Нарада в РДА 14.04.2015 – податки, об’єднання, мобілізація

Нарада в РДА

Сьогодні в актовому залі Сторожинецької РДА пройшла нарада, яку проводили голова райдержадміністрації Бартош Я.М. та голова районної ради Гуцуляк К.Г. На нараді були присутні представники сіл району, сільські голови.

Розглядалося декілька питань, що стосувалися виконання бюджетів міської та сільських рад, об’єднання територіальних громад та проведення чергової хвилі мобілізації.

Щодо надходження коштів в бюджети доповідав начальник ДПІ в Сторожинецькому районі Григоряк О.Є. Зазначив, що великою проблемою є сплата податків за підакцизні товари.

Це питання викликало жваве обговорення в залі. Голова РДА Ярослав Михайлович Бартош сфокусував увагу сільських голів на тому, що надходження від підакцизних товарів залишаються в бюджеті села, тому голови сільських рад мають бути зацікавлені в тому, щоб підприємці, які реалізують підакцизні товари на території сільської громади, сплачували податки в повній мірі. Для прикладу навів цифри – підприємець, що має магазини в с. Чудей та смт. Красноїльськ сплатив за 2 місяці 775 грн. податку з підакцизних товарів, а підприємець, що має магазин в с. Стара Красношора за той же період – 870 грн. Що викликає деякі підозри.

Було зазначено, що таке ж питання виникає і в випадку автозаправних станцій. Ярослав Михайлович пояснив, що ніхто не збирається силувати приватних підприємців, але наголосив, що треба працювати чесно.

На нараді було сказано для прикладу, що в деяких селах є 3 магазини фізичних осіб-підприємців, а сплачує акцизний збір тільки один. Тому вирішено сформувати мобільні групи, які будуть їхати по селах району і фіксувати, хто не видав чек від придбання підакцизного товару. Адже від якості збору податків на території села буде залежати його добробут.

По питанню об’єднання територіальних громад голова РДА зазначив, що наразі доробляється законодавча база і очікуються додаткові роз’яснення від Кабміну. Але об’єднання буде, тому закликав сільських голів не ставити в центрі подій голову села, а думати про громаду.

Також на нараді було озвучено бачення структури об’єднаних громад, саме як попередній проект та точка зору райради і РДА, яка базувалася на деяких економічних підрахунках:

  • Красноїльськ – Стара Красношора
  • Чудей-Їжівці – Верхні Петрівці – Нижні Петрівці – Буденець
  • Стара Жадова – Зруб-Комарівці – Слобода-Комарівці – Комарівці – Панка
  • Кам’яна – Михальча
  • Старі Бросківці – Бобівці – Костинці
  • Нові Бросківці – Сторожинець – Ропча
  • Банилів-Підгірний – Давидівка – Череш

Катерина Георгіївна Гуцуляк зазначила, що це лише припущення. Наразі залишився самий важливий етап – донести це все до людей, влаштувати громадське обговорення. Запропонувала кожному сільському голові провести у себе збори і, за можливості, голова райради буде присутня на кожному з них.

По питанню проведення 5 хвилі мобілізації Ярослав Михайлович зазначив, що зараз ситуація в країні дуже важка. Від сільських голів вимагають забезпечити вручення мобілізаційних повісток. За зрив мобілізації буде відповідальність.

Категорія: Важливо Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ