ДПІ: звітування, декларації, земельний податок

ДПІ

ДПІ  у Cторожинецькому районі  інформує суб’єктів господарювання щодо оподаткування договорів про спільну діяльність без утворення  юридичної особи на території України.

Платником акцизного податку з реалізації палива є юридична особа, яка виконує функції уповноваженої особи за договором про спільну діяльність. На таку юридичну особу відповідно до умов договору покладений обов’язок нарахування, утримання і внесення податків і зборів до бюджету з єдиного поточного рахунку спільної діяльності.

Зауважимо, що саме юридична особа, яка є уповноваженим обличчям договору про спільну діяльність, повинна подавати Заяву про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації палива за формою № 1-АКП.

Також,  звертаємо Вашу увагу, що обов’язковим реквізитом акцизної накладної визначений код ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків, який реалізує паливо (для фізичних осіб), і одержувача палива.

Річний період по податку на прибуток для сільгосптоваровиробників

Застосування річного періоду по податку на прибуток для сільгосптоваровиробників

ДПІ  у Cторожинецькому районі  інформує з якого звітного періоду сільськогосподарський товаровиробник, який з 01.01.2016 р. перейшов із сплати єдиного податку четвертої групи на загальну систему оподаткування, може застосовувати річний податковий період для виробників сільськогосподарської продукції.

Отже, розглянемо умови  за яких виробник сільськогосподарської продукції, для цілей оподаткування податком на прибуток, може використати річний податковий період:

  • переходу із сплати єдиного податку IV групи на загальну систему оподаткування;
  • отримання за підсумками попереднього звітного року доходу від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва в розмірі не менше 50% загальної суми доходу.

При цьому, такому платникові слід подати окремо декларацію по податку на прибуток за період з 01.01.2016 р. по 01.07.2016 р.

Починаючи з 1 липня 2016 року можна застосовувати річний податковий період, який розпочинається з 1 липня поточного звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року.

Умови звітування підприємців за 1-й квартал 2016 року

Умови звітування підприємців за 1-й  квартал 2016 року

ДПІ  у Cторожинецькому районі, звертається до фізичних осіб – підприємців щодо декларування доходів за І- квартал 2016 р.

Відповідно до п.177.5 ст.177 Податкового кодексу України, фізичні особи – підприємці, зобов’язані подати декларацію про майновий стан та доходи до контролюючих органів  за перший квартал 2016 року  у таких  випадках:

  • якщо з 01 січня 2016р. зареєструвались підприємцем на загальній системі оподаткування;
  • якщо з 01 січня 2016р здійснили перехід на загальну систему оподаткування зі спрощеної  системи.

Звертаємо увагу, що останній день подання податкової декларації про майновий стан та доходи за результатами підприємницької діяльності І – кварталу є 10 травня поточного року.

Громадяни, які звільняються від сплати земельного податку

Громадяни, які звільняються від сплати земельного податку

Земельні відносини в Україні регулюються Земельним кодексом України, а справляння плати за землю – відповідно до положень  Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Що стосується звільнення громадян від сплати земельного податку, ДПІ  у Сторожинецькому районі нагадує, що  пільги для фізичних осіб визначено ст..281 ПКУ.

Отже, звільнення від сплати  податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб:

  • інваліди першої і другої групи;
  • фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
  • пенсіонери  (за віком);
  • ветерани війни  та особи, на яких поширюється дія Закону України  «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • фізичні особи,  визначені законом особами,  які постраждали  внаслідок Чорнобильської  катастрофи.

Пільга надається на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

  • для ведення особистого селянського господарства  у  розмірі не більш як  2 гектара;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка):  у  селах не більш як 0,25 га, в селищах – не більш як 0,15 га, в містах не більш як 0,10 га;
  • для індивідуального  дачного будівництва – не більш як 0,10 га;
  • для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 га;
  • для ведення садівництва – не більш як 0,12 га.

Для отримання пільги щодо сплати земельного податку фізична особа повинна подати до  контролюючого органу  за  місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують право такої   особи на пільгу (паспорт, пенсійне посвідчення, посвідчення  «Учасник ліквідації наслідків  аварії на Чорнобильській АЕС»,  посвідчення «Потерпілий від  Чорнобильської катастрофи»,  посвідчення «Учасник бойових дій»,  посвідчення  «Члена сім’ї загиблого» тощо).

Відрахування частини чистого прибутку до державного бюджету

Відрахування частини чистого прибутку до державного бюджету

ДПІ  у Сторожинецькому районі інформує суб’єктів господарювання, що Законом України від 24 грудня 2015 року № 910-УШ «Про внесення зміни до Закону України «Про управління об’єктами державної власності» (далі – Закон № 910) внесено зміни до Закону України від 21 вересня 2006 року №185-У «Про управління об’єктами державної власності» (далі – Закон №185), якими встановлено єдиний розмір відрахувань частини чистого прибутку до державного бюджету державними унітарними підприємствами – на рівні не менше 30 відсотків, сплата яких здійснюється в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

При цьому постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2015 року № 1156 «Про внесення змін до пункту 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями» (далі – Постанова №1156) встановлено норматив відрахувань частини чистого прибутку до державного бюджету державними унітарними підприємствами та об’єднаннями у розмірі 75 відсотків.

Зазначена постанова набрала чинності одночасно із Законом № 910 – з 1 січня 2016 року.

До набрання чинності Законом № 910 державні унітарні підприємства (крім державного підприємства обслуговування повітряного руху України “Украерорух” відповідно до Закону України “Про приєднання України до Багатосторонньої угоди про сплату маршрутних зборів”, державного підприємства із забезпечення функціонування дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних міжурядових організацій в Україні Державного управління справами, а також державних підприємств “Міжнародний дитячий центр “Артек” і “Український дитячий центр “Молода гвардія”) та їх об’єднання зобов’язані спрямувати   частину чистого прибутку (доходу) до Державного бюджету України у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України: у розмірі 30 відсотків – державні  унітарні підприємства, що є суб’єктами природних монополій, та державні унітарні підприємства, плановий розрахунковий обсяг чистого прибутку яких перевищує 50 мільйонів гривень; 15 відсотків – інші державні унітарні підприємства.

Отже, відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями у 2016 році за звітні періоди 2015 року здійснюються у розмірі, встановленому до 01.01.2016, тобто 15 та 30 відсотків.

Таким чином, відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями у розмірі 75 відсотків здійснюється, починаючи зі звітних періодів 2016 року.

Декларація про майновий стан та доходи за минулий рік

Хто зобов’язаний подати декларацію про майновий стан та доходи за минулий рік

ДПІ  у Сторожинецькому районі інформує, що відповідно до Конституції України всі громадяни щороку подають до контролюючих органів   за місцем податкової адреси (реєстрації) декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому чинним законодавством.

На сьогодні законодавчим актом, що регулює порядок оподаткування доходів громадян та порядок подання ними декларацій є Податковий кодекс України.

Нагадуємо, що є дві категорії громадян, які подають декларації до контролюючого органу:

  • обов’язкове подання декларації;
  • подання декларації з метою одержання податкової знижки у разі здійснення громадянами у звітному році витрат коштів  на користь закладів освіти, процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом, сплати страхових платежів та пенсійних внесків, сплачених за договорами страхування життя та пенсійного забезпечення.

Якщо громадяни вирішили не подавати декларацію з метою одержання податкової знижки – це власний вибір.

Обов’язок щодо подання декларації виникає у разі отримання платником протягом звітного року окремих видів оподатковуваних доходів (прибутків):

  • з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався;
  • у разі отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом;
  • у разі отримання іноземних доходів.

ДПІ  у Сторожинецькому районі, звертається до всіх громадян, які одержували доходи у 2015 році і при їх нарахуванні чи виплаті податок на доходи фізичних особи не утримувався, з усією відповідальністю віднестися до цього питання і своєчасно подати декларацію про свої доходи  у строк до 1 травня 2016 року.

Щоквартальна здача звітів спрощенцями ІІІ групи при відсутності доходів

Спрощенці  третьої  групи зобов’язані подавати звіт платника єдиного податку щокварталу навіть при відсутності доходу

Фахівці фіскальної служби області зазначають, відповідно до пункту 49.2 статті 49 Кодексу платник податків зобов’язаний за кожний встановлений Кодексом звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.

Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи є календарний квартал (п. 294.1 ст. 294 Кодексу).

Податкова декларація юридичними особами – платниками єдиного податку третьої групи подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу (п. 49.18 ст. 49 Кодексу). В цій декларації відображають обсяг доходу, що оподаткований за відповідною ставкою.

Згідно з пунктом 291.2 статті 291 Кодексу спрощена система оподаткування, обліку та звітності – особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених главою 1 розділу XIV Кодексу, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності. Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлюються главою 1 розділу XIV “Спеціальні податкові режими” Кодексу.

Нормами глави 1 розділу XIV Кодексу не передбачено для юридичних осіб – платників єдиного податку третьої групи можливості неподання податкової звітності у разі відсутності доходу за податковий (звітний) період.

Отже, платники єдиного податку третьої групи зобов’язані подати податкову звітність, навіть якщо немає доходу за звітний період.

Розяснення з даного питання надала Державна фіскальна служба України листом від 01.02.2016 р. № 1987/6/99-99-19-01-01-15.

Оновлено довідник податкових пільг

Оновлено довідник податкових пільг

Фахівці ГУ ДФС у Чернівецькій області нагадують, що при при заповненні Звіту про суми податкових пільг за I квартал 2016 року (останній строк подання звіту – 10 травня 2016 року) слід користуватися довідниками пільг які затверджено Державною фіскальною службою України станом на 01.04.2016 року:

У довіднику надано перелік пільг із податку на прибуток, ПДВ, плати на землю, акцизного податку, місцевих податків та зборів, оподаткування неприбуткових установ і організацій.

У разі, коли суб’єкт господарювання пільгами не користується, звіт не подається.

Якщо у звіті за І квартал 2016 року будуть допущені помилки, їх необхідно виправляти у черговому Звіті про суми податкових пільг у межах року. При цьому, виправлення помилок у Звіті про суми податкових пільг не призводить до нарахування штрафних санкцій.

Довідники пільг розміщені на офіційному порталі ДФС України в розділі Довідникм за посиланням : https://sfs.gov.ua/dovidniki–reestri–perelik/dovidniki-/54005.html.

Нова форма звітності про використання КОРО/РК подається в травні

Нова форма звітності про використання КОРО/РК  подається в травні поточного року

Головному управлінні ДФС в Чернівецькій області нагадують суб’єктам господарювання, які застосовують при проведенні розрахункових операцій книги обліку розрахункових операцій (КОРО) та розрахункові книги (РК), що звітність про використання КОРО/РК за оновленою формою №3ВР – 1, затвердженою наказом Мінфіну від 21.01.2016р. №13, необхідно подавати починаючи з травня 2016 року за  квітень і наступні звітні періоди.

Вищевказаний звіт починаючи з 2016 року подають тільки суб’єкти господарювання, які використовують розрахункові книжки при здійсненні розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, крім розрахунків при здійсненні операцій з купівлі-продажу іноземної валюти.

 З форми звіту виключено графу, у якій наводилися дані про модифікацію РРО, і залишено лише дані про фіскальний номер книги обліку розрахункових операцій. Також в формі звіту з’явилися нові графи для зазначення суми розрахунків за місяць за ставкою акцизного податку і суми акцизного податку, які будуть заповнюватися виключно продавцями – платниками акцизного податку.

Тонкощі податкового законодавства з електронним сервісом ЗІР

З тонкощами податкового законодавства допоможе розібратися електронний сервіс “ЗІР”

Головне управління ДФС у Чернівецькій області радить платникам податків скористатися загальнодоступним інформаційно-довідковим ресурсом («ЗІР»), що розміщений на офіційному порталі Державної фіскальної служби України. У відомстві наголошують, даний електронний сервіс дозволяє користувачам здійснювати пошук інформації по певному податку, напрямку діяльності, в тому числі з використанням ключових слів, шляхом перегляду за певні періоди інформації, при цьому не лише по запитаннях-відповідях, але і по відповідях на письмові звернення, які були надані із використанням Бази знань, назвах нормативних та інформаційних документів.

У розділі «Запитання – відповіді» розміщено відповіді на питання щодо  оподатковування, митної справи, єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування та діяльності акредитованого центру сертифікації ключів.

Розділ «Письмові консультації» містить витяги з письмових консультацій, наданих на типові звернення суб’єктів господарювання й громадян.

У розділі «Останні зміни в законодавстві» можна ознайомитись з законодавчими актами.

Розділ «Актуальні запитання» надає можливість користувачам ресурсу переглядати 10 найактуальніших запитань, з якими платники податків найчастіше звертались до Контакт-центру за попередній день та відповіді на них.

Ознайомитися з функціональними можливостями загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу  та  скористатися ним можна на офіційному порталі територіальних органів ДФС у Чернівецькій області (https://cv.sfs.gov.ua) розділ «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс»: http://zir.sfs.gov.ua/.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ