ДПІ: заміна РРО, доступ до інформації, сплата ЄСВ

ДПІ

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС У Чернівецькій області нагадує, що провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання або без одержання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, чи здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування, а так само без одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди), – тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 до 34000 грн.) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої Закон України “Про ліцензування видів господарської діяльності” від 02.03.2015 р. № 222-VIII).

Зібрались за кордон на ПМЖ – завітайте до податкової

Зібрались за кордон на ПМЖ – завітайте до податкової

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС У Чернівецькій області доводить до відома, що платники податку-резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані, у відповідності до п.179.3 ст.179 Податкового кодексу України,  подати декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу  за податковою адресою не пізніше 60-ти  календарних днів, що передують виїзду за кордон.

У свою чергу орган податкової служби протягом 30 календарних днів з дня отримання декларації визначає податкове зобов’язання платника податку та надсилає йому податкове повідомлення, а у разі відсутності податкових зобов’язань – видає відповідну Довідку.

Звертаємо увагу, фізичних осіб – платників податків, Довідка про сплату та відсутність податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб дійсна протягом  60 календарних днів з дати її видачі за наявності документа, що посвідчує особу.

Зазначений документ подається до органів митного контролю під час перетину кордону і є підставою для проведення митних процедур.

Укладення письмового трудового договору – чітка позиція громадян

Укладення письмового трудового договору – чітка позиція громадян

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС У Чернівецькій області нагадує, що складовою частиною розвитку суспільства є повнота наповнення та стабільність формування місцевих бюджетів, оскільки від нього у великій мірі залежить добробут та економічна активність населення.

Відповідно до величини грошових потоків місцевого бюджету залежить відповідне утримання місцевої інфраструктури, а саме: фінансування медичних установ, закладів освіти та культури, виплати заробітної плати, стипендій, пенсій та забезпечення благоустрою місцевого населення тощо.

Заробітну плату “у конвертах” без перебільшення можна назвати однією з найбільших на сьогодні перепон в економічному та соціальному розвитку держави. До того ж, вона позбавляє людину соціальної захищеності.

Той, хто отримує «тіньову» зарплату, позбавлений оплати тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, допомоги по вагітності та пологах; виплати допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи, одержання пристойної пенсії в старості, по інвалідності, та інших випадках, передбачених законодавством.

Крім того, нелегальна робота – це відсутність захисту від незаконного звільнення, гарантій на безпечні і здорові умови праці, гарантованого права на відпочинок.

Тому, громадянам завжди варто пам’ятати: необхідно укласти письмовий трудовий договір. Саме цей документ гарантує трудовий стаж та соціальні гарантії працівнику, захищає кожну із сторін договору, поєднує права з обов’язками.

Аби змусити свого роботодавця платити гідну офіційну заробітну плату, необхідно зайняти чітку позицію і наполягати на виплаті заробітної плати з дотриманням вимог  чинного законодавства.

Заяви підприємців-спрощенців на відпустку

Заяви підприємців-спрощенців на відпустку

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС У Чернівецькій області доводить до відома платників, що відповідно до норм Податкового кодексу України платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Інформація про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі.

Окремого терміну подання заяви щодо періоду щорічної відпустки і терміну втрати працездатності нормами Податкового кодексу не передбачено.
Особливу увагу звертаємо на те, що відповідно до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування.

Оскільки зазначеним законодавчим актом не передбачено пільг зі сплати єдиного внеску підприємцями на час відпустки та за період хвороби, підприємці зобов’язані сплачувати ЄСВ незалежно від того отримували вони дохід у цей період чи ні.

Отже, єдиний соціальний внесок сплачується незалежно від діяльності чи фінансового стану платників податків і без перенесення термінів сплати.

З метою уникнення порушення терміну сплати авансових платежів рекомендуємо подавати до податкового органу заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки, а заяву щодо терміну втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності – одразу після закінчення лікарняного.

Термін заміни РРО - до 1 січня 2016 року

Термін заміни РРО – до 1 січня 2016 року

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС У Чернівецькій області нагадує, що згідно з п. 3 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі, зобов’язані застосовувати РРО, що включені до Державного реєстру РРО, з додержанням встановленого порядку їх застосування.

Пунктом 8 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 265 дозволяється до 01.01.2016 року використання електронних контрольно-касових апаратів, введених в експлуатацію до 01.01.2015 року, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді та подають до фіскальних органів дротовими або бездротовими каналами зв’язку тільки інформацію про обсяг розрахункових операцій, виконаних у готівковій та/або безготівковій формі, яка міститься в їх фіскальній пам’яті, і при цьому не подають електронних копій розрахункових документів.

Отже, суб’єктам господарювання до 01.01.2016 необхідно вивести з експлуатації реєстратори розрахункових операцій, які не створюють контрольну стрічку в електронній формі та не забезпечують подання по електронних каналах зв’язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків. Для цього користувачам РРО у найкоротші терміни потрібно звернутись до своїх представників центру сервісного обслуговування для уточнення інформації стосовно своїх РРО.

Право кожного на доступ до інформації

Право кожного на доступ до інформації

Налагодження прозорості та відкритості у виконанні службових обов’язків податківців сприяє партнерським взаємовідносинам між громадянами та органами державної влади.

Одним з кроків до налагодження відкритого “спілкування” є Закон України “Про доступ до публічної інформації” (далі – Закон).

Цей Закон визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом, та інформації, що становить суспільний інтерес.

Метою цього Закону є забезпечення прозорості та відкритості суб’єктів владних повноважень і створення механізмів реалізації права кожного на доступ до публічної інформації.

У ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС У Чернівецькій області розроблені заходи для оперативного та необхідного отримання публічної інформації громадянами та суб’єктами підприємницької діяльності:

  • затверджені форми запитів на інформацію – від фізичних та юридичних осіб, від об’єднань громадян без статусу юридичної особи (в письмовому вигляді та шляхом електронного запиту), а також форма запиту на інформацію від запитувача за телефоном.

Звернутися особисто до посадових осіб із забезпечення доступу до публічної інформації можна  за адресою:

м. Сторожинець, вул. Лопуляка, 8, Центр  обслуговування платників,  каб.1.

Також письмово  на поштову адресу:

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС У Чернівецькій області, вул. Лопуляка, 8, м. Сторожинець,  Чернівецька обл., 59000,  (на конверті вказувати «Публічна інформація» та факсом: (03735) 2-11-55.

Про сплату єдиного соціального внеску за працюючого пенсіонера

Про сплату єдиного соціального внеску за працюючого пенсіонера

Чи звільняється від сплати єдиного внеску працюючий на підприємстві пенсіонер за віком?

Сплата єдиного внеску на обов’язкове державне соціальне страхування регулюється Законом України від 08.07.2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Згідно пункту 2 частини 1 статті 4 Закону № 2464 працівники, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, в інших юридичних особах, утворених відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання є платниками ЄCВ.

Платники ЄCВ зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати і сплачувати ЄCВ.

Звільнення від сплати ЄCВ для працюючих на підприємстві пенсіонерів законодавством не передбачено.

Податкова знижка за другу вищу освіту

Податкова знижка за другу вищу освіту

Відповідно до статті 166 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) платник податку має право включити до податкової знижки за наслідками звітного податкового року суми коштів, сплачених на користь закладів освіти, для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати.

Законом України «Про вищу освіту» ( далі – Закон) визначено, що освітня діяльність – це діяльність вищих навчальних закладів, що провадиться з метою забезпечення здобуття вищої, післядипломної освіти і задоволення інших освітніх потреб здобувачів вищої освіти та інших осіб. А післядипломна освіта – це спеціалізоване вдосконалення освіти та професійної підготовки особи шляхом поглиблення, розширення та оновлення її професійних знань, умінь та навичок або отримання іншої професії, спеціальності на основі здобутого раніше освітнього рівня та практичного досвіду.

Післядипломну освіту здійснюють заклади післядипломної освіти або відповідні структурні підрозділи вищих навчальних закладів і наукових установ.

До інших осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах, відповідно до статті 61 Закону належать, зокрема, слухач – особа, яка навчається на підготовчому відділенні вищого навчального закладу, або особа, яка отримує додаткові чи окремі освітні послуги, у тому числі за програмами післядипломної освіти.

Таким чином, здобуття другої вищої освіти є складовою вищої освіти, компенсації вартості якої платник податку має право включити до податкової знижки з урахуванням обмежень, встановлених статті 166 Кодексу.

За об'єкти нерухомості декларація подається на загальних підставах

За об’єкти нерухомості, по яких встановлені нульові ставки, декларація з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, подається на загальних підставах

Відповідно до п.п. 266.5.1 п. 266.5 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 2%. розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування.

Згідно з п.п. 266.7.5 п. 266.2 ст. 266 ПКУ платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – Декларація) за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або не житлової нерухомості декларація юридичною особою – платником подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Форма Декларації, затверджена наказами Міністерства фінансів України від 01.07.2014 р. №735 та від 10.04.2015 р. №408 (звітність буде подаватись починаючи з 01.01.2016 р.), передбачає відображення ставки податку у графі 4 Декларації.

Відтак за об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності юридичних осіб, по яких за рішенням сільської, селищної або міської ради встановлені нульові ставки, Декларація подається на загальних підставах.

Сплата військового збору підприємцями

Сплата військового збору підприємцями

Фахівці Головного управління ДФС у Чернівецької області зазначають, що відповідно до підпункту 164.1.3 пункту 164.1 статті 164 Податкового кодексу України  загальний річний оподатковуваний дохід дорівнює сумі загальних місячних оподатковуваних доходів, іноземних доходів, отриманих протягом такого звітного податкового року, доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності

Згідно із статтею 177 цього Кодексу об’єктом оподаткування фізичної особи – підприємця є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Отже, фізичні особи – підприємці, крім тих що обрали спрощену систему, за результатами звітного податкового року самостійно розраховують військовий збір в розмірі 1,5 відсотки чистого оподатковуваного доходу, відображають в річній податковій декларації та сплачують в терміни передбачені для сплати податку на доходи фізичних осіб за відповідний період.

Першим звітним податковим періодом для нарахування військового збору з доходів фізичних осіб – підприємців, які обрали загальну систему оподаткування є 2015 рік.

Термін сплати військового збору для ФОП – до 19.02.16 р.

Термін сплати військового збору для фізичних осіб – підприємців – до 19 лютого 2016 року.

Що ж стосується підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, то оскільки  підпунктом 165.1.36 Кодексу встановлено що, до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб не включається дохід фізичної особи – підприємця, з якого сплачується єдиний податок згідно із спрощеною системою оподаткування, а значить ця категорія осіб, звільняється від нарахування та сплати військового збору.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ