Микола Миколайович Карлійчук. Про проблеми та перспективи

Інтерв'ю з мером

Йде третій місяць, відколи на посаду міського голови абсолютною більшістю голосів був обраний Карлійчук Микола Миколайович. Ми звернулися до нього проханням розповісти про проблеми, які доводиться вирішувати в місті та плани на майбутнє.

– Чи змінилося місто з того моменту, як Ви залишили посаду?

– В цілому місто не змінилося, але ті проблеми, що були, частково не вирішені. Ви знаєте, що в місті великі втрати води в водопровідній мережі, майже 34%. Депутатами було запланована заміна водопровідних труб, виділені кошти – це не було виконано.

Наприклад, 800 тисяч гривень було виділено на такі роботи по вул. О. Кобилянської. Було сухе літо, суха погода, а гроші не освоєні. По каналізації біля ЗОШ №1 І-ІІІ ст. треба було провести під’єднання стоків до вул. Б. Хмельницького і на очисні. Також не було зроблено.

Не було зроблено затвердження містобудівною радою змін до генерального плану та не було зроблено експертизу проекту очисних споруд. Мерія заплатила 300 тисяч гривень за проектну документацію, а експертизу на сьогоднішній день не зробили.

Я рахую, що це глобальні питання для Сторожинця. Вода, каналізація – це треба було вирішувати в першу чергу.

В місті ще є дуже багато проблем у всіх напрямках – благоустрою, вивезення і переробки сміття. Європейські міста вже мають сміттєпереробні заводи, обладнані сміттєзвалища, налажені схеми вивозу сміття, встановлення додаткових знаків, обмежувачів швидкості та пішохідних переходів.

Всі ці питання відомі і потрібно робити все, щоб в стислі сроки їх вирішувати. Нам чекати немає коли.

2

– Одна з великих проблем – ЖКГ?

– Державна лінія – проведення реформування житлово-комунального господарства. На всіх рівнях повинні бути програми, де була б підтримка ЖКГ. Нажаль, на сьогодні цього немає.

Наше ЖКГ іде до банкрутства, а цього не можна допустити. На сесіях міської ради будуть розглядатися ці питання, щоб все-таки уникнути цього, адже ЖКГ – це життєзабезпечення нашого міста. Це вода, сміття, каналізація, обслуговування населення.

Сьогодні я бачу один варіант для підтримки – це давати виконання прибуткових робіт самому ЖКГ. Для цього потрібні спеціалісти – бляхар, зварник, електрик, сантехнік та інші будівельні спеціальності. Ми могли б самі випускати бордюри, бруківку, кільця, а не везти з Чернівців, з Снятина.

Комунальне господарство – це є госпрозрахункова діяльність, яка дозволяє надавати нашим людям якісні послуги. Люди готові платити, тільки щоб не завищувалися тарифи.

– Що, на ваш погляд, робить молодь в місті? Чи має куди йти працювати?

– Одне з болючих питань – це розвиток виробництва, розвиток економіки, створення робочих місць, а сьогодні у нас все прямує більше до торгівлі, яка не дає добробуту в цілому для містян.

Є підприємства, яким я можу подякувати – і МПП “Веселка” і МП “Скіф”. Наприклад, Коржану Володимиру за те, що він зумів зберегти на “Скіфі” 170 робочих місць. Кожне робоче місце допомагає вирішити проблеми для нашої молоді.

В основному люди у нас талановиті, люди працьовиті і треба докласти всіх зусиль, щоб затримати молодь у нас, щоб молодь працювала.

От зустрічав знайомого – хороший спеціаліст, футболіст, спортсмен – і без роботи. Людина деградує буквально на очах, ходить по барах та ресторанах. Від цього сумно на душі.

Ми радуємося тим молодим людям, які чогось добиваються. Наведу приклад – Шульгін Андрій. Він кращий діагност України. Це також і імідж нашого міста. Люди з інших областей їдуть в Сторожинець. Андрія запрошують до інших міст працювати, але він, як патріот нашого міста, продовжує працювати тут і це приємно. Це є та “золота” молодь, на якій буде триматися завтрашній день.

Я думаю, що наше майбутнє у цих людях, які розвивають сучасні технології, які вивчають їх і їм це вдається. Молодь у нас талановита.

– Якщо говорити саме про трудові ресурси, то є куди працевлаштувати молодь на даний час?

– Якщо чесно, то в більшості молоді немає куди працевлаштовуватись. Але вже прийнятий закон, який забороняє вивозити круглий ліс за кордон. Можливо, що будуть створюватися нові робочі місця. Держлісгосп мав раніше меблевий цех, де працювало 450 чоловік, деревообробний цех, фанерне виробництво було. Є потенціал, можливо таки доведуть до кінця, що ліс буде перероблятися на місці.

Будь-якому економісту та будь-якій людині зрозуміло, що не вигідно сьогодні бути сировинним придатком для когось. Сьогодні краще переробляти ліс, виробляти продукцію. Це і є створення нових робочих місць, відновлення старих цехів по виробництву та переробці.

Не буде добробуту ні лікарю, ні вчителю, якщо всі лише будуть завозити та торгувати. Для когось, звичайно, це добре, а вцілому для території, для громадян, для держави це безперспективно.

– На що жителі міста вам найбільше скаржаться?

– Найбільше скаржаться на надання послуг. Я говорив і зараз говорю – там де черги, там керівник не на місці. От у нас у газовому господарстві люди по пів-дня простоюють за довідками, або в РЕМ.

Негативно у нас працює РЕМ. Правильно депутати районної ради і голова райради Лосік Іван Іванович намагаються все-таки направити в правильне русло Мельника Степана Богдановича, начальника Сторожинецького РЕМ. Особисто я бачу, що це безперспективно. Він житель Чернівців – сів в машину та поїхав, а світла немає.

Думаю, що будемо звертатися до вищестоячого керівництва, адже з монополістами важко працювати. Черги в Пенсійному фонді, в УПСЗН. Потрібна комп’ютеризація, вдосконалення.

Треба поважати кожну людину. Не може бути такого, що начальник є, печать в нього є і все – він вже відірвався від землі. Сьогодні треба поважати кожну людину, дослухатися до кожної людини нашого міста. Тоді і буде повага до начальників та колективів.

От є такі керівники, які живуть в місті і до яких звертаєшся з проханням допомогти відновити дитячий майданчик, адже діти працівників підприємства гуляють по тому майданчику зруйнованому, а вони відмовляють. З такими керівниками миритися ми не будемо.

– Як ви думаєте, що буде з містом через 5-10 років?

– Завдання всіх, – і депутатів, і членів виконкому, – наздогнати той час, що ми загубили. Це будівництво очисних споруд. Вода в місті повинна бути 24 години на добу. Повинен бути зроблений благоустрій не тільки центру міста, а й периферії – це Кошково, Заріччя тощо. Не повинно бути захаращення річок, ставків. Ми повинні самі перетворювати наше місто і для цього є всі можливості.

Потрібно зробити зону відпочинку на Сіреті, тому що там прекрасна місцевість. А сьогодні там одні “копанки”. Ми повинні їх ліквідувати. Думаю, що вже весною їх не буде.

Даю слово сторожинчанам, що наведемо порядок та організуємо там місця для відпочинку. Для міста потрібно більше скверів, спортивних майданчиків, побільше потрібно місць, де можна тихо та спокійно відпочити. Я думаю, що ми прикладемо зусилля, щоб люди бачили зміни через рік-два, а не через 5-10 років.

– Що б ви змінили у місцевому самоврядуванні?

– Насамперед, потрібно усунути диктаторство зі сторони виконавчих гілок влади. На сьогоднішній день відчуваються реформи, гарні законотворчі ініціативи, але вони не до кінця працюють. Сьогодні потрібно дати владу людям, громаді і щоб не було підходу типу “мене назначив Президент, я навчу вас робити”.

Люди повинні самі вирішувати, що зараз потрібно робити, куди направити кошти. Повинен бути справедливий прозорий контроль за витрачанням цих коштів.

Потрібно зустрічатися та радитися з людьми, робити громадські обговорення. До жителів міста потрібно відноситися з повагою.

Сьогодні, як ніколи, ми можем на місці згладити ті гострі проблеми, які є в державі – це і тарифи, і ціни, і розвиток сільського господарства.

В нас зараз прекрасні спеціалісти, депутати, члени виконкому. Все-таки сьогодні я бачу, що політична інтрига виходить на задній план у міській раді. На першому місце вже не політичні амбіції, не те що “на верху” робиться. Є бажання працювати на громаду “на низу”.

3

– Як, на вашу думку, зробити так, щоб гроші залишалися на місцях і направлялися на необхідні потреби?

– Якраз зараз приймається законодавство такого плану. Візьмемо 5% акцизу від продажу тютюнових, алкогольних виробів та палива, який надходить до міського бюджету – надходження перевиконуються.

На рівні Кабінету Міністрів сьогодні приймається новий Податковий кодекс, щоб ще більше залишити грошей в громаді.

І ці кошти повинні прозоро, справедливо і під контролем громади розподілятися. Це першочергове завдання – відкритість і прозорість.

Сьогодні потрібен також контроль за виконаними роботами. Ми створили комісію, в яку входять депутати міської ради, представники ЖГК, працівники мерії, члени виконкому та активні громадські діячі та залучається преса для контролю за виконанням робіт. Щоб не було такого, що хтось наживається. Сьогодні немає, не було і не буде.

Контроль повинен бути жорсткий. Ви знаєте, що міську раду десятки раз перевіряли, до одного бордюра, до одної плитки і так буде й надалі.

Я хочу, щоб був також громадський контроль, щоб всі бачили та всі знали. Таким чином ми можемо багато зробити для нашого міста.

– За нинішніх умов реально зробити прогресивне місто?

– У нас дуже працьовиті люди, дуже багато патріотів міста, багато підприємців і гарних господарів, які вболівають за Сторожинець.

Громада – це є велика сила. Якщо з нею працювати, поважати пропозиції, які надходять, то ми зможемо 100% змінити місто на краще. Люди самі будуть бачити зміни і з охотою будуть і далі робити. Тому що не добре, коли є зусилля, а результату немає.

Наприклад, приходить до мерії підприємець і хоче щось зробити. Ми даємо зелену вулицю – співфінансування його, наше і це прискорює вирішення проблем.

– Який ваш план змін у Сторожинці? Які реформи найпотрібніші в місті?

– Перша реформа – це будівництво очисних споруд. Проектна документація виготовлена, 300 тисяч гривень заплатили, але ще не пройшла експертизу.

Думаю, ми будемо звертатися до Березовського Георгія Васильовича, який приватизував очисні споруди за річкою.

Ми звернулися вже до депутатів Верховної Ради, до обласного керівництва, до технологічних служб, щоб включити в державний план фінансування будівництво очисних споруд в Сторожинці.

Друга реформа – це є водогін, заміна водопровідних труб. Головне завдання якомога скоріше замінити чавунні труби на поліетиленові, тому що сьогодні маємо до 34% втрат. В ці дні вже продовжений режим подачі води в місто на 1,5-2 години за рахунок роботи з насосною станцією, з операторами.

– Скільки не вистачає коштів, щоб вирішувати нагальні питанні і де ви їх будете брати?

– Грошей завжди не вистачає. На сьогодні є різні варіанти. Наприклад, європейські кошти. Європа дає гроші, Америка дає гроші. Є багато різних програм – по освітленню, соціальних сферах, благоустрою, енергозбереженню, по реформуванню органів місцевого самоврядування.

З нового року ми ввели в штатний розпис посаду заступника міського голови по інвестиціях, по розробленню проектів для того, щоб європейські кошти потрапили в Сторожинець.

Гроші потрібно концентрувати і думати, як їх не розпорошити, як направити по основних напрямках і не забувати про основні причини, основні проблемі.

Потрібно, щоб громаді було зрозуміло, куди йдуть кошти, для чого йдуть, щоб люди бачили покращення.

В центрі міста покращили благоустрій і зараз потрібно працювати на периферії. Там дуже багато роботи треба провести, щоб люди почали поважати владу. А поважати будуть тоді, коли побачать зміни.

1

Ваша думка про необхідність децентралізації. Як ви її бачите?

– Децентралізація влади повинна йти разом з розвитком економіки, розвитком виробництва. Наприклад, я був в Польщі, бачив польський варіант децентралізації. Там є виробництво і, значить, є самодостатність громади.

У нас сьогодні є лише дотаційні програми, є апарат, а грошей немає. Гроші потрібно заробляти. Тільки через економіку, через виробництво. Треба зробити так, щоб не пустували поля, щоб була переробка сільгосппродукції, щоб створювалися робочі місця.

Тоді ми зможемо сказати, що нам грошей з центру не треба. Децентралізація віддає владу, а кошти потрібно буде заробити самим.

Сьогодні я бачу, що конкретно для Сторожинця ми втратили дуже багато. Було об’єднання громад. Тисовець, Великий Кучурів, Снячів, Годилів об’єдналися і у них вже, наприклад, ПДФО залишається на території.

Якщо б місто об’єдналося хоча-б з одним селом – Ропчею, Новими чи Старими Бросківцями або Панкою, ми мали б більше коштів.

Я рахую, що районне керівництво зробило все для того, щоб загальмувати об’єднання, тому що вони хочуть керувати і їм не вигідно, щоб об’єднувалися громади, які зараз втрачають частину грошей.

Я за об’єднання громад, за те, щоб Сторожинець мав більше коштів.

– Досвід якої країни варто взяти за основу під час проведення реформи місцевого самоврядування?

– Досвід Польщі, Німеччини. Там зараз і дороги, і благоустрій, і хороший настрій, і робочі місця. Найголовніше – це добробут поляків або німців. Я там був, бачив. Люди мають роботу, займаються спортом, займаються дозвіллям, молодь ходить з усмішками.

А у нашої молоді немає тих можливостей, щоб жити повноцінним життям. Вона думає – куди податися, щоб заробити грошей.

Сьогодні потрібно їхати туди, переймали той досвід. Перш за все – це економіка. Цінити тих людей, які працюють, шану та повагу віддавати тим людям, які розвивають виробництво.

Категорія: Важливо Новини міста
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ