Як “Юність” на дрова різали

Сьогодні ми запускаємо матеріали нової категорії – “Розслідування”. В матеріалах такого плану ми відійдемо від звичного “сухого” тексту, можливо будуть наші суб’єктивні коментарі та висновки. Просимо в коментарях оцінити нашу працю. 

Почнемо з зрізу дерев в парку “Юність” по вул. Б. Хмельницького. 

1

Нещодавно працівниками КП “Сторожинецьке ЖКГ” в парку “Юність”, що по вул. Б. Хмельницького в Сторожинці, проводилися роботи по зрізуванню дерев.

В більшості своїй жителі міста спокійно ходили на промисловий ринок, який розміщений поруч, спостерігаючи за кропіткою роботою комунальників. Дехто, звичайно, обурювався.

Обережно, нецензурна лексика

У сторожинчан вже стереотипно склалося враження, що якщо якісь роботи в місті робляться, то так і має бути – є відповідні дозволи, документи, ордери, рішення виконкомів чи сесій тощо.

На сполох забив депутат міської ради Йосип Корецький, який в минулому працював з лісом. Він першим звернув увагу на те, що останнє дерево – ясен біля бару “Риф” – не схожий на хворий або аварійний і на те, що його підозріло кряжують шматками по декілька метрів.

3

Допитуючись у робітників, по чиєму наказу вони виконують роботу, він отримав відповідь, що працюють по наказу з мерії. Допоки між ним та деякими працівниками ЖКГ відбувалася словесна перепалка з використанням не зовсім цензурних виразів, деревина навантажувалися на автомобіль.

4

Гілки та більш тонкі частини стовбура порізали на дрова та також вивезли.

4_1

Вже в міській раді виявилися додаткові та досить цікаві подробиці.

Сам процес зрізу дерев в місті включає такі етапи: заява від бажаючого зрізати дерево, обстеження дерева комісією у складі спеціалістів та інженерів, розгляд питання на виконкомі та у разі згоди членів виконкому – видача ордеру на зріз. В мерії розповіли, що всі ордери на всі зрізи дерев в місті видавалися не більше ніж на 3 місяці.

Комунальники ж керувалися таким “документом”:

lyst_2

Як ми бачимо, в парку “Юність” на зріз було “передбачено” три дерева. Без вказання порід, стану, актів обстеження, номерів рішень виконкому тощо. Просто якихось три дерева.

Також цікавий п. 5 – зріз 1 дерева біля РДА. Під пильне око ЖКГ та гострі зуби їхніх бензопил мав потрапити величезний дуб, що росте на галявині між адміністрацією та “Зеленою аптекою”. Тоді той же вищеназваний депутат міської ради зупинив комунальників.

В мерії є Журнал реєстрації ордерів на зріз дерев. Так ось, в цьому документі є лише два записи щодо ліквідації дерев в парку “Юність”, датовані листопадом та серпнем 2014 року, а всього під зріз підпадало 4 дерева – два каштани, ясен та горобина.

5

7

Є і рішення виконавчого комітету по зрізах цих дерев.

rish_98

rish_138

В мерії знайшовся і акт обстеження ясену. Діаметр стовбура на висоті 1,3 метри – 80 сантиметрів. А стан – “незадовільний”, “усихаючий”.

akt_obstezh

2

Тобто ось це дерево, яке знаходиться прямо біля “Рифу”, все покручене та страшне – “задовільне” і “не усихаюче”. А ясен, з якого вийде гарний пиломатеріал та багато дров, – “незадовільний” і “усихаючий” – треба негайно його зрізати.

huiovve_1

Або ось це, що знаходиться на березі безіменного потічка, який тече біля ЗОШ №1 під залізнодорожний міст – також “задовільне” та “не усихаюче”?

derevo

По парку можна нарахувати ще багато дерев, які схожі на “незадовільні та усихаючі”. Але ми не лісники, тому стверджувати не будемо.

Пройшовшись по парку, ми нарахували всього шість свіжих пнів. Не три, як в “листі”, не чотики, як в рішенні виконкому, а шість.

pen_1

pen_3

pen_4

pen_5

pen_6

Ось і пень від того самого ясена. Він досі знаходиться в парку і зараз можна спокійно піти подивитися як на діаметр, так і на кількість річних шарів, згідно яких визначається вік дерева. Ми збилися рахувати після 120 кільця.

pen_7

pen_7_1

Падаючи, дерево зачепило сусіднє та пошматувало йому гілки. Від цього, звичайно, воно стало ще більш “задовільним”. Але комунальники його так і залишили. Виросте ж ще.

ponysh_1

ponysh_2

Цікавими моментом є те, що за день до того, як ЖКГ почало зрізати ясена, міська рада направила їм листа, в якому зобов’язала зрізувати аварійні насадження виключно згідно рішень, прийнятих виконавчим комітетом та контролювати правомірність та якість проведення робіт.

lyst

Ордер на зріз ясена був виданий 13 листопада 2014 року. Тобто строк його давно закінчився. Він був вже неправомірний. І його було необхідно поновити, провівши повторне обстеження (погодження з екологами) та повторне обговорення на виконкомі.

А що ми бачимо? В центрі міста, в парковій зоні, працівниками комунальної установи без жодних документів зрізуються дерева в кількості шість штук. При цьому пояснюючи, що отримали “наказ мерії”.

Хто ж цей загадковий “мерія”? Пояснення щодо цього на даний час нам не вдалося отримати. В міській раді тільки повідомили, що детально розберуть цю ситуацію та зроблять відповідні висновки. Також нам не вдалося встановити, куди саме направилася вантажівка з залишками ясена. Хоча, за неперевіреною інформацією, вона поїхала на одну з пилорам. Тому також хотілося би побачити деревину, “оприбутковану на склад підприємства”.

Свої висновки можемо зробити і ми.

По-перше, якщо б не один з депутатів, цей випадок не отримав би розголосу. На нашу думку, це свідчить про малу активність громадян. Іншими словами – всім все одно, “моя хата скраю” тощо.

По-друге, на словах декларуючи захист природи та промовляючи палкі промови про заборону зрізу зелених насаджень, про європейський шлях та європейське місто, деякі представники влади на ділі без жодних гальмів нищать наше з вами місто. При цьому абсолютно не соромлячись нічого і нікого. А що? Ми ж їх вибрали, все.

Цікавою була фраза про забезпечення якості проведених робіт. Частину процесу навантаження ми знали на відео, щоб ви могли оцінити техніку безпеки при проведенні таких робіт – наявність касок та рукавиць і відзначення небезпечної зони, і наявність знаків, які попереджають про потенційно небезпечні роботи та забороняють рух пішоходів.

Чесно кажучи, після того, як ми, мандруючи сторінками історії з ясенем, трохи поринули в “казковий світ” роботи ЖКГ та людей, відповідальних за його роботу, запитань стало більше ніж відповідей.

Хто давав наказ зрізувати дерева в центрі міста? Хто понесе за це відповідальність? Чи понесе він її взагалі? Чому ми повинні будувати Європу на “гнилих фундаментах”, які ніхто з обраних нами “будівельників” навіть не намагається полагодити?

Категорія: Розслідування Статті
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ