ДПІ: заповнення декларації, зміна сум ЄСВ

ДПІ

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області повідомляє, що нормами Податкового кодексу України передбачено, що не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб благодійна допомога у грошовій (не грошовій) формі, надана роботодавцем мобілізованому працівнику – учаснику бойових дій за умови дотримання норм п.п. 170.7.8 п. 170.7 ст. 170 ПКУ. При цьому обов’язок щодо контролю за цільовим використанням коштів набувачами допомоги (учасниками бойових дій) покладається на благодійника – роботодавця.

Крім того, не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2015 році – 1710 грн.), встановленого на 1 січня такого року (п.п. 170.7.3 п. 170.3 ст. 170 ПКУ).

У разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника – фізичної чи юридичної особи платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи із зазначенням її суми, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір, тобто в 2015 році – 1710 грн.

Отже, якщо нецільова благодійна допомога надана роботодавцем мобілізованому працівнику перевищує граничну суму доходу (у 2015 році – 1710 грн.), то сума такого перевищення підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Термін подання декларації про майновий стан і доходи за 2015 рік до 01 травня 2016 року.

Бажаєте сплачувати єдиний податок на І групі оподаткування?

Бажаєте сплачувати єдиний податок на І групі оподаткування?

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області повідомляє платників податку, які обирають спрощену систему оподаткування та бажають сплачувати єдиний податок на І – групі оподаткування.

Отже, згідно з п.291.4 ст.291 Податкового кодексу України до першої групи платників єдиного податку відносяться фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках або проводять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300000 гривень.

Згідно з п.1.8 Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження №12-торг «Про наявність і використання торгової мережі на ринках та реалізацію сільськогосподарської продукції на них», затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 26.07.2005 р. № 209 зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29.07.2005 р. № 942/11222, торгове місце – площа відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю та здійснення продажу продукції з прилавків(столів), транспортних засобів, причепів, візків (у т.ч. ручних), у кіосках, палатках. До торгових місць на ринках не належать магазини та об’єкти ресторанного господарства.

Звертаємо увагу на те, що фізична особа-підприємець, яка здійснює роздрібний продаж товарів в магазині, що розташований на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи.

Стартувала кампанія декларування доходів

Стартувала кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом 2015 року

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області звертається до всіх громадян міста та району, які одержували доходи у 2015 році і при їх нарахуванні чи виплаті податок на доходи фізичних особи не утримувався.

Декларування доходів – ознака цивілізованого суспільства, високої правосвідомості громадян та є одним з критеріїв партнерських взаємовідносин між платниками податків та державою.

Нагадаємо, що згідно з Конституцією України, всі громадяни щороку подають до контролюючого органу за податковою адресою, декларацію про свій майновий стан та доходи за минулий рік. На сьогодні законодавчим актом, що регулює порядок оподаткування доходів громадян та порядок подання ними декларацій є Податковий кодекс України.

Згідно із зазначеним Законом обов’язок щодо подання декларації виникає у разі отримання платником протягом звітного року окремих видів оподатковуваних доходів (прибутків), а саме:

  • з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався;
  • у разі отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом;
  • у разі отримання іноземних доходів.

Щорічно одним з основних напрямків фіскальної служби є створення сприятливих умов для виконання платниками податків громадянського обов’язку з декларування доходів.

Тому, для створення комфортних умов протягом січня-квітня 2016 року Центр обслуговування платників Кам’янець-Подільської ОДПІ функціонує за подовженим режимом роботи. Кожен громадянин має право отримати безоплатні послуги із роз’яснення щодо порядку заповнення податкової декларації.

Разом з тим, на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України, розміщено матеріали роз’яснювального характеру з питань декларування громадянами доходів.

Декларація подається за вибором платника податків в один із таких способів:

  • особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
  • надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису не пізніше закінчення останньої години, в якому спливає граничний строк подання.

Сподіваємося, що громадяни з усією відповідальністю віднесуться до цього питання і своєчасно подадуть декларацію про свої доходи в строк до 1 травня 2016 року.

Нова декларація про майновий стан і доход самозайнятих осіб

Нова декларація про майновий стан і доход самозайнятих осіб

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області нагадує, що фізичні особи – платники податків декларують свої доходи, які отримані у 2015 році – за новою формою податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – нова декларація).

Нова форма декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859 (зареєстрований Міністерством юстиції України 26.10.2015 за №1298/27743).

Фізичні особи – підприємці подають річну податкову декларацію у строк, визначений підпунктом 49.18.5 пункту 49.18 статті 49 Податкового кодексу України, тобто протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Отже, останній день подання декларації про майновий стан і доходи за 2015 рік до 10.02.2016 року.

Звертаємо увагу, що відповідно змін до Податкового кодексу України, фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування, зобов’язані подати до контролюючого органу нову податкову декларацію. Також зауважимо, що поряд з доходами від підприємницької діяльності потрібно зазначити інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи з обов’язковим заповненням відповідних додатків.

Особливо звертаємо увагу фізичних осіб-підприємців, які зареєстровані протягом року або перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну систему, подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на загальну систему оподаткування, та вказують номер відповідного кварталу.

Розрахунок оподатковуваного доходу від провадження підприємницької діяльності та провадження незалежної професійної діяльності здійснюється окремо за доходами у додатку Ф4 до нової декларації.

Розділ І додатка Ф4 до нової декларації заповнюється фізичними особами – підприємцями, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, за результатами звітного податкового року та підприємцями, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку або перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування.

Розділ II додатка Ф4 до нової декларації заповнюється особами, які провадять незалежну професійну діяльність (наприклад, приватні нотаріуси, адвокати, наукова, літературна, художня діяльність).

У додатку Ф4 до нової декларації передбачено визначення податкових зобов’язань окремо для податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) та військового збору.

У разі, якщо за результатами остаточного розрахунку ПДФО за результатами звітного податкового року фізична особа – підприємець має надміру сплачені податки (від’ємне значення), така сума податку включається до рядка 5.2 додатка Ф4 та до рядка 21 нової декларації.

Якщо фізичною особою – підприємцем, були отримані також доходи, наприклад, від операцій з інвестиційними активами, то розрахунок податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору з таких доходів здійснюється у додатку Ф2 до нової декларації.

У рядку 4.1 додатка Ф2 до нової декларації відображається позитивне значення загального фінансового результату операцій із інвестиційними активами (інвестиційний прибуток), з якого розраховується ПДФО та військовий збір. Сума ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету самостійно за результатами декларування, відображається у рядках 5.2 та 5, а сума військового збору – у рядках 6.2 та 6 додатка Ф2 до нової декларації.

Доходи, отримані від операцій з інвестиційними активами, та сума нарахованого ПДФО і військового збору, що підлягають сплаті, відображаються у рядку 10.4 «Інвестиційний прибуток (додаток Ф2)» нової декларації.

При отриманні протягом звітного податкового року доходів з джерел за межами України заповнюється додаток ФЗ нової декларації.

У графі 8 «Сума податку на доходи фізичних осіб, нарахованого за ставками, визначеними в пункті 167.1 статті 167 ПКУ» додатка ФЗ до нової декларації відображається сума ПДФО, нарахованого за ставками, визначеними у пункті 167.1 статті 167 Кодексу, без врахування сум податків, сплачених за кордоном, що зараховуються в Україні.

Зменшення річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, здійснюється в декларації шляхом відображення такої суми у рядку 22 «Сума податків, сплачених за кордоном, на яку зменшуються податкові зобов’язання згідно з підпунктом 170.11.2 пункту 170.11 статті 170 ПКУ (графа 7 додатка Ф3, але не більше значення рядка 18)» нової декларації.

Сума військового збору, що підлягає сплаті до бюджету самостійно за результатами декларування, відображається у графі 9 додатка ФЗ до нової декларації.

Іноземні доходи, одержані фізичною особою – платником податків, а також сума ПДФО та військового збору, що нарахована та підлягає сплаті платником самостійно, відображаються у рядку 10.6 «Доходи, одержані (нараховані) з джерел за межами України (додаток Ф3)» нової декларації.

Відкриті казначейські рахунки об’єднаних територіальних громад

ДФС Буковини: відкриті казначейські рахунки об’єднаних територіальних громад

Головне управління ДФС у Чернівецькій області повідомляє,у зв’язку з об’єднанням у 2015 році територіальних громад сіл, селищ, міст з 5 січня 2016 року Державною казначейською службою України відкриті рахунки для зарахування надходжень до бюджетів об’єднаних територіальних громад згідно із переліком видів надходжень та рівнів бюджетів.

Рахунки для зарахування надходжень до державного та місцевих бюджетів відкриті лише для центрів об’єднаних територіальних громад, та запроваджуються в дію з 09.02.2015 року. По громадах, які увійшли до їх складу, – рахунки автоматично будуть закриті.

Перелік рахунків для зарахування надходжень до державного та місцевих бюджетів розміщено на офіційному порталі Територіальних органів ДФС у Чернівецькій області в розділі “Бюджетні рахунки” за посиланням : https://cv.sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki/

Порядок складання оновленої декларації з податку на прибуток

ДФСУ надала роз’яснення щодо порядку складання оновленої декларації з податку на прибуток

Головне управління ДФС у Чернівецькій області інформує, що ДФСУ у листі від 04.01.2016 р. № 102/7/99-99-19-02-01-17 роз’яснила порядок подання податкової декларації з податку на прибуток за 2015 рік.

Даним листом роз’яснено порядок відображення в декларації нарахованих авансових внесків при виплаті дивідендів, та правильності самостійного виправлення помилок.

Окремо фахівці відомства звернули увагу щодо Податкового звіту про використання коштів неприбутковими організаціями.

Детадьніше ознайомитись з листом можна на офіційному порталі Територіальних органів ДФС у Чернівецькій області за посиланням : https://cv.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/230959.html

РРО

Реєстратори розрахункових операцій без електронної касової стрічки застосовувати не можна

У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області звертають увагу користувачів РРО, що з 1 січня 2016 року завершився перехідний адаптаційний період для заміни чи доопрацювання касової техніки на таку, що формує електронну контрольну касову стрічку.

Відтак, застосування касових апаратів, що не забезпечують подання електронними каналами зв’язку копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків, з нового року заборонено.

Нагадаємо, що Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» та Законом України від 01 липня 2015 року № 569-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» внесено зміни до Податкового кодексу України і, зокрема, Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Отож, з 1 січня 2016 року фахівці ДФС отримали право застосовувати штрафи до тих підприємців, котрі не подбали про належне доопрацювання РРО.

Термін подання звіту сум нарахованого ЄСВ

Щодо терміну подання звіту сум нарахованого єдиного внеску підприємцями-спрощенцями, які не використовують працю найманих осіб

Фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, без використання праці найманих працівників, формують та подають звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом.

Звітним періодом є календарний рік.

Звіт подається за формою згідно таблиць 2, 4 додатка 5 «Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» до «Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» № 435 із зазначенням типу форми «початкова».

При цьому, звіт не подається платниками єдиного податку, які є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

 

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ