ДПІ: за минулий рік в районі сплатили 123 млн. ЄСВ

ДПІ інформує

Як зазначив начальник ДПІ у Сторожинецькому районі Олександр Григоряк: “В порівнянні з  2014 роком надходження ЄСВ зросли майже на 12 млн. гривень. У грудні 2015 року надійшло понад 12,3 млн. грн. єдиного внеску, що більше минулорічного майже на 1,0 млн. гривень.”

Нагадуємо, що на веб-порталі ДФС України працює он-лайн сервіс “Реєстр страхувальників”, завдяки якому платники ЄСВ можуть оперативно отримати дані про взяття на облік, реєстраційний номер платника єдиного внеску.

Для отримання інформації з Реєстру страхувальників достатньо знати ім’я, прізвище та по батькові платника, його податковий номер або серію та номер паспорта.

За січень-грудень 2015 року місцеві бюджети Сторожинеччини отримали на 2,1 млн. грн. єдиного податку більше,  ніж за аналогічний період минулого року.

Фізичні особи-підприємці поповнили скарбницю на 8,1 млн. грн., юридичні особи – на 1,4 млн. гривень.

Нагадаємо, що з 28 липня 2015 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 19.06.2015 №578 “Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку”, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 07.07.2015 за №800/27245, яким внесено зміни до форми податкової декларації платника єдиного податку. Вперше нову форму декларації платникам єдиного податку необхідно подати за результатами діяльності ІV кварталу 2015 року.

В ДПІ провели «Гарячу лінію»

В ДПІ провели “Гарячу лінію”

Днями, було проведено чергову “гарячу лінію” з начальником ДПІ  у Сторожинецькому районі Олександром Григоряком на тему „Декларування доходів, отриманих в 2015 році. Заходи з детінізації доходів та упередження фактів виплати заробітної плати в “конвертах”.

Олександр Євгенович зазначив, що триває кампанія декларування доходів громадян. Декларуючи свої доходи, громадяни виконують особистий обов’язок перед державою, та, в свою чергу, забезпечують собі матеріальну підтримку в житті з боку держави тому, що сплата податків – це один із найважливіших факторів зміцнення економічної могутності та процвітання нашої країни.

Для державної податкової інспекції у Сторожинецькому районі одним із головних завдань протягом кампанії декларування є підвищення свідомості громадян щодо сплати податків, тому податківці  використовують всі форми індивідуальної та масової роз’яснювальної роботи, новітні технології та традиційні способи спілкування з платниками: зустрічі з трудовими колективами, проведення семінарів, а також телефонні сеанси «гаряча лінія» тощо.

Актуальними питаннями  на «гарячій лінії» були запитання підприємців та фізичних осіб стосовно касових апаратів для єдинщиків, заробітної плати в «конвертах» та легалізації трудових відносин, стосовно подання звітності, в тому числі по ЄСВ та по РРО в електронному вигляді, а також звичайно декларування доходів отриманих в 2015 році.

Олександром Григоряком були надані відповіді на задані в телефонному режимі питання  згідно чинного законодавства.

Стартувала кампанія декларування на 2016 рік

Стартувало “Декларування-2016”.

У ДПІ у Сторожинецькому районі відбувся брифінг з начальником ДПІ у Сторожинецькому районі Олександром Григоряком на тему «Декларування  – 2016».

«Хочу одразу нагадати, що кампанія декларування доходів громадян триватиме до 1 травня поточного року. Граничною датою подання декларації за 2015 рік  є 29 квітня 2016 року. Тож не зволікайте, вчасно декларуйте свої доходи. Адже декларування доходів – це вагомий внесок у розбудову нашої держави та її стабільне майбутнє» – зазначив Олександр Євгенович.

Також, керівник запевнив, що податкова інспекція у Сторожинецькому районі створює найсприятливіші умови для декларування доходів громадян і прийняття їх декларацій.

Фахівці Центру обслуговування платників у Сторожинецькому районі завжди допоможуть при виникненні запитань, нададуть консультації та роз»яснення.

Подати декларацію можна особисто, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, а також засобами електронного зв»язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису у порядку, визначеному законодавством.

Наприкінці зустрічі, Олександр Євгенович зазначив, що найефективнішим та найзручнішим способом подання декларації на сьогодні є звітування в електронному  вигляді. Це значно економить час та позбавляє від стояння в чергах.

Декларування доходів триває

Декларування доходів триває

Перший заступник начальника Державної податкової інспекції у Сторожинецькому районі Василь  Курчак провів зустріч з представниками малого і середнього бізнесу, в ході якого було надано роз’яснення і обговорено кампанію декларування доходів громадян, отриманих в 2015 році, легалізацію трудових відносин, упередження фактів виплати зарплати в «конвертах» та зміни в податковому законодавстві.

Василь Васильович зазначив, що вже майже місяць триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2015 році. Фахівцями ДПІ у Сторожинецькому районі проводяться різноманітні заходи, спрямовані на створення належних умов для громадян задля виконання ними вимог щодо подання річної декларації про майновий стан та доходи. Зокрема, керівним складом інспекції щотижня, згідно затвердженого графіка, проводяться   різноманітні заходи.

Так, під час проведення учасники цікавились порядком подання річної декларації про майновий стан і доходи та правом на застосування податкової знижки, а також  детінізацією доходів.

«Легалізація заробітної плати – одне з пріоритетних завдань податкових органів», – зазначив Василь Васильович. Конституція України гарантує кожному громадянину право на належні, безпечні й здорові умови праці. У цьому напрямі формується соціальна політика держави.

«На жаль, на сьогоднішній день зарплата «у конвертах» – негативне явище в українському суспільстві», – зазначив податківець району. Працівники, які отримують таку заробітну плату, як свідчать практика, зазвичай стикаються з наступними проблемами:

  • відмова у виплаті належної заробітної плати через виникнення конфлікту з роботодавцем;
  • відмова в оплаті щорічної відпустки або компенсації за неї;
  • неможливість отримання повної або часткової компенсації за лікарняним листком;
  • втрата права на соціальне забезпечення в разі безробіття, народження дитини тощо;
  • позбавлення соціального захисту.

В процесі дискусії присутнім нагадали про сервіс Фіскальної служби України “Пульс”, який приймає звернення представників бізнесу з податкових й митних питань. Номер цілодобової телефонної лінії “Пульс”: (044) 284-00-07.

Наприкінці зустрічі, Василь Курчак закликав  присутніх керівників дотримуватись законодавчих норм щодо виплати легальної зарплати, своєчасно та в розмірах не менше ніж законодавчо встановлений рівень.

Про новації змін до ПКУ

Про новації змін до ПКУ під час “круглого столу”

В ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області минулого тижня відбулось засідання «круглого столу» з платниками податків, яку провела заступник начальника податкової інспекції Людмила Хмелюк.

Жваве обговорення під час засідання набуло питання адміністрування єдиного соціального внеску. Про застосування понижуючого коефіцієнта при нарахуванні і виплаті заробітної плати та типових помилках, які допущені платниками при поданні звітності з ЄСВ.

Також, було наголошено на нову форму Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, яка набрала чинності – 1 грудня 2015 року, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897.«Платники податку на прибуток відзвітують за новою формою декларації вже за підсумками 2015 року.

Нова форма декларації застосовується всіма категоріями платників податку на прибуток (звичайні підприємства, виробники сільгосппродукції, банки, страховики, букмекери, постійні представництва нерезидентів). Важливим є те, що в новій формі декларації з’явився новий додаток РІ, в якому відображатимуться різниці відповідно до розділу III Податкового кодексу України, на які збільшується (зменшується) фінансовий результат»,- зазначив посадовець.

Йшлося під час зустрічі і про нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи, яка затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859.Для зручності фізичних осіб у новій декларації об’єднано звітність по ПДФО та військовому збору. Враховуючи це, за результатами 2015 року фізичні особи, які отримували доходи не від податкових агентів (зокрема від інших фізичних осіб) та іноземні доходи, визначають податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військовому збору в одній податковій звітності. При цьому, подання будь-якої додаткової звітності не передбачається.

Під кінець зустрічі Людмила Іванівна надала відповіді на запитання, які цікавили  представників бізнесу та громадян.

ЦОПом податкової за 2015 рік надано майже 7 тисяч адмінпослуг

ЦОПом  податкової за 2015 рік надано майже 7 тисяч адмінпослуг

 Фахівцями Центру обслуговування платників ДПІ у Сторожинецькому районі протягом 2015 року  надано 6530 адміністративних послуг. 4470 громадян отримали реєстраційні номери облікової картки платника податку з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.  Запитуваними    послугами  також  у  ЦОПі  є   отримання довідок про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, реєстрація  книг обліку доходів і витрат, книг обліку розрахункових операцій,  реєстрація платником єдиного податку,  надання витягу з реєстру платника єдиного податку.

З метою забезпечення платників податків повною та достовірною інформацією про порядок надання адміністративних послуг, на інформаційних стендах у Центрі обслуговування платників та на суб-сайті ГУ ДФС у Чернівецькій області, розміщено перелік адміністративних послуг, Інформаційнi картки адміністративних послуг, зразки заповнення заяв .

В Центрі усі  бажаючі   можуть отримати  потрібну інформацію та консультації спеціалістів з питань оподаткування.  З початку року  фахівцями  центру обслуговування платників податків  було надано  315 консультації щодо норм дії чинного  податкового законодавства або порядків  заповнення та подання звітності.

В ЦОПі   встановлено скриньки  для проведення анкетування платників податків з метою здійснення  моніторингу  громадської думки, своєчасне реагування  на  критичні зауваження та пропозиції платників стосовно організації діяльності Центру.  Анкетування проводиться анонімно та на добровільних засадах.

Право на звернення

Право на звернення

ДПІ у Сторожинецькому районі нагадує про роботу «Пульсу» – антикорупційного сервісу Державної фіскальної служби України, спрямованого на встановлення зворотного зв`язку з платниками та для протидії негативним тенденціям, що заважають розвитку підприємницької діяльності. Скористатися сервісом можуть платники податків та суб`єкти зовнішньоекономічної діяльності, які мають підстави вважати, що посадовці ДФС зловживають своїм службовим становищем чи умисно створюють перешкоди у спілкуванні.

Якщо клієнт потерпає від неякісного обслуговування, або некоректного ставлення, то інтерактивна лінія ДФС України обов`язково стане в нагоді.

Нагадуємо, що лінія працює цілодобово: у робочій час інформацію щодо корупційних діянь та інших неправомірних дій приймають фахівці ДФС, в неробочий час – інтерактивний автовідповідач.

Контактний номер сервісу «Пульс»: (044) 284-00-07.

Реєстратори розрахункових операцій з 2016 року

Реєстратори розрахункових операцій з 2016 року

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС в Чернівецькій області повідомляє, що відповідно до Закону України від 06.07.1995 року № 265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» суб’єкти господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій з 01.01.2016 року повинні відправляти копії кожного фіскального чека та кожний Z-звіт до органів фіскальної служби.

Для цього користувачам зареєстрованих та введених в експлуатацію до 01.01.2015 електронних контрольно-касових апаратів, що подають до органів фіскальних органів тільки інформацію про обсяг розрахункових операцій (Z-звіти), необхідно до 01.01.2016 року доопрацювати або замінити існуючу касову техніку на таку, яка забезпечуватиме подання по електронних каналах зв’язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків.

Зазначаємо, що з 1 січня 2016 року передбачена відповідальність у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян у разі, якщо контрольну стрічку не надруковано, або не створено в електронній формі на реєстраторах розрахункових операцій, або виявлено невідповідність даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на контрольній стрічці, створеній в електронній формі.

Квартальні авансові платежі з ПДФО

Квартальні авансові платежі з ПДФО

Відповідно до зміненого підпункту 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) авансові платежі з податку на доходи фізичних ociб сплачуватимуть до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня). При цьому авансові внески розраховуються фізичною особою-підприємцем самостійно згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат кожного календарного кварталу. До змін такі платежі розраховувалися підприємцем самостійно, але не менш як 100% річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік (у співставних умовах).

Авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується. Не сплачуватиметься такий авансовий платіж і в тому випадку, якщо результатом розрахунку авансового платежу за відповідний календарний квартал є від’ємне значення.

Відтак для фізичних ociб-підприємців під час заповнення податкової декларації про майновий стан i доходи у додатку Ф4 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних ociб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою» не виникає обов’язку розрахунку квартальних авансових платежів з податку на доходи фізичних ociб, тобто платниками податків не заповнюється рядок 6 розділу II додатку Ф4.

Отже, до внесення змін у п. 12 розділу IV інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан i доходи, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 р. №859, рекомендуємо платникам податків не здійснювати розрахунок авансових платежів.

Декларування доходів особами, які провадять незалежну професійну діяльність

Декларування доходів особами, які провадять незалежну професійну діяльність

Незалежна професійна діяльність – це участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльності лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятою релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою – підприємцем та використовує працю не більше як чотирьох фізичних осіб (пп.14.1.226 ст. 14 Податкового Кодексу).

Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані подати податкову декларацію за результатами 2015 року до 1 травня 2016 року.
Податкова декларація заповнюється на підставі даних Книги обліку доходів і витрат, де зазначаються назва та код виду діяльності згідно з КВЕД, від здійснення якого одержано дохід, сума одержаного доходу, вартість документального підтвердження витрат, пов’язаних з провадженням діяльності, сума чистого оподаткованого доходу.

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2015 рік

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2015 рік

З метою дотримання норм податкового законодавства щодо правильності обчислення земельного податку, фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області повідомляє власникам землі та землекористувачів про те, що ДФСУ у листі від 19.01.2016р. № 1656/7/99-99-17-04-02-17 повідомила особливості застосування коефіцієнту індексації нормативної грошової оцінки земель за 2015 рік.

За інформацією Державної служби статистики України, індекс споживчих цін за 2015 рік становив 143,3%, відповідно, коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення, розрахований відповідно до пункту 289.2 статті Податкового кодексу України, станом на 1 січня 2016 року становить 1,433. Разом з тим, пунктом 6 підрозділу 6 Перехідних положень Податкового кодексу України встановлено, що індекс споживчих цін за 2015 рік, що використовується для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ та перелогів), застосовуються із значенням 120 відсотків.

Враховуючи викладене, значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ та перелогів) за 2015 рік становить 1,2, а для земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення становить 1.433.

Підстави для анулювання реєстрації платника ПДВ

Підстави для анулювання реєстрації платника ПДВ

Відповідно до п. 184.1 ст. 184 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку на додану вартість, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників ПДВ і відбувається у разі якщо:

  • а) будь-яка особа, зареєстрована як платник податку протягом попередніх 12 місяців, подала заяву про анулювання реєстрації, якщо загальна вартість оподатковуваних товарів/послуг, що надаються такою особою, за останні 12 календарних місяців була меншою від суми, визначеної ст. 181 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), за умови сплати суми податкових зобов’язань у випадках, визначених розділом V ПКУ;
  • б) будь-яка особа, зареєстрована як платник податку, прийняла рішення про припинення та затвердила ліквідаційний баланс, передавальний акт або розподільчий баланс відповідно до законодавства за умови сплати суми податкових зобов’язань із податку у випадках, визначених розділом V ПКУ;
  • в) будь-яка особа, зареєстрована як платник податку, реєструється як платник єдиного податку, умова сплати якого не передбачає сплати податку на додану вартість;
  • г) особа, зареєстрована як платник податку, протягом 12 послідовних податкових місяців не подає контролюючому органу декларації з податку на додану вартість та/або подає таку декларацію (податковий розрахунок), яка (який) свідчить про відсутність постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкового зобов’язання чи податкового кредиту;
  • ґ) установчі документи будь-якої особи, зареєстрованої як платник податку, визнані рішенням суду недійсними;
  • д) господарським судом винесено ухвалу про ліквідацію юридичної особи банкрута;
  • е) платник податку ліквідується за рішенням суду (фізична особа позбувається статусу суб’єкта господарювання) або особу звільнено від сплати податку чи її податкову реєстрацію анульовано (скасовано, визнано недійсною) за рішенням суду;
  • є) фізична особа, зареєстрована як платник податку, померла, її оголошено померлою, визнано недієздатною або безвісно відсутньою, обмежено її цивільну дієздатність;
  • з) припинено дію договору про спільну діяльність, договору управління майном, угоди про розподіл продукції (для платників податку, зазначених у підпунктах 4, 5 і 8 п. 180.1 ст. 180 ПКУ) або закінчився строк, на який утворено особу, зареєстровану як платник податку.

При цьому датою анулювання реєстрації платника податку визначається дата, що настала раніше.

Відповідно до п. 184.3 ст. 184 ПКУ контролюючий орган анулює реєстрацію особи як платника податку, що подав заяву про анулювання реєстрації, якщо встановить, що він відповідає вимогам п. 184.1 ст. 184 ПКУ.

У разі відсутності законних підстав для анулювання реєстрації контролюючий орган протягом 10 календарних днів після надходження заяви платника податку про анулювання реєстрації подає такому платникові податку вмотивовану письмову відмову в анулюванні реєстрації з поясненнями із зазначеного питання (п. 184.4 ст.184 ПКУ).

Про анулювання реєстрації платника податку контролюючий орган зобов’язаний письмово повідомити особу протягом трьох робочих днів після дня анулювання такої реєстрації (п. 184.10 ст. 184 ПКУ).

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДФС України (дане роз’яснення у категорії 101.01.05).

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ