ДПІ інформує: ЄСВ, екоподаток, податкові знижки

ДПІ

За перший квартал 2015 року ЄСВ надійшло в сумі 26,8 млн.грн.

За перший квартал 2015 року ЄСВ надійшло в  сумі  26,8  млн.грн.

Незважаючи на складні соціально-економічні умови, що відбуваються  у країні, динаміка надходжень єдиного соціального внеску по ДПІ у  Сторожинецькому районі залишається стабільною. Протягом січня-березня 2015 року мобілізовано до бюджету майже 27 млн. грн. єдиного внеску на загальнообов»язкове державне соціальне страхування. Зокрема, за березень надходження з єдиного соцвнеску склали 8,4 млн. гривень.  Одночасно працівниками податкової інспекції  разом з фахівцями Державної виконавчої служби вживаються заходи,спрямовані на зменшення боргу з даного платежу, який є джерелом соціальних виплат на фінансування державних гарантій для незахищених верств населення

Довідково повідомляємо, що на веб-порталі Державної фіскальної служби України працює  онлайн сервіс «Реєстр страхувальників», завдяки якому платники єдиного внеску можуть оперативно отримати дані про взяття на облік, реєстраційний номер платника єдиного внеску та його клас професійного ризику виробництва. Для отримання інформації з Реєстру достатньо знати ім`я, прізвище та по-батькові платника, його податковий номер або серію та номер паспорта

ЦОПом було надано 1658 адмінпослуг

ЦОПом  було  надано  1658 адмінпослуг

Фахівцями Центру обслуговування платників ДПІ у Сторожинецькому районі за перший квартал 2015 року  надано 1658 адміністративних послуг. 1027 громадян отримали реєстраційні номери облікової картки платника податку з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.  Запитуваними    послугами  також  у  ЦОПі  є   отримання довідок про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, реєстрація  книг обліку доходів і витрат, книг обліку розрахункових операцій,  реєстрація платником єдиного податку,  надання витягу з реєстру платника єдиного податку.

З метою забезпечення платників податків повною та достовірною інформацією про порядок надання адміністративних послуг, на інформаційних стендах у Центрі обслуговування платників та на суб-сайті ГУ Міндоходів у Чернівецькій області, розміщено перелік адміністративних послуг, Інформаційнi картки адміністративних послуг, зразки заповнення заяв .

В Центрі усі  бажаючі   можуть отримати  потрібну інформацію та консультації спеціалістів з питань оподаткування.  З початку року  фахівцями  центру обслуговування платників податків  було надано  315 консультації щодо норм дії чинного  податкового законодавства або порядків  заповнення та подання звітності.

В ЦОПі   встановлено скриньки  для проведення анкетування платників податків з метою здійснення  моніторингу  громадської думки, своєчасне реагування  на  критичні зауваження та пропозиції платників стосовно організації діяльності Центру.  Анкетування проводиться анонімно та на добровільних засадах.

Електронне адміністрування ПДВ

Електронне адміністрування ПДВ

Електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ (далі – електронний рахунок) – рахунок, відкритий платнику податку в Казначействі, на який платником перераховуються кошти з власного поточного рахунку в сумах, необхідних для збільшення розміру суми, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі – розрахунок коригування) в ЄРПН, а також у сумах, недостатніх для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов`язань з цього податку.

Для кожного платника податку Казначейством відкрито один електронний рахунок.

Відкриття та обслуговування електронних рахунків Казначейством здійснюється на безоплатній основі. Інформація про рух коштів на електронних рахунках платникам податку надається ДФС України за відповідним запитом платника на безоплатній основі без обмеження кількості запитів та у часі.

Датою початку використання електронного рахунку є 01.02.2015 для суб’єктів господарювання, які зареєстровані платниками ПДВ до 01.02.2015, а для суб’єктів господарювання, які будуть зареєстровані як платники ПДВ у будь-який період після 01.02.2015 – дата їх реєстрації платниками податку.

Протягом дії системи електронного адміністрування ПДВ у тестовому режимі платники податку самостійно зараховують на такі електронні рахунки кошти з власних поточних рахунків, відкритих у банківських установах, у сумах, необхідних для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов`язань з цього податку, задекларованих ними в податковій звітності з ПДВ.

З 1 липня 2015 року (або з дати, визначеної в окремому рішенні Верховної Ради України про скорочення перехідного періоду) на рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ платники податку зараховують також кошти у сумах, необхідних для збільшення розміру суми, що обчислюється відповідно до пункту 2001.3 статті 2001 Кодексу та надає право для реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування.

Поповнення електронного рахунка платника ПДВ за рахунок інших джерел, наприклад, з поточних рахунків інших осіб, не передбачено.

Кошти з електронного рахунку платника ПДВ перераховуються Казначейством в автоматичному режимі до бюджету та/або на рахунок, відкритий у банку та/або органі Казначейства сільськогосподарськими підприємствами – суб’єктами спеціального режиму оподаткування, визначений статтею 209 Кодексу (далі – спецрежим), для акумулювання сум податку, що нараховуються на вартість поставлених ними сільськогосподарських товарів (послуг), у порядку, передбаченому статтею 209 Кодексу (далі – спеціальні рахунки). Таке перерахування коштів здійснюється на підставі реєстрів платників ПДВ, який автоматично формується ДФС та надсилається Казначейству.

Громадяни мають право на отримання податкової знижки

Громадяни мають право на отримання податкової знижки

ДПІ у Сторожинецькому  районі ГУ Міндоходів у Чернівецькій області нагадує, що відповідно до Податкового кодексу України громадяни, які в 2014 році отримували дохід у вигляді заробітної плати та сплачували за навчання закладам освіти, сплачували проценти за іпотечним житловим кредитом, страхували себе або членів своєї сім’ї, оплачували допоміжні репродуктивні технології, всиновлювали дітей, понесли витрати у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу мають право на отримання податкової знижки.

Відповідно до статті 166 Податкового кодексу платники податків можуть скористатися правом на податкову знижку за наслідками звітного 2014 року до кінця поточного 2015 року, подавши до податкової інспекції за місцем своєї адреси(реєстрації) декларацію і копію підтвердних документів.

Звертаємо увагу, що право на податкову знижку має лише той, хто отримував заробітну плату. Якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Нагадуємо, перелік документів, які необхідно мати при заповненні декларації  для отримання податкової знижки на навчання:

  • паспорт (оригінал, копія);
  • ідентифікаційний номер (оригінал, копія);
  • довідку з роботи про отриманий у минулому році дохід і сплачені податки (немає вимоги щодо форми довідки, головне, щоб було вказано загальний нарахований дохід за 2014 рік, єдиний соціальний внесок, податкова соціальна пільга у разі застосування, податок на доходи фізичних осіб);
  • довідку про вартість навчання у звітному році (якщо не вказано у договорі);
  • копію свідоцтва про народження дитини (для батьків студента), копію свідоцтва про одруження (для чоловіка чи дружини студента);
  • оригінал та копію договору з навчальним закладом;
  • довідку з навчального закладу про кількість навчальних місяців у звітному році (якщо неповний навчальний рік);
  • довідку про термін навчання в навчальному закладі (якщо не вказано у договорі);
  • оригінали та копії платіжних документів, що підтверджують сплату за навчання (сплачені у 2014 році).

Платники екоподатку

Платники екоподатку

Відповідно до п. 240.1 Податкового кодексу України платниками екоподатку стають суб’єкти господарювання, які під час своєї діяльності здійснюють: — викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення; — скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти; — розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об’єктах) суб’єктів господарювання); — утворення радіоактивних відходів (уключаючи вже накопичені); — тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк. При цьому розміщення відходів — постійне (остаточне) перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримані дозволи уповноважених органів (п.п. 14.1.223 ПКУ).

Оплата за навчання однією платіжкою

Оплата за навчання однією платіжкою: як включати до податкової знижки з ПДФО

Головне управління  ДФС у Чернівецькій області повідомляє що 9 квітня 2015 р. ДФСУ наказом від 06.04.2015 р. № 247 затвердила Узагальнюючу податкову консультацію щодо включення до податкової знижки за звітний рік сум витрат, понесених у минулому році на оплату вартості навчання за місяці звітного року.

У консультації податківці нагадали, що право на податкову знижку платник податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) має на підставі ст. 166 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Для цього він має подати річну податкову декларацію, в якій відображаються конкретні суми податкової знижки. Декларація подається до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (п.п. 166.1.2 ПКУ). До податкової знижки за звітний календарний рік дозволено включати суми витрат, понесених платником податку за навчання протягом звітного податкового року. А відповідно до умов договору (контракту) про надання освітньої послуги (навчання) платником здійснюється оплата за місяці навчального року. Навчальний рік включає місяці календарного року, наступного за звітним. Тому, якщо навчання було оплачене одним платіжним документом (квитанцією), при включенні до податкової знижки за звітний рік слід ураховувати суму витрат (частину) в розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року. Решта суми, сплаченої за таким платіжним документом (квитанцією), може бути включена платником податку при реалізації права на податкову знижку в наступному році.

Без РРО можна продавати газети, журнали та інші видання

Без РРО можна продавати у кіосках, із лотків і розносок газети,  журнали та інші видання

До уваги суб’єктів господарювання не застосовувати РРО та розрахункові книжки мають право при продажу в кіосках, із лотків і розносок газет, журналів та інших видань, листівок, конвертів, знаків поштової оплати. Це передбачено п. 10 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР. Ця норма Закону застосовується за умови, якщо питома вага такої продукції становить понад 50% загального товарообігу, за відсутності продажу алкогольних напоїв та підакцизних непродовольчих товарів.

Проценти на банківські рахунки не оподатковуються

Проценти на поточний або депозитний банківські рахунки не оподатковуються

До уваги громадян,  при заповненні податкової декларації про майновий стан і доходи, отримані у 2014 році, фізичні особи мають право не відображати в ній доходи у вигляді процентів на поточний або депозитний банківські рахунки. Такі доходи будуть включатися до складу загального річного оподатковуваного доходу з 1 січня 2015 року. Водночас нагшадуємо, що згідно з п.п. 164.2.8 Податкового кодексу України до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку включатимуться доходи у вигляді виграшів, призів та пасивні доходи, окрім доходів у вигляді процентів на поточні банківські рахунки, за якими на користь фізичних осіб здійснюються виключно виплати заробітної плати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інші передбачені законом соціальні виплати.

Податковий компроміс

Податковий компроміс

У Головному управлінні ДФС Буковини нагадують, що останній термін для прийняття рішення щодо податкового компромісу та подання платниками необхідних документів до органу фіскальної служби – 16 квітня 2015 року, оскільки, саме в цей день збігає 90 календарних днів з дати запровадження процедури податкового компромісу. Законодавчі норми чинні з 17 січня  2015 року.

З метою застосування податкового компромісу платник повинен подати за кожний окремий звітний період окремий уточнюючий розрахунок з ПДВ. Заяву про компроміс та Перелік (опис) операцій, щодо яких здійснене уточнення показників податкової декларації. Приклади форми Заяви про компроміс та Переліку (опису) операцій наведені у листі ДФСУ від 02.02.2015 року № 3217/7/99-99-15-01-04-17.

У разі уточнення показників декларації, які потребують подання окремих додатків до декларації, уточнюючий розрахунок із ПДВ подається платниками податку разом із такими додатками. Оскільки процедура податкового компромісу застосовується за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року з урахуванням строків давності, встановлених ст. 102 Податкового кодексу України, подання уточнюючих розрахунків із ПДВ обмежується звітними періодами (місяць, квартал), які припадають на період із квітня 2011 року по березень 2014 року включно.

Показники уточнюючих розрахунків із ПДВ з метою застосування податкового компромісу не переносяться до податкової звітності з ПДВ за звітний період, в якому такі розрахунки подані, а відображаються в особових рахунках платника податків. Оскільки уточнення платником податків податкових зобов’язань не впливає на розмір податкових зобов’язань його контрагентів, то така звітність не бере участі у розрахунках системи співставлення податкових зобов’язань і податкового кредиту контрагентів.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ