ДПІ: декларування доходів, оцінка землі, нові штрафи

1

На прес-конференції, проведеній ДПІ у Сторожинецькому районі, начальник податкової Олександр Григоряк повідомив, що з 1 січня 2016 року розпочалася кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом 2015 року, яка триватиме до 1 травня 2016 року.

Податковим кодексом України визначено, що обов’язок з подання річної декларації про майновий стан і доходи за наслідками 2015 року виникає у тих громадян, які протягом минулого року отримували доходи, що підлягають оподаткуванню, від осіб, які не є податковими агентами, у вигляді:

  • доходів від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна;
  • доходів від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм);
  • інвестиційного прибутку;
  • вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна;
  • іноземних доходів.

Крім того, слід обов’язково подати декларацію громадянам, які у 2015 році отримували доходи у формі заробітної плати (інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород) від двох і більше податкових агентів і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) такими податковими агентами перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (146160 грн.).

2

Слід зауважити, що декларація подається за вибором платника податків в один із таких способів:

  • особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
  • надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису не пізніше закінчення останньої години граничного строку подання.

Також Олександр Євгенович нагадав, що з 1 січня 2016 року запроваджена нова форма декларації про майновий стан і доходи, в якій об’єднано звітність по податку на доходи фізичних осіб та військовому збору. Враховуючи це, за результатами 2015 року податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору визначатимуться в одній податковій звітності.

Декларація подається громадянами до органу ДФС за місцем реєстрації.

Про індексацію нормативно-грошової оцінки земель під час тренінгу

Про індексацію нормативно-грошової оцінки земель під час тренінгу

Фахівці ДПІ у Сторожинецькому районі під час тренінгу надали інформацію платникам податків щодо індексацію нормативної грошової оцінки земель.

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель.

Коефіцієнти індексації нормативної грошової оцінки земель становлять: 1996 рік – 1,703, 1997 рік – 1,059, 1998 рік – 1,006, 1999 рік – 1,127, 2000 рік – 1,182, 2001 рік – 1,02, 2005 рік – 1,035, 2007 рік – 1,028, 2008 рік – 1,152, 2009 рік – 1,059, 2010 рік – 1,0, 2011 рік – 1,0, 2012 рік – 1,0, 2013 рік – 1,0, 2014 рік – 1,249, 2015 рік – 1,433.

Нормативна грошова оцінка земель за 2002, 2003, 2004 та 2006 роки не індексувалася.

3

Разом з тим, відповідно до пункту 6 підрозділу 6 Перехідних положень Податкового кодексу України (в редакції Закону України від 24.12.2015 № 909 – VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році») встановлено, що індекс споживчих цін за 2015 рік, що використовується для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ та перелогів), застосовується із значенням 120 відсотків.

Враховуючи викладене, значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ та перелогів) за 2015 рік становить 1,2.

Про новації законодавства під час семінару

Про новації законодавства під час семінару

Державна податкова інспекція у Сторожинецькому районі розпочала широку масово-роз’яснювальну роботу з платниками податків щодо останніх змін податкового законодавства. Адже обізнаний підприємець – це сумлінний платник, який вчасно і податки сплачує, і діяльність свою веде у законодавчому полі. Податкові новації розглядаються під час різного роду заходів роз’яснювального характеру, зокрема семінарів, практикумів, тренінгів, тощо.

Так, сьогодні був проведений черговий семінар для платників податків Сторожинеччини.

Відкриваючи захід, начальник ДПІ у Сторожинецькому районі Олександр Григоряк повідомив присутніх, що з набранням чинності Закону України від 24.12.2015 № 909-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році” відбулися істотні зміни щодо ПДВ, податку на прибуток, акцизного податку, податку на нерухоме майно, транспортного податку тощо.

Також, Олександр Євгенович нагадав учасникам семінару, що з 1 січня 2016 року розпочалась кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом 2015 року, та запроваджена нова форма декларації про майновий стан і доходи, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 № 859.

Далі, більш детально, продовжила захід заступник  начальника  ДПІ у Сторожинецькому районі Людмила Хмелюк, висвітливши найбільш актуальні питання, що виникають у зв’язку з набранням чинності з 01.01.2016 року Закону України від 24.12.2015 № 909-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році”.

Також, під час заходу, Людмила Іванівна особливу увагу присутніх спрямувала на зміни в адмініструванні податку на прибуток. З 1 січня 2015 року кардинально змінено підходи щодо визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток. За результатами діяльності за 2015 рік суб’єкти господарювання визначають показники у декларації за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897.

Для платників, які протягом 2015 року звітували поквартально (перше півріччя, три квартали звітного (податкового) року), податкова декларація за звітний (податковий) рік 2015 подається до 9 лютого 2016 року (граничний строк сплати 19 лютого 2016).

Для платників податків, у яких відповідно до Кодексу податковим (звітним) періодом є календарний рік (в т.ч. платників авансових внесків з податку на прибуток) податкова декларація за звітний (податковий) рік 2015 подається до 29 лютого 2016 року (граничний строк сплати 10 березня 2016).

Людмила Хмелюк акцентувала увагу присутніх на основних змінах з податку на додану вартість, а саме на те, що залишені розміри діючих ставок 20%, 7% (для лікарських засобів) і 0%. При цьому перелік операцій, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою (ст. 195 ПКУ) залишається без змін. Натомість внесено низку змін у частині операцій, звільнених від оподаткування.

Зокрема, скасовано пільгу з оподаткування операцій з постачання на митній території України та операцій з вивезення в митному режимі експорту зернових та технічних культур. База оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін (раніше – їх собівартості).

У ст. 200 ПКУ передбачено формування двох реєстрів на відшкодування ПДВ: – для платників, що відповідають критеріям, визначеним для автоматичного відшкодування сум податку; – для решти платників. Повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування здійснюватиметься в хронологічному порядку відповідно до черговості внесення заяв до кожного відповідного Реєстру.

У свою чергу, Державна фіскальна служба України щодня публікуватиме на своєму сайті реєстри заяв про повернення суми бюджетного відшкодування. Відповідно до п. 1 Прикінцевих положень ПКУ норма щодо запровадження реєстрів набирає чинності з 1 лютого 2016 року.

Запроваджено перерозподіл сум ПДВ для аграріїв (п. 2 ст. 209 ПКУ): – за операціями із зерновими і технічними культурами – 85% до держбюджету, 15% на спецрахунки; – за операціями з продукцією тваринництва – 20% до держбюджету, 80% на спецрахунки; – за іншими операціями з сільськогосподарськими товарами/послугами – по 50 % відповідно.

Під кінець заходу Людмила Іванівна надала відповіді на всі запитання згідно чинного законодавства.

Успадкування майна згідно ПКУ

Успадкування майна згідно ПКУ

ДПІ у Сторожинецькому районі доводить до  відома, що продаж резидентами та нерезидентами успадкованого об’єкта нерухомості підлягає оподаткуванню згідно з нормами статті 172 Податкового кодексу України.

Відповідно до пункту 172.1 цієї статті дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України від 25.10.2001 р. №2768-ІІІ залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умови щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не поширюється на майно, отримане таким платником у спадщину.

Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначаються.

Враховуючи вищевикладене, дохід від операцій з продажу не частіше одного разу на рік об’єктів нерухомості, визначених у пункті 172.1 статті 172 Податкового кодексу, які перебувають у власності платника податку (резидента або нерезидента) менше ніж три роки та отримані таким платником у спадщину, податком на доходи фізичних осіб не оподатковується.

Нові штрафи згідно ПКУ

Нові штрафи згідно ПКУ

Фахівці ДПІ у Сторожинецькому районі повідомляють, що з прийняттям змін до Податкового кодексу України запроваджено нові штрафи.

Штрафи застосовуються:

  • за невиконання узгодженого податкового повідомлення-рішення — від 10 до 100% суми ПДВ, зазначеної в податковій накладній. Раніше порядок застосування штрафних санкцій у таких випадках затверджувався центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику;
  • за порушення платниками акцизного податку граничних термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних — від 2 до 40% суми акцизного податку. Раніше не було через відсутність самого механізму податкових накладних з акцизного податку;
  • за відсутність з вини платника акцизного податку реєстрації акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних/розрахунку коригування протягом більш як 120 календарних днів після дати, на яку платник податку зобов’язаний скласти акцизну накладну/розрахунок коригування, — 50% суми акцизного податку. Раніше не було з причини, зазначеної вище.

Зміни щодо податку на майно

Зміни щодо податку на майно

Фахівці ДПІ у Сторожинецькому районі доводять до відома, що відповідно до змін у законодавстві, які передбачені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» від 24.12.2015 р. № 909-VIII, відбулися зміни щодо податку на майно:

  • Гранична ставка податку, що встановлюється місцевими органами влади, зросла на 1% — до 3% від розміру мінімальної заробітної плати. «Пільгові метри» не змінилися — 60 кв. м для квартир і 120 кв. м. для житлових будинків. Власникам квартир понад 300 кв. м та будинків понад 500 кв. м за кожен такий об’єкт доведеться сплачувати 25 тис. грн податку на рік.
  • Кардинально змінився об’єкт оподаткування транспортним податком. Якщо раніше до нього належали легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років і мають об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см, то тепер – легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше 5 років та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати (або 1033500 грн. станом на 1 січня 2016 р.).

Щодо термінів включення коригування до податкових накладних

Щодо термінів включення коригування до податкових накладних

ДПІ у Сторожинецькому районі інформує, що згідно з пунктом 192.1 статті 192 Податкового кодексу України (ПКУ), якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН).

Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка видана їх отримувачу – платнику податку, підлягає реєстрації в ЄРПН:

  • постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;
  • отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу. При цьому постачальник товарів/послуг має право зменшити суму податкових зобов’язань за таким розрахунком коригування після його реєстрації в ЄРПН отримувачем.

Враховуючи викладене, у разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг податкові зобов’язання постачальника (продавця) та податковий кредит отримувача (покупця) підлягають коригуванню на підставі складеного та зареєстрованого в ЄРПН розрахунку коригування.

Оскільки розрахунок коригування складений в одному податковому періоді, а зареєстрований в іншому (у межах встановленого пунктом 201.10 статті 201 ПКУ 15-денного терміну), то на підставі такого розрахунку коригування постачальник зменшує податкові зобов’язання у податковій звітності, яка подається за результатами звітного періоду, в якому складено такий розрахунок коригування.

Сплата акцизного податку при продажу кулінарних виробів з вмістом спирту

Чи сплачується акцизний податок при продажу кулінарних виробів з вмістом спирту

Фахівці ДПІ у Сторожинецькому районі роз’яснили чи оподатковуються акцизним податком операції з роздрібної реалізації фірмових страв, кулінарних, кондитерських та борошняних виробів, виготовлених із використанням алкогольних напоїв, або при додаванні таких напоїв у каву, чай, шоколад.

Підпунктом 213.1.9 статті 213 Податкового кодексу України визначено, що об’єктами оподаткування акцизним податком є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

До підакцизних товарів належать, зокрема, спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (пункт 215.1 статті 215 Податкового кодексу України).

Згідно з підпунктом 14.1.5 статті 14 Податкового кодексу України алкогольні напої — продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5% об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5% об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.

Відповідно до УКТ ЗЕД шоколад та інші готові харчові продукти з вмістом какао, в тому числі які містять алкоголь, віднесені до коду 1806; кава – 0901, чай – 0902 та не є підакцизними.

Пунктом 2.2 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 р. № 219, встановлено, що суб’єкти господарської діяльності при виготовленні продукції власного виробництва повинні додержуватися технологічних режимів виробництва продукції (сумісність продуктів, їх взаємозаміна, режим холодного й теплового оброблення сировини тощо), визначених нормативною документацією (збірниками рецептур страв, кулінарних, борошняних кондитерських і булочних виробів, затвердженими в установленому порядку, державними стандартами, технічними умовами, а також Санітарними правилами).

Таким чином, суб’єкт господарювання ресторанного господарства не повинен сплачувати акцизний податок з роздрібної торгівлі фірмових страв, кулінарних, кондитерських та борошняних виробів, кави, чаю або шоколаду, до яких відповідно до нормативних документів на їх виготовлення, затверджених в установленому порядку, додано алкогольні напої, оскільки кінцева продукція не є підакцизною.

Переваги застосування спрощеної системи оподаткування

Переваги застосування спрощеної системи оподаткування

ДПІ у Сторожинецькому районі повідомляє, що вимоги, за умови дотримання яких фізичні особи – підприємці мають право перебувати у відповідній групі платників єдиного податку, визначені у п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України.

Відповідно до п. 293.8 ст. 293 Кодексу ставки, встановлені пп. 293.3 – 293.5 ст. 293 ПКУ, застосовують з урахуванням таких особливостей:

1) платники єдиного податку першої групи, які у календарному кварталі перевищили обсяг доходу, визначений для таких платників у п. 291.4 ст. 291 Кодексу, з наступного календарного кварталу за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку другої або третьої групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування;

2) платники єдиного податку другої групи, які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників у п. 291.4 ст. 291 Кодексу, в наступному податковому (звітному) кварталі за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку третьої групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування.

Платники, визначені у підпунктах 1, 2 п. 293.8 ст. 293 Кодексу, до суми перевищення зобов’язані застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків.

Заява щодо переходу на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку іншої групи, або відмови від застосування спрощеної системи оподаткування подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

Отже, при перевищенні платником єдиного податку першої або другої групи обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ст. 291 Кодексу, фізична особа-підприємець повинна здійснити перехід на застосування іншої ставки податку (змінити групу єдиного податку) або відмовитись від застосування спрощеної системи оподаткування.

У подальшому фізична особа-підприємець може повернутися або здійснити перехід на сплату єдиного податку як платник першої або другої групи з початку календарного року, наступного за роком, в якому нею виконано вимоги, визначені п. 294.1 ст. 294 Кодексу щодо обраної групи єдиного податку, у тому числі і щодо обсягу доходу.

До уваги платників податків!

До уваги платників податків!

Державне підприємство “Сервісно-видавничий центр” 12 лютого 2016 року проводить Всеукраїнський семінар-форум для платників податків «Офіційно про податкові новації — 2016»

Семінар-форум відбудеться в приміщенні Конгрес-холу Державної фіскальної служби України (м. Київ, Львівська площа, 8) У ньому візьмуть участь провідні фахівці ДФС України.  Початок семінару об 11:00 (початок реєстрації – з 10:00).

До участі у семінарі запрошуються суб’єкти господарювання, зареєстровані на території Чернівецької області. За додатковою інформацією можна звертатись до директора Філії ДП «Сервісно-видавничий центр» у Чернівецькій області Загури В’ячеслава Івановича за тел. (095) 8865588.

Звітність з єдиного внеску на соціальне страхування

Щодо звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

З  1 січня 2016 року набрав чинності Закон України від 24 грудня 2015 року № 909-VIIІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон № 909), яким, зокрема, внесено зміни до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464).

Так, підпунктом 4 пункту 2 розділу ІI «Прикінцеві положення» Закону № 909 внесено зміни до статей 7 та 8 Закону № 2464.

Відповідно до внесених змін єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) для платників, зазначених у статті 4 Закону № 2464, встановлюється у розмірі 22 відс.  визначеної статтею 7 Закону № 2464 бази нарахування єдиного внеску (частина п’ята статті 8 Закону № 2464).

На сьогодні готуються зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23.04.2015 за № 460/26905 (далі – Порядок № 435), у тому числі форми Звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до фіскальних органів, (додаток 4 до Порядку № 435) (далі – Звіт), де будуть враховані всі зміни, що відбулися з 1 січня 2016 року.

До затвердження нової форми необхідно подавати Звіт до органу ДФС як за звітні періоди 2016 року, так і за попередні звітні періоди до 2016 року (несвоєчасно подані) за формою згідно з додатком 4 до Порядку № 435, що діяла з 01.05.2015, із заповненням всіх обов’язкових реквізитів.

Незважаючи на введення єдиної ставки єдиного внеску для всіх видів доходу, рядки в таблиці 1 Звіту необхідно заповнювати у розрізі видів доходу.

Суми нарахованого єдиного внеску необхідно відображати у рядках таблиці 1 Звіту за видами доходу, але розраховувати за новою ставкою (22 відс.), крім:

підприємств, установ і організацій для працюючих інвалідів – 8,41 відсотка;

підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ та УТОС – 5,3 відсотка;

підприємств та організацій громадських організацій інвалідів (за умов, визначених частиною чотирнадцятою статті 8 Закону № 2464) для працюючих інвалідів – 5,5 відсотка.

Оскільки, починаючи зі звітного періоду січня 2016 року, утримання єдиного внеску із нарахованого доходу застрахованих осіб скасовано, цей показник не зазначається при заповненні Звіту (рядки 5, 5.1 – 5.6 у таблиці 1 Звіту). Також не відображається нарахований дохід, з якого утримується єдиний внесок (рядки 4, 4.1 – 4.4 таблиці 1 Звіту). Відповідно у таблиці 6 Звіту не заповнюється реквізит 20 ,,Сума утриманого єдиного внеску за звітний місяць (із заробітної плати/доходу)”.

Оподаткування відсотків по банківських рахунках та вкладах

Щодо оподаткування відсотків на поточних або депозитних банківських рахунках та вкладах (депозитах) у кредитних спілках

Відповідно до пп. 170.4.1 п. 170.4 ст. 170 ПКУ податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування.

Отже, податковий агент із сум процентів, нарахованих за податковий (звітний) місяць на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків утримує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс., та перераховує дані суми податку до бюджету у термін не пізніше 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходу.

Водночас податкові агенти (банки, кредитні спілки), які нараховують доходи у вигляді процентів, зазначених у пп. 170.4.1 цього пункту, у податковому розрахунку, подання якого передбачено пп. “б” п. 176.2 ст. 176 ПКУ, відображають загальну суму нарахованих у звітному податковому періоді доходів та загальну суму утриманого з них податку (пп. 170.4.2 п. 170.4 ст. 170 ПКУ).

Щодо оподаткування виграшів, призів

Щодо оподаткування виграшів, призів

Згідно з пп. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, пасивні доходи (крім зазначених у пп. 165.1.41 п. 165.1 ст. 165 ПКУ), доходи у вигляді виграшів, призів.

Податковим агентом платника податку під час нарахування (виплати, надання) на його користь доходу у вигляді виграшів (призів) у лотерею чи в інші розіграші, у букмекерському парі, у парі тоталізатора, призів та виграшів у грошовій формі, одержаних за перемогу та/або участь в аматорських спортивних змаганнях, у тому числі у більярдному спорті, є особа, яка здійснює таке нарахування (виплату) (пп. 170.6.1 п. 170.6 ст. 170 ПКУ).

Відповідно до пп. 170.6.2 п. 170.6 ст. 170 ПКУ податковим агентом – оператором лотереї у строки, визначені ПКУ для місячного податкового періоду, до бюджету сплачується (перераховується) загальна сума податку, нарахованого за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ, із загальної суми виграшів (призів), виплачених за податковий (звітний) місяць гравцям у лотерею.

Отже, для доходів у вигляді виграшів, призів, починаючи з 1 січня 2016 року, встановлена єдина ставка податку на доходи фізичних осіб в розмірі 18 відсотків.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ