Поради офтальмолога перед літом

Порада офтальмолога

Незабаром прийде літо, сезон відпусток. Які небезпеки для очей треба попередити? Про це ми запиталися у кандидата медичних наук, лікаря-офтальмолога вищої категорії, Рудковської Оксани Дмитрівни.

“Добре відомо, що в атмосфері планети Земля збільшуються озонові дірки, а тому зростає кількість жорсткого ультрафіолетового випромінювання, яке шкідливе для здоров’я, в тому числі – і очей.

Уявіть собі таку картинку, яка ілюструє майже всі шкідливі фактори, які призводять до захворювання сітківки: “Сонячний день, пляж, лежить блондинка, в одній руці у неї філіжанка кави, в другій – цигарка”.

Тобто – значна інсоляція, гіподинамія, жіноча стать, світлошкірність, шкідливі звички – все це сприяє ураженню сітківки ока (аналог фотоплівки в фотоапараті), яка сприймає зображення навколишнього світу.

Крім того, доведено, що активне сонячне випромінювання запускає процеси катарактогенезу (помутніння кришталика). Офтальмохірурги, які оперують в країнах Азії і Африки, відмічають значно більшу частоту катаракти серед населення у порівнянні з північними країнами.

Поради офтальмолога

Небезпечне сонце і для хворих з глаукомою – їм радять ходити в окулярах із зеленими фільтрами, які, крім захисту від сонця, ще й помірно знижують внутрішньоочний тиск. Показані сонцезахисні окуляри і хворим на увеїти (запалення судинної оболонки ока). Це профілактує рецидиви запального процесу в оці.

Особливу увагу треба приділяти дітям. Природний фільтр ультрафіолетового випромінювання – кришталик – у дітей надто прозорий і, хоча б частково, не захищає сітківку від ураження ультрафіолетом. Тому в сонячну погоду діти повинні носити сонцезахисні окуляри (або головні убори з широкими крисами).

Поради офтальмолога

Якими окулярами від сонця краще користуватись? Сертифікованими, з доведеним ультрафіолетовим захистом.

Чим небезпечні китайські підробки? За темними скельцями таких окулярів зіниця розширюється, і через неї на сітківку безперешкодно потрапляє велика кількість ультрафіолету, що може викликати макулодистрофію (ураження центральної, найбільш цінної в плані зору, ділянки сітківки).

Тому краще бути зовсім без сонцезахисних окулярів, ніж в неякісних!

Оскільки глобальне потепління змінює клімат і сонячна радіація зростає, хочу побажати всім берегти здоров’я, надмірно не засмагати, а очі захищати сертифікованими сонцезахисними окулярами.

Приємного всім літнього відпочинку!”

Джерело: лікар-офтальмолог Рудковська О.Д., салон “Оптика – ясний зір”

Категорія: Статті
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ