податку в порядку та у строки, визначені законодавчим актом, тягне за собою накладення штрафу у розмірі 50% ставки податку, встановлених для фізичних осіб –  платників єдиного податку, визначених законодавчим актом.

Отже, платники єдиного податку першої і другої груп зобов’язані  сплатити єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа  поточного місяця, оскільки останній день сплати припадає на вихідний день, Вам  необхідно  сплатити податок за грудень 2015 року до 18 грудня.

Щодо термінів сплати єдиного податку

Щодо термінів сплати єдиного податку

Фізична особа-підприємець першої і другої груп сплачує єдиний податок щомісяця  не пізніше 20 числа за наступний місяць. Відповідно до ст.122 Податкового кодексу України, несплата (неперерахування) платником податків – фізичною особою сум єдиного податку в порядку та у строки, визначені законодавчим актом, тягне за собою накладення штрафу у розмірі 50% ставки податку, встановлених для фізичних осіб –  платників єдиного податку, визначених законодавчим актом.

Отже,  платники єдиного податку першої і другої груп зобов’язані  сплатити єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа  поточного місяця, оскільки останній день сплати припадає на вихідний день, Вам  необхідно  сплатити податок за грудень 2015 року  до   18  грудня.

Платники єдиного податку зобов'язані сплатити єдиний соціальний внесок

Платники єдиного податку зобов’язані сплатити єдиний соціальний внесок

Фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області, нагадують фізичним особам – підприємцям, які  здійснюють підприємницьку діяльність на спрощеній системі оподаткування,  щодо сплати єдиного соціального внеску.

 Відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», фізичних осіб –  підприємців у тому числі тих, які  обрали спрощену систему оподаткування,  визначено платниками єдиного внеску. Для  фізичних осіб – підприємців, які застосовують спрощену систему оподаткування, єдиний внесок нараховується у розмірі   34,7% на суми, що визначаються  такими платниками самостійно, але не більше максимальної  величини бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального  страхового внеску.

Таким чином, фізичні особи –  підприємці, які застосовують  спрощену систему оподаткування,  сплачують єдиний внесок за періоди, в яких  вони були платниками єдиного податку, незалежно від того, отримували вони дохід у цей період чи ні.

Анулювання реєстрації платника єдиного податку за наявності боргу

Контролюючий орган має право анулювати реєстрацію платника єдиного податку за наявності  податкового боргу

Фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області інформують, відповідно до пункту 299.10 статті 299 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу.

Однією із підстав анулювання реєстрації платника єдиного податку за рішенням контролюючого органу є несплата протягом двох послідовних кварталів податкового боргу, що  виник у платника єдиного податку.

Таким чином, платник єдиного податку, у якого виник податковий борг у поточному кварталі, протягом наступних двох кварталів має можливість сплатити цей податковий борг. У разі його несплати такому платнику податків анулюється реєстрація в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Згідно з статтею 299 Кодексу у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку вимог, встановлених главою І «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» Розділу ХІV Кодексу, анулювання реєстрації платника єдиного податку проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ