Сторожинець та Вижниця прощалися з Олегом Косованом, який загинув в зоні АТО

1

Сьогодні, 28 червня, у 20-ту річницю Конституції України, Сторожинеччина та Вижничина прощалася з загиблим бійцем Олег Косованом.

Олег Володимирович Косован народився 21 грудня 1985 року у місті Єнакієво Донецької області. Там  пройшло його дитинство, там  хлопець здобув і середню освіту. Вищу освіту здобув у Чернівцях, де навчався на програміста. Останнім часом проживав у Сторожинці у своєї бабусі. Мати загиблого Героя також повернулася з Єнакієво на Вижниччину, бо там їхній  будинок розбомбили.

Доля Олега нерозривно пов’язана з Буковиною, адже тут проживали його родичі. Дідусь і бабуся Олега – родом з Берегомету Вижницького району. Їх під час переселення відправили на Донбасс добувати вугілля, а через певний час вони повернулися на Вижниччину. Тут вони і померли.

Вчора тіло Героя у супроводі поліції доправили з Чернівців до Сторожинця, де в районному Будинку національних культур відбулася панахида та прощання. На цих траурних заходах були присутні друзі та знайомі Олега, представники влади, учасники АТО та бойових дій, жителі міста.

3

17

4

5

6

7

8

2

9

10

11

12

13

14

15

16

Тіло Героя ще вчора привезли до  Свято-Михайлівської церкви у Вижниці, де воно пробуло цілу ніч. Сьогодні у цьому храмі 12 всечесних отців з Вижниці та навколишніх сіл  відспівали Героя.

Провести Олега Косована в останню путь прийшли рідні, побратими, представники Сторожинецької та Вижницької  влади, небайдужі. Коли тіло Олега виносили з церкви – люди стали на коліна живим коридором, дорогу на цвинтар встеляли живими квітами.

Двоюрідний брат загиблого Дмитро Ромашов спілкувався з Олегом за день до його смерті – Олег сказав, що збирається у відпустку додому, а приїхав у труні…

“У нього були дуже великі плани на життя… Ми з ним говорили по телефону за день до загибелі – казав, що збирається їхати у відпустку, аби  побачити рідних, а особливо племінників. Та і служити йому залишалося зовсім трішки… Хотів організувати з одногрупниками похід на Говерлу… Олег займався туризмом і дуже любив гори… Але того ж дня увечері нам повідомили, що Олег загинув. Сказали, що він відхилився від курсу і натрапив на розтяжку”, – розповів Дмитро.

Люди  кажуть, що Олег був хорошою людиною, у нього було багато друзів. Двоюрідний брат Дмитро розповів, що кращим другом Олега був Віталій Крутофіст з села Багна, якого також нещодавно поховали у Вижниці.

На похорони приїхав командир взводу, у якому служив Олег, однак військовий відмовився від будь-яких коментарів, пославшись на заборону керівництва.

“Замечательный солдат, замечательный защитник Отечества был… В голове не укладывается его смерть, но с этим нужно смириться”, – промовив на цвинтарі побратим, командир взводу Дмитро.

“Олег віддав своє життя за своїх рідних, за  кожного з нас. Ми маємо пам’ятати цих полеглих Героїв, молитися за них, бо лише завдячуючи їм, ми живемо у мирі у нашому краї”, – сказав під час прощання на цвинтарі отець Степан.

1

2

3

4

5

6

7

“Не пройшло і 40-ка днів, як ми похоронили тут нашого Героя Віталія Крутофоста… Сьогодні ми хоронимо Олега… Він розмовляв російською, але захищав Україну. Слава Україні!!! Смерть Москалям!!!”,  – сказав зі сльозами на очах сільський голова села Багна Василь Прощук.

“Косован Олег Володимирович, 1985 р.н., був призваний 12 серпня 2015 року під час 6-ї хвилі мобілізації Сторожинецьким районним військкоматом.

Був направлений у військову частину №1670 у Рівненську область на навчання, а звідти – у 120-й батальйон інженерно-оперативного забезпечення. Загинув 24 червня 2016 року у селі Новоолександрівка Біловодського району Луганської області під час виконання бойового завдання. Обставини загибелі з’ясовуються – проводиться розслідування”, –  розповів військовий комісар Сторожинецького району Іван Яремійчук.

У загиблого залишилась мати, яка проживає у Вижницькому районі та бабуся, з якою він проживав у Сторожинці. Власну сім’ю Олег створити не встиг… Йому було лише 30 років…

Поховали Героя Олега Косована на цвинтарі у Вижниці, поруч з могилою нещодавно похованого Віталія Крутофоста. Двоє накращих друзів знову разом…

Вічна пам’ять Героям! Герої не вмирають!

Галина Єреміца

Категорія: АТО
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ