Чорнобиль показав усьому світу, яка мала наша планета

2

Дитино моя!
Ромашка цвіте – не торкайся.
Трава росте – не торкайся.
На крилах бджіл доза смертельна!
Над Прип’яттю  лелеки не літають,
Над Прип’яттю гаї вже не шумлять…

Чорнобиль – наш сум і біль… Це страшне лихо спіткало мою рідну Україну навесні 1986 року. Як виявилося пізніше — не тільки нашу країну, але і Білорусію та ті країни, що знаходяться на півночі Європи.

Чорнобиль показав усьому світу, яка мала наша планета і яке уразливе людство.

Хочеться сказати, що все-таки по українському народові трагедія Чорнобиля вдарила болючіше за всіх. Кожен житель нашої країни відчув біль Чорнобиля, жах і страх перед невидимим, але нещадним ворогом.  І чим більше часу минає після тих подій, тим гостріше ми починаємо усвідомлювати, що сталося і що могло б статися, якби не самовідданість тих людей, кого ми називаємо “ліквідаторами”.

Пройшло 30 років…  Нам ще довго будуть пригадуватися обличчя в респіраторах. Мертва, але така зелена й освітлена сонцем тридцяти кілометрова зона. Там не чути дитячих голосів, там не вирує життя, там, де ще й досі живе тиха смерть.

3

В день катастрофи кожен українець згадує ті страшні дні, коли тисячі людей боролись з наслідками аварії. Вчені, пожежники, військові, льотчики, громадяни працювали задля майбутнього  своїх рідних та наступних поколінь. Багато хто з них віддав своє життя…

Тому до цієї сумної дати – 30-річчя Чорнобильської трагедії – бібліотекарями села Банилів-Підгірний була проведена година пам’яті ” Чорнобиль –  наш сум і біль ” .

Згадали пожежників, наших героїв-земляків, які першими, не зважаючи на загрозу своєму життю, кинилусь на приборкання техногенної катастрофи. Після чого прозвучала пісня у виконанні бібліотекаря Нагорської Оксани Володимирівни “Вони були першими…”

4

Учні 4 класу Нагорський Михайло, Дарій Павло і Харитон Василь прочитали вірші “Вони віддали своє життя”, присвячені пам’яті загиблих ліквідаторів.

Учениця 11 класу Дарій Тетяна прочитала “Молитву”, у виконанні бібліотекаря Коваль Тетяни Павлівни прозвучав вірш “Чорнобиль не має меж”. Учениці 11 класу Сідор Марія, Сметанюк Катерина, Дарій Тетяна представили увазі присутніх уривок з поеми І. Драча “Чорнобильська мадонна”.

1

По закінченні заходу бібліотекар Стратейчук Віра Омельянівна ознайомила всіх присутніх з книжковою виставкою “Дзвони Чорнобиля” і провела огляд літератури.

Якщо ми будемо знати і пам’ятати про масштаби трагедії, ми тим самим запобігаємо її повторенню. Діти, яким в майбутньому  потрібно буде вирішувати екологічні проблеми Землі, повинні з дитинства  бути небайдужими. Завжди ми будемо пам’ятати  героїзм і відвагу рятівників-ліквідаторів, які своїм життям та здоров’ям не дали катастрофі набути нищівного характеру.

Слава Героям і низький уклін!

Джерело: бібліотека Банилова-Підгірного

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ