Мене звати Дмитро Балінов. Я представляю команду Народного контролю на виборчах до Сторожинецької об’єднаної територіально громади.

Хто мене не знає. Я саме та заноза у нашої влади, який разом з своїми однодумцями – Романом Чеботарем та Вадимом Чоботарем створили перший в області незалежний медіа-ресурс Сторожинець.Інфо.

Ми послідовно були прихильниками того, що кожний крок влади має бути відкритий і публічний.

Чесна розмова з громадою навіть на не зручні і неприємні теми завжди буде більш плідною, ніж уникання дискусії і відповіді на питання.

Фактично, чому ми вирішили балотуватися?

Своєю роботою ми наблизили місцеву політику до жителів району. Люди перестали жити міфами про добрих господарів, про те, що всі погані десь в Києві, а тут всі хороші…

Коли в районі сформувалася перша територіальна громада, висвітлення її сесій ми взяли на себе. До цього моменту ми відзняли біля 70 сесій рад різного рівня – сільських, міської, районної.

Майже всі вони проходили однаково – депутати однаково одноголосно приймали рішення, в які вони по більшості своїй навіть не вникали, а порядок денний та проекти рішень отримували прямо перед засіданням.

У мене був дуже песимістичний настрій, поки я не потрапив на сесію Великокучурівської громади. Саме тоді, знімаючи ці сесії, і бачачи, як працюють там депутати, я зрозумів, що у нашої держави ще є шанс – це децентралізація. Молоді та ініціативні депутати задавали такий шалений темп роботи, який не дозволяв протягнути жодного “шкурняка”.

Головна проблема в тому, що зараз у нас ті самі люди, які 25 років не змогли нічого зробити – дальше рвуться у владу, хочуть дерибанити значно більші ресурси, субвенції, які стають доступні громаді.

Тому ми вирішили об’єднати хороших незаангажованих людей, які можуть взяти на себе відповідальність по створення нової громади з нуля.

З нами ті, хто захищав Україну – Сергій Кривко, Олексій Павлюк, Вадим Козак, Олександр Дрозд.
З нами молодь – Максим Фіявчук, Валерій Мисько, Володимир Дробот, Мар’ян Гринчук, Павло Дарчук.
З нами журналісти – Дмитро Балінов, Андрій Кухарук,

З нами підприємці – Микола Гаврилюк, Юрій Галінський, Дмитро Нікіфоряк, Максим Скрипа, Надія Слюсарчук, Ігор Стецюк, Максим Стоколос. 
З нами фахівці місцевого самоврядування – Павлина Лягу, Ярослав Бліжинець, Любов Ковцун, Леонтіна Крушніцька, Леонід Лупан, Микола Сметанюк, Марина Токарюк.
З нами медики – Вадим Поповецький та Юлія Ончу.
З нами вчителі, вихователі та працівники культури – Денис Длужанський, Богдана Гаврилюк, Марина Козак, Марія Прохорчук, Руслана Ходан, Павло Орищук.

Також ми заручилися підтримкою голів найближчих до Сторожинця громад – Великокучурівської (Василя Тодеринчука) та Глибоцької (Григорія Ванзуряка), які почали цей шлях раніше, перші етапи вже пройшли та досягли значних успіхів.

Варто зазначити, що до них жоден з кандидатів у раду нашої громади, окрім нас, не звертався до них бодай за консультацією. А досвіду і набитих шишок у них вистачає.

Конкретно про те, що ми плануємо зробити в найближчий час.

Перше. Прийняття якісного статуту громади та регламенту ради, де можливості впливу громадськості на раду будуть максимальними – це інструменти бюджету участі, громадських слухань та електронних петицій. Це три інструменти, які ми маємо ввести в повсякденну роботу громади.

Саме тут закладається фундамент нової громади. Якщо він буде хитким, вся робота піде нанівець.

Друге. Подолання корупційних схем в раді громади та виконкомі – коли найбільш жирні підряди на виконання робіт віддаються одному або декільком “своїм” підрядникам по попередній домовленості за відкат, а депутати ради або свідомо закривають на це очі або просто не розуміють, що відбувається, тоді, коли фактично вони мають контролювати кожну копійку.

Як журналіст, я це вже робив і знаю, як не допускати цього і припиняти роботу таких тіньових схем.

Але одного мене мало. Для цього нам потрібна сильна команда в раді, яка би забезпечила справжній народний контроль за кожною копійкою платників податків громади, як ми це робимо на громадських засадах.

Третє. Впровадження публічних конкурсів на всі посади в раді з попереднім максимально публічим та відкритим громадським обговоренням, де би кандидати пропонували свої програми розвитку тієї чи іншої галузі, а не просто вирішення цих питань закулісними переговорами.

Четверте. Аудит і інвентаризацію всіх комунальних підприємств, а також наявних земельних ресурсів, які перейдуть у власність громади. Запровадження відкритої електронної черги на землю.

На першій ж сесії має бути затверджений склад інвентаризаційної комісії.

Після інвентаризації земель має бути складений перелік реальних пропозицій для інвестицій в громаду. Інвестора треба залучати і боротися за нього.

Візьмемо, для прикладу, освіту в громаді.

Депутатів ради має більше цікавити не сам освітній процес методологічно, а наскільки ефективно витрачаються кошти на забезпечення цього процесу – закупівлю харчування, обладнання та, найголовніше, ремонти в освітніх закладах.

З цього випливає – проведення публічних конкурсів на посаду директорів яких ми бачимо як менеджерів навчальних закладів.

Час, коли директора назначали “свого” згідно кулуарних домовленостей та постійно тримали його на короткому повідку під загрозою звільнення для впровадження корупційних схем по відмиванню коштів в освіті – має закінчитися.

Енергоефективність будівель – це є величезний ресурс для економії коштів в громаді. Вкладати кошти треба в модернізацію за грантами ПРОООН, ЮсейІД, за проектами Державного фонду Регіонального розвитку.

Тим більше, що зараз при Кабінеті Міністрів створилася нова агенція ДержЕнергоефективності України, тобто енергоефективність виведена на державний рівень і нам, як громаді, потрібно буде боротися за залучення цих коштів на модернізацію наших закладів освіти (охорони здоров’я, культури та інших комунальних приміщень).

Ключовим для розвитку інфраструктури на початковому етапі роботи громади є залучення коштів державної субвенції на розвиток інфраструктури. Щоб це зробити, повинен бути розроблений план соціально-економічного розвитку громади.

Наші депутати будуть відстоювати направлення цих коштів на розвиток дорожньої мережі в громаді, оскільки дороги є артеріями життя – вони дають в результаті найбільше додаткової вартості, тому що за собою несуть приплив відповідних інвестицій.

Для нас найважливішими напрямками є дорога на Румунію до КПП “Красноїльськ”, яку ми маємо відстоювати спільно з іншими громадами.

Важливою для розвитку туристичної галузі є дорога на Банилів-Підгірний та дорога на Костинці, стан якої катастрофічний та яка дозволить з’єднати Кіцманський і Сторожинецький район, минуючи обласний центр.

Найбільш амбіційним інфраструктурним проектом для наших кандидатів буде реалізація проекту по побудові асфальтного заводу у власності громади. Ми це можемо зробити, залучивши через співфінансування зовнішні ресурси. Таке підприємство дозволить дуже оперативно та відносно недорого ремонтувати дороги в громаді, а потім ще й заробити на співпраці з іншими громадами.

Інша наша ініціатива – це повне переформатування Житлово-комунального господарства.

Це можна зробити, якщо буде створено одне потужне комунальне підприємство для всієї громади, яке буде забезпечене модульною комунальною технікою, яка в різні пори року буде виконувати різні функції, так як це зроблено в обласному центрі.

На існуючому в місті підприємтство КП “Сторожинецьке ЖКГ” потрібно провести повну інвентаризацію та аудит.

Ще одне щодо інфраструктури – це розвиток спортивно-оздоровчої інфраструктури в кожному селі громади. Зараз в районі фізкультура і спорт загинаються, фінансуються по остаточному ппринципу. наприклад, міська рада прийняла програму підтримки спорту на 30 тисяч гривень, а виділила на неї – 17 тисяч.

Ми рахуємо, що варто видатки на спорт збільшити мінімум в десять разів. Спортивна галузь не обмежується тільки вже традиційними футболом, баскетболом та легкою алтлетикою. В громаді потрібно розвивати контакті бойові види спорту, видовищні спортивні заходи – драг-рейсінг, дріфт на автомобілях, картинги тощо.

Прошу вас всіх, щоб ви попросили своїх друзів, знайомих та колег прийти на виборчі дільниці у неділю, 18 грудня..

Друге, що я попрошу – дати нам шанс. 

25 років старі кадри розвивали та будували Сторожинецький район. Мені здається, що вони не впоралися з цією задачею!

Тому прошу вас прийти на виборчі дільниці і підтримати нас – команду Народного контролю – номер 5 у виборчому бюлетені.

 

Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ