Змагання з екстримального орієнтування “Рогейн (12 годин)”

4

Наприкінці березня в місті Цюрупинськ Херсонської області проводився Чемпіонат України зі спортивного орієнтування “Рогейн (12 годин)” серед дорослих спорсменів, молоді, юніорів та юнаків, в яких прийняли участь участь 29 команд із 7 областей – Херсонської, Харківської, Чернівецької, Вінницької, Львівської, Луганської областей та міста Київ.Одночасно з цими змаганнями проходив Чемпіонат України серед ветеранів зі спортивного орієнтування та ІІ етап Кубку України з рогейну.

До складу однієї з команд, яка представляла Чернівецьку область, увійшов житель Сторожинця Мангер Валентин та Горіховський Вадим з Чернівців. Команда зайняла ІІІ місце у своїй віковій групі Ч23 (чоловіки до 23-х років), а також принесла до загальнокомандного заліку 42 бали. Хлопці подолали від 35 до 40 кілометрів маршруту за 12 годин на складній напівпустельній місцевості і набрали 151 бал, що є їхнім особистим рекордом.

diplom

“Рогейн (Rogaining) – це вид спорту, близький до спортивного орієнтування, пригодницьким, екстремальним гонкам, гірським марафонам і деяким іншим видам спорту, – розповідає Вадим. – Формально його можна рахувати командним добовим орієнтуванням по вибору, але в дійсності він значно відрізняється від класичного орієнтування.

Рогейн в його класичному 24-х годинному форматі – командний вид спорту. Міжнародний стандарт передбачає участь в змаганнях по рогейну команд кількістю від 2 до 5 учасників, які не мають права розділятися на дистанції. Основне завдання – набрати за обмежений проміжок часу – зазвичай 24 години, але змагання проводяться і в скороченому форматі – 6, 8, 10, 12 годин – максимальну суму очок, які присуджуються за відвідування контрольних пунктів, встановлених на місцевості.

2

Контрольні пункти мають різну цінність, виражену в балах, в залежності від віддаленості від старту і складності контрольного пункту, і проходити їх можна в довільному порядку.

Ареною змагань були обрані “Олешківські піски” – друга за розмірами напівпустеля Європи, яка поступається тільки напівпустелі “Рин-піски”, що на заході Казахстану. Вона розташована в Цюрупинському районі Херсонської області.

1

Змагання проводились по карті масштабу 1:30 000 (в 1 см 300 метрів). Автором карти є Штемплер Юхим Аронович, основоположник Рогейну в Україні, картограф та володар нагороди “Order of the Geoduck”. Ця нагорода присуджується Міжнародною федерацією рогейну за видатний внесок у розвиток цього виду спорту протягом тривалого періоду часу. Карта деталізує 20% від загальної площі напівпустелі.”

map

Спортсмени не вперше беруть участь у таких змаганнях і є призерами та переможцями Чемпіонатів України з рогейну, зокрема завоювали І місце Чемпіонату України з рогейну, що проводився в селі Мигово Вижницького ройону Чернівецької області в 2014 році та ІІ на Чемпіонаті України з рогейну, який проходив в селі Пісчанка Новомосковського району Дніпропетровської області в 2015 році.

3

Команда є учасником 12-го Чемпіонату Європи з рогейну, який проводився в Новоградських Горах в Чехії (Černé Údolí, Czech Republic, 27-28.6.2015). Тоді хлопці подолали заплановану дистанцію по гірській місцевості за 24 години, навіть попри травму коліна одного учасника.

Категорія: Спорт
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ