ДПІ: декларування спадщини, податкові накладні

ДПІ

ДПІ у Сторожинецькому районі звертає особливу увагу на необхідність задекларувати доходи тих громадян, які у 2015 році отримали дохід у вигляді спадщини.

Згідно статті 174 Податкового кодексу України передбачено, що об’єкти спадщини з метою оподаткування поділяються на: об’єкт нерухомого майна, об’єкт рухомого майна, об’єкт комерційної власності, страхові відшкодування (сума страхових виплат) та готівкові кошти.

Ставка для оподаткування доходів, отриманих платником податку внаслідок прийняття у спадщину коштів, майна та немайнових прав і розмір яких регулюється від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем (незалежно від об’єкта спадщини), а саме:

  • за ставкою 0% – у разі отримання будь-якого об’єкта спадщини членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення; у разі отримання спадщини у вигляді нерухомого чи рухомого майна або коштів особою, яка є інвалідом І групи або має статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.
  • за ставкою 5% – у разі отримання будь-якого об’єкта спадщини спадкоємцями, що не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення.

Звертаємо увагу на те, що відповідальними особами за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Тож сподіваємось, що громадяни, які у 2015 році отримували спадщину, не забудуть про свій конституційний обов’язок та до 1 травня поточного року відвідають податкову інспекцію.

Довідка про наявність земельної ділянки

Довідка про наявність земельної ділянки

ДПІ у Сторожинецькому районі звертає увагу всіх громадян, які реалізовують чи мають намір реалізовувати власно вирощену сільськогосподарську продукцію на необхідність отримання довідки про наявність земельної ділянки.

Зокрема пунктом 165.1.24 Податкового кодексу України передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України.

Під час продажу своєї сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок. Така довідка є підставою для того, аби не включати до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції.

Довідку про наявність у фізичної особи земельних ділянок безоплатно видають сільська, селищна або міська ради за місцем податкової адреси платника упродовж п’яти робочих днів із дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.

При продажу власної продукції тваринництва, отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

Отже, у разі коли сума отриманого доходу перевищує встановлений розмір, фізична особа зобов’язана падати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Реєстри заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ

На офіційному порталі ДФС України оприлюднюються реєстри заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ

Головне управління ДФС у Чернівецькій області зазначає, що реєстри заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість оприлюднюються на офіційному порталі ДФС України. З даною інформацією можна ознайомитися у розділі «Діяльність» / «Відшкодування ПДВ» за посиланням https://sfs.gov.ua/diyalnist-/vidshkoduvannya-pdchv/reestri-vidshkoduvannya-pdv/.

Згідно підпункту 200.7.3 пункту 200.7 статті 200 Податкового Кодексу України запроваджено: ведення 2-х реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування, формування у хронологічному порядку відповідно до черговості включення таких заяв до реєстрів та щоденна публікація таких реєстрів .

Кабінет Міністрів України 22.02.2016 прийняв постанову №68, яка затверджує Порядок ведення реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість .

ДФС України оприлюднює оновлені з урахуванням автоматизованої перевірки та новоприйнятих заяв Реєстри заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ

Платник податку самостійно у заяві зазначає про відповідність критеріям, визначеним пунктом 200.19 статті 200 Кодексу (Реєстр 1), чи невідповідність критеріям (Реєстр 2) (пункт 200.7 статті 200 Кодексу).

Підставою для внесення заяви про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ такого платника до Реєстру 1 (підпункт «а» підпункту 200.7.1 пункту 200.7 статті 200 Кодексу) є одночасна відповідність критеріям, визначеним у пункті 200.19 статті 200 Кодексу.

Суми бюджетного відшкодування, не повернені до набрання чинності змін, відшкодовуються без використання реєстрів заяв, у порядку, який діяв до 1 лютого 2016 року.

З 1 квітня - нова форма податкової накладної з ПДВ

З 1 квітня – нова форма податкової накладної з ПДВ

Головне управління ДФС у Чернівецькій області повідомляє, що наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307 затверджена нова форма податкової накладної, яка набирає чинності з 1 квітня 2016 року. Також цим документом затверджено Порядок її складання.

Зокрема, у новій формі накладної виключено дані про місцезнаходження покупця/продавця, номер телефону, вид цивільно-правового договору, форму проведених розрахунків. В той же час з’явилися графи для відображення постачання/придбання товарів/послуг філією (структурним підрозділом), яка фактично є стороною договору від імені головного підприємства – платника податку.

Оновлена форма податкової накладної містить 2 розділи:

  • Розділ А (рядки І-Х) – вносяться узагальнюючі дані за операціями, на які вона складається, зокрема, загальна сума ПДВ, обсяги постачання та інформація щодо зворотної тари (у разі її наявності);
  • Розділ Б, у якому зазначається інформація про товари/послуги, за якими проведена операція, за якою складається ПН.

При цьому у табличній частині з’явилась нова графа 8 «Код ставки ПДВ».

У новому Порядку також прописані правила оформлення зведеної податкової накладної під час нарахування компенсуючих податкових зобов’язань за пп.198.5 ПКУ. У таких зведених податкових накладних у графі “Отримувач (покупець)” слід зазначати власне найменування (П.І.Б.), у рядку “Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)” – умовний ІПН “600000000000”, а у верхній лівій частині – відповідний тип причини.

Як і раніше, разом з ПН може бути складено додаток 1 до неї. Цей додаток застосовується у разі якщо частка товару/послуги не містить відокремленої вартості. Тоді перелік (номенклатура) частково поставлених товарів зазначається в додатку 1 до ПН і в повній вартості враховується у ПН та загальних податкових зобов’язаннях.

Також додаток 1 потрібен у разі постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України. Саме у графі 3 додатка 1 до ПН вказується код таких товарів згідно з УКТ ЗЕД.

Звертаємо увагу, що згідно з п. 3 нового Порядку, усі податкові накладні підлягають реєстрації в ЄРПН за формою, чинною на день такої реєстрації.

Власники переобладнаних транспортних засобів мають право на податкову знижку

Власники переобладнаних транспортних засобів мають право на податкову знижку

Громадяни, які у минулому році переобладнали свій транспортний засіб з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива, мають право включити до податкової знижки суму фактично сплачених коштів на таке переобладнання.

Це передбачено статтею 166 Податкового кодексу України.

Понесені витрати обов‘язково підтверджуються відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).

У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Для отримання податкової знижки необхідно заповнити та подати Декларацію про майновий стан і доходи за 2015 рік до податкової інспекції за місцем проживання (реєстрації в паспорті) до кінця поточного року.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ